„American Beauty” şi „Mary Poppins”, printre filmele pe care cineaştii români le-ar oferi în dar de Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/american-beauty-si-mary-poppins-printre-filmele-pe-care-cineastii-romani-le-ar-oferi-in-dar-de-craciun/

„American Beauty”, de Sam Mendes, „Mary Poppins”, de Robert Stevenson, „O viaţă minunată/ It’s a Wonderful Life”, de Frank Capra, şi seria „Naşul/ Godfather”, de F. F. Coppola, se numără printre filmele pe care mai mulţi actori, regizori şi producători români le-ar aşeza sub bradul de Crăciun.

Un articol de Liliana Matei|26 decembrie 2014

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice din România, printre care producătoarea Ada Solomon, actriţa Luminiţa Gheorghiu, criticii de film Irina Margareta Nistor şi Tudor Caranfil şi regizorul Radu Gabrea,  au povestit despre titlurile de filme pe care le-ar face cadou de Crăciun.

Producătoarea Ada Solomon a declarat că ar opta pentru „Pina”, de Wim Wenders, „Force Majeure”, de Ruben Östlund, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski, o peliculă care a primit anul acesta trofeul pentru cel mai bun lungmetraj la gala premiilor Academiei de Film Europene, şi „Marry Poppins”, de Robert Stevenson, un film clasic din 1964. Ada Solomon a spus că ar face cadou şi filmul „Secvenţe”, de Alexandru Tatos, în contextul în care în 2014 se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989, dar şi pelicule precum „Roxanne”, de Vali Hotea, apărut de curând pe DVD, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, şi „O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu.

La rândul lui, regizorul Radu Jude ar face cadou câteva DVD-uri cu filme româneşti foarte bune care se găsesc în magazine. Astfel, acesta ar dărui de Crăciun „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, dar şi filmele mai vechi ale lui Mircea Daneliuc, în special „Croaziera” şi „Proba de microfon”. Un alt cadou pe care l-ar face ar fi boxsetul cu opera integrală a cineastului Lucian Pintilie, „Şcoala noastră”, de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma, „Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete, şi „Secvenţe”, de Alexandru Tatos.

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că nu ar alege titluri specifice, ci ar recomanda tot ceea ce înseamnă creaţia regizorilor români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean şi Cristi Puiu.

Tudor Giurgiu ar oferi cadou toată seria „Naşul”, realizată de Francis Ford Coppola, dar şi cel mai recent film al cineastului american Martin Scorsese, „Lupul de pe Wall Street”. „Aş face cadou şi un serial, «House of Cards», unui politician care nu l-a văzut până acum”, a spus Tudor Giurgiu.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ar pune sub brad filme precum „O viaţă minunată/ It’s a wonderfull life”, o incredibilă poveste de Crăciun regizată de nemuritorul Frank Capra, în 1946, una dintre peliculele favorite ale tuturor timpurilor, şi „Miracol pe strada 34/ Miracle on 34th Street”, din 1947, cu actriţa Natalie Wood.

De asemenea, Irina Margareta Nistor ar face cadou desenele animate „Mickey Mouse”, dar şi episodul special de Crăciun al serialului „Downton Abbey”.

Regizorul Radu Gabrea ar alege „O poveste de dragoste. Lindenfeld”, „Cocoşul decapitat” şi „Dincolo de nisipuri”, toate peliculele fiind regizate de el. De asemenea, ar oferi „Cenuşă şi diamant”, de Andrzej Wajda, „Iubirile unei blonde”, de Radu Nicoară, şi „Regula Jocului/ La regle du jeu”, de Jean Renoir.

Iar actriţei Luminiţa Gheorghiu i-a fost foarte greu să aleagă câteva titluri pe care le-ar dărui cu ocazia acestei sărbători. A optat, totuşi, pentru „American Beauty”, de Sam Mendes, şi seria „Naşul”. „Sunt foarte multe filme care îmi plac”, a declarat actriţa, completând lista cu „Moromeţii”, de Stere Gulea, „Balanţa” şi „Reconstituirea”, ambele de Lucian Pintilie.

De la pelicule româneşti şi străine vechi până la producţii noi din Europa şi de la Hollywood, de la poveşti de dragoste la drame, filmele pot reprezenta un cadou inspirat de pus anul acesta sub bradul de Crăciun.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.