Andrei și Andreea Grosu la FITS 2019: Combinația de miracol și muncă de echipă care a creat unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-si-andreea-grosu-la-fits-2019-combinatia-de-miracol-si-munca-au-creat-unteatru/

Andrei şi Andreea Grosu, regizori şi fondatori ai unteatru din Bucureşti, au venit la conferinţa moderată de Octavian Saiu în a treia zi a FITS 2019, şi au vorbit despre povestea extraordinară şi evoluţia teatrului creat şi crescut de ei, care la Sibiu anul acesta este prezent cu două spectacole.

Un articol de Cristina Enescu Aky|16 iunie 2019

Unteatru este prezent anul acesta în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu „Pescărușul” în regia lui Andrei Șerban, și cu un spectacol co-produs împreună cu ArtEst Foundation, care se joacă astăzi la Redal Expo, „In a Forret Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian.

Cei doi oameni de teatru cunoscuți și apreciați pentru curajul și succesul cu care continuă să creeze teatru de foarte bună calitate au, în cuvintele lui Octavian Saiu, „marea calitate de a fi artiști foarte importanți, care s-au impus în teatrul românesc la unteatru dar și prin activitatea lor de creatori, și care sunt totodată oameni foarte normali și afabili. Miracolul de la unteatru a devenit deja un fenomen și un ferment de creativitate.”

Chiar credem că unteatru rezistă tocmai pentru că e un miracol. A plecat dintr-un gând simplu, pe care îl avem foarte mulți dintre noi: dorința de a face teatru, oriunde oricând și oricum. După prima vară nu am putut să ne mai oprim, unteatru a devenit cumva o responsabilitate pentru mai mulți dintre noi, pentru că doi am fost doar la primul gând. Energia dorinței noastre de a face ceva cred că a atras oamenii spre unteatru.”  (Andreea Grosu)

Norocul și ghinionul nostru a fost criza din 2007, motiv pentru care spațiul respectiv nu a putut fi renovat atunci, si a devenit unteatru Acum suntem iar într-o fază de lupă pentru supraviețuire, dar e de fapt și un test pentru noi toți. Deci am avut mult noroc încă de la început și cu spațiul și cu oamenii care s-au legat de el. (…). Povestea a evoluat de la vreo 2000 de spectatori în total în primii ani, până acum când, în noul spațiu, avem 20.000 de spectatori pe an, ceea ce nu e rău pentru o sală ‘mare’ de 90 de locuri.” (Andrei Grosu).

La întrebarea „peste un timp ideal, unde vă vedeți în viitor?”, Andrei Grosu a spus: „Noi cu unteatru, ideal, ne vedem fără probleme, ca să zic așa. Ca toți actorii din echipă să poată fi mai bine răsplătiți pentru munca lor. Nu ne vedem cu o sală mai mare, de 1.000 de locuri, ci poate cu un spațiu al nostru.”

 

Spectacolele unteatru prezente în FITS 2019:

„In a Forest Dark and Deep” de Neil LaBute, regia Iarina Demian, o coproducție ArtEst Foundation & unteatru.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/in-a-forest-dark-and-deep

„Pescărușul”, de A.P. Cehov, adaptare după o traducere liberă de Mașa Dinescu & Andrei Șerban, regia: Andrei Șerban, unteatru București (s-a jucat pe 14 și 15 iunie în cadrul FITS 2019)

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/pescarusul-1



27
/08
/15

Noua generaţie Griswold îşi face iar de cap şi stârneşte hohote de râs. Producţia New Line Cinema „Vacanţă cu peripeţii” îi aduce împreună pe marile ecrane, din 28 august, pe Ed Helms şi Christina Applegate într-o călătorie de familie care se transformă rapid într-o aventură nefastă.

27
/08
/15

În prima zi a toamnei, Teatrul Țăndărică își deschide porțile pentru cea de-a 70-a stagiune, continuând seria de evenimente aniversare “Țăndărică 70 de ani”. Începând de marți, 1 septembrie, publicul este invitat la ultima parte a Stagiunii de Vară 2015, în cadrul căreia Teatrul Itinerant Țăndărică se va găsi, până pe 20 septembrie, în Parcul Lumea Copiilor.

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Patria locotenentului Schreiber, cel mai nou roman semnat de autorul bestsellerului Testamentul francez, Andreï Makine, a apărut în acestă săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Constanţa Ciocârlie. „Cartea lui Makine răneşte. Şi răneşte pentru că merge drept la ţintă. Pentru că e un drapel arborat în bernă.” (Paris Match)

26
/08
/15

Când crezi că știi foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou și bun simț, constați că nu știi aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă strașnică și o temă pentru acasă. Cu maximă rușine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

Povestea de dragoste dintre Tyrone Power, tatăl Rominei Power, actuala stea a muzicii uşoare italiene, și Annabella, actriţa ingenuă de origine franceză, a început pe platourile de la Hollywood. El era numit “primul amorez” și Rege al cinematografului anilor ’40, iar căsătoria sa a isterizat fanele din America şi din întreaga lume.

25
/08
/15

Prima ediție a evenimentului cultural Theaterstock Bacău, desfășurată între 1 și 16 august, și-a închis porțile lăsând în urmă frânturi de muzică bună, amintirea unor spectacole bune, unele chiar foarte bune, dar și a micilor probleme cu care s-au confruntat organizatorii și participanții.