ANDREW LLOYD WEBBER – Regele musical-urilor de mare și îndelungat succes
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrew-lloyd-webber-regele-musical-urilor-de-mare-si-indelungat-succes/

OAMENII MUZICII Aţi auzit de musical-urile Cats, Jesus Christ Superstar, Schoolf of Rock şi mai ales The Phantom of the Opera? Sau hit-ul din filmul Evita, Don’t Cry for Me Argentina? Acestea şi multe altele, sunt produsul minţii „fabricii de hit-uri” numite Andrew Lloyd Webber. Următoarea sa premieră va fi anul acesta.

Un articol de Cristina Enescu Aky|19 martie 2021

Compozitorul și producătorul de teatru britanic numit de către fani și ALW a fost una dintre cele mai cunoscute și bine vândute „vitamine” ale scenelor muzicale britanice și americane de la cumpăna secolelor 20 și 21. „Regele melodiilor și corurilor memorabile” i s-a spus celui care a bătut cu producțiile sale mai multe recorduri atât pe Broadway cât și în West End.

De-a lungul carierei sale a scris 21 de musical-uri (dintre care 7 s-au jucat în West End – Broadway-ul londonez dacă vreți- și pe Broadway timp de cel puțin 10 ani), plus coloana sonoră pentru două filme și un Recviem.

Valoarea sa netă estimată este de – stați bine pe scaun, da?– 800 de milioane de lire. Într-un top din 2017 al celor mai bogați muzicieni britanici, Webber s-a clasat pe locul al doilea, sub Sir Paul McCartney, surclasându-i pe Elton John și Mick Jagger.

În plus față de montările teatrale, adaptările cinematografice ale musical-urilor sale i-au adus încă și mai multă celebritate și bogăție, printre acestea numărându-se Fantoma de la operă, Evita (celebrul film cu Madonna în rolul titular, și cu Antonio Banderas și Jonathan Pryce în distribuție), Jesus Christ Superstar, Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat, Cats și  Love Never Dies.

În 1991 a devenit primul și singurul compozitor care a avut vreodată 6 producții simultane în West End-ul londonez.

Muzica lui a apărut în peste 200 de filme și producții TV.

În 2006, The Sunday Times l-a plasat pe locul 87 în topul celor mai bogați britanici. Ce-o face cu atâția bani?… Dacă vă spun că e un avid colecționar de artă, iar colecția sa de tablouri victoriene și ale prerafaeliților este, se pare, cea mai mare astfel de colecție privată din lume… poate vă faceți o idee. De fapt, gurile rele au spus despre el că el continuă să scrie muzică pentru a își pute cumpăra mai multe lucrări de artă.

Webber a primit numeroase premii (doar vreo 45), printre care 2 Emmy-uri, 3 Grammy-uri, 1 Oscar și 7 premii Tony (este astfel membru al unui grup select numit EGOT, după inițialele acestor prestigioase premii: doar 15 persoane, incluzându-l pe el, le-au câștigat vreodată pe toate 4). Printre alte distincții a fost numit și cavaler și apoi baron al Marii Britanii. De asemenea, este proprietarul companii de teatru The Really Useful Theatre Group („Grupul de teatru cu adevărat util”), care deține mai multe teatre de succes din Londra, în speță 7.

A doua dintre cele trei soții ale sale a fost celebra divă crossover dintre muzica clasică și pop, Sarah Brightman. Ea a făcut parte din distribuția marelui succes Cats, (1981 – de fapt așa s-au și cunoscut, datorită acestei producții; amândoi erau căsătoriți pe atunci, el cu prima soție, pe care o chema tot Sarah, ceea ce nu i-a împiedicat să aibă o aventură iar apoi să se și căsătorească), unul dintre cele mai celebre musical-uri ale lui Webber. Apoi, în 1896, el a scris pentru ea rolul Christine Daaé din Fantoma de la operă.

 

*

S-a născut pe 22 martie 1948 la Londra, tatăl său fiind director al London College of Music iar mama profesoară de pian. (Fratele său mai tânăr este cunoscutul violoncelist Julian Lloyd Webber). Manifestarea genelor muzicale ale lui Andrew nu s-a lăsat așteptată prea mult: la 3 ani a început cu pianul și vioara, iar ulterior cornul francez. De la 6 ani a început „să se joace” și cu compoziția. Totuși, visul său în copilărie era să devină inspector general al monumentelor antice din Marea Britanie, astfel că a mers să studieze istoria. La 18 ani a abandonat-o însă, și s-a dus să studieze muzică și teatru muzical la Royal College of Music.

Prima sa compoziție, The Toy Theatre Suite, a fost publicată când avea 9 ani. Primul musical a apărut la 13 ani, însă primul care a fost și pus în scenă a fost scris împreună cu Tim Rice (textierul său de-a lungul mai multor mari succese ulterioare) pe când Webber avea 19 ani. A fost o producție care, la prima reprezentație, avea doar 10 de minute, și s-a numit Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat (1968)– o poveste inspirată de istoria lui Iosif din Cartea Genezei. Acest musical are foarte puțin dialog vorbit, fiind în cea mai mare parte cântat. Webber a făcut publice drepturile de autor, astfel că, până în 2008 (adică în 40 de ani) a fost montată de peste 20.000 de ori de către diferite trupe de teatru școlare sau de amatori.

Webber și Rice au scris două cântece și pentru Elvis Presley, anume pentru albumul Moody Blues, piesele It’s easy for you și Please Don’t Let Lorraine Come Down.

