Anim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-anunta-titlurile-din-competitia-internationala-a-editiei-cu-numarul-13/

Cele mai relevante filme de animaţie lansate recent vor putea fi văzute în premieră în România pe ecranele de la Anim’est, între 28 septembrie şi 7 octombrie. Selecţia oficială cuprinde titluri care au deja în palmares premii şi nominalizări la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de gen. 

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2018

Un juriu format din Luce Grosjean, din Franța, CEO-ul companiei franceze de distribuție Miyu Distribution, Pavel Horáček, din Cehia, directorul de