Jesus Christ Superstar a apărut în 1971, pe când el avea 20 de ani, și a fost unul dintre succesele cele mai sonore ale colaborării sale cu scriitorul Tim Rice. Mai întâi a fost albumul, apoi producția teatrală – care, datorită succesului albumului, a generat vânzări de bilete în avans de peste 1 milion de lire. Povestea urmărește evenimentele din ultima săptămână a lui Isus dinaintea crucificării.

Musical-ul a avut premiera pe Broadway în 1971. În 1996, la Londra, în rolul regelui Irod a apărut „zeul” rock-ului Alice Cooper.

Cats (Pisicile), bazat pe versurile lui T. S. Elliot, a fost primul proiect solo al lui Webber, după încheierea parteneriatului creativ prolific cu scriitorul Tim Rice. S-a jucat timp de 21 ani, fiind cel mai longeviv musical din istoria Londrei. Pe Broadway a rezistat de asemenea uluitor de mult: 18 ani. A fost tradus în 20 de limbi, jucat peste tot în lume, și este al 4-lea cel mai longeviv spectacol din istoria Broadway-ului.

Intriga poate părea cam subțire, dar producția în sine este minunată. Unul dintre cele mai celebre hit-uri ale acesteia este Memories al personajului Grizabella, interpretată de legenda teatrului Elaine Paige, care a reluat acest rol și în ecranizarea musicalului din 1998). Alte vedete care au intrat în pielea (și blana) acestui personaj sunt Nicole Scherzinger, Leona Lewis și Jennifer Hudson.

The Phantom of the Opera (Fantoma de la operă) a apărut în urma întâlnirii „întâmplătoare” dintre Webber și o copie uzată a cărții omonime (din 1909) a scriitorului francez Gaston Leroux. Strania poveste despre un muzician desfigurat, care trăiește ascuns într-un labirint de dedesubtul Operei din Paris, care devine obsedat de cântăreața Christine, l-a fermecat pe compozitor – iar restul e istorie, plus o serie de vreo 70 de premii teatrale. Mai multe informații din categoria „wow” despre acest musical spectaculos găsiți aici

Musicalul a bătut toate recordurile pe Broadway: pe 11 februarie 2012 a sărbătorit cea de-a 10.000-a reprezentație aici. Este considerată „bijuteria coroanei” între toate celelalte (deloc puține) hit-uri ale lui Webber, și a avut debutul la Londra în 1986. A bătut un record și în privința biletelor vândute în avans: acestea au adus încasări de 12 milioane de lire. Este în continuare al doilea cel mai vândut musical din istorie, după The Lion King.

La premiera acestei lucrări, Webber a fost copleșit de emoții – atât de mult încât nici nu a putut asista la spectacol, iar producătorul a trebuit să-l aducă cumva cu forța înapoi la teatru pentru aplauzele de la final.

Evita a fost un alt mare succes, ulterior ecranizat. Se bazează pe biografia celei de-a doua soții a președintelui argentinian Juan Perón, Evita, o figură marcantă a istoriei acestei țări. Musical-ul s-a născut dintr-o întâmplare: Rice, care în copilărie fusese colecționar de timbre și văzuse multe timbre argentiniene cu chipul Evei Peron, a auzit într-o seară la radio o emisiune despre acest personaj celebru care îl fascina. A început să îi documenteze viața, și i-a propus lui Webber o lucrare despre ea. Acesta însă a refuzat inițial, începând lucrul la o altă compoziție, Jeeves, (bazat pe un personaj al celebrului scriitor britanic P.G. Wodehouse. Ulterior, însă – din fericire – Webber a început să lucreze la Evita alături de Rice.

Starlight Express ­a fost un alt mare succes al lui ALW, care – de ce nu? – a decis astfel să scrie un musical complet despre trenuri. Montarea originală cerea ca toți actorii să joace mergând pe role pe scenă. Și această producție a fost longevivă: montarea originală din West End s-a jucat timp de 8 ani, începând din 1984, iar apoi o versiune revizuită a mai fost prezentată timp de alți 10 ani.

Whistle Down the Wind (1996). Una dintre cele mai cunoscute piese din acest musical este No Matter What, care inițial a fost înregistrată de trupa Boyzone – și apoi a devenit unul dintre cele mai mari hituri ale lor.

School of Rock este un musical rock ce a avut premiera în 2015. A fost ceva diferit față de ce scrisese Webber anterior, urmărind aceeași poveste ca și filmul omonim din 2003 cu Jack Black despre un star rock căzut în dizgrație care devine profesor de muzică la o școală. Din 2016, când a ajuns pe West End, producția a rulat până în martie 2020, când  fost înlocuită de cel mai recent musical al acestei fabrici de hit-uri numită, pe scurt, ALW, anume Cinderella. Acest musical este o interpretare modernă a celebrei povești. Premiera programată pentru august 2020 a fost amânată pentru luna iulie 2021.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Opera Națională București prezintă pe 1 decembrie, ora 18:30, în Foaierul Galben spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. În programul serii se vor regăsi un recital de piese românești în interpretarea soliștilor acompaniați de pian și „Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14” de George Enescu în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.

23
/11
/21

Primul concert de jazz pe scena Sălii Radio în această stagiune (2021-2022) este un eveniment special, pe care nu îl puteți rata! Joi, 25 noiembrie, de la ora 19.00, LUIZA ZAN – una dintre cele mai apreciate voci feminine din jazz-ul românesc la ora actuală – va cânta alături de BIG BAND-UL RADIO, dirijat de IONEL TUDOR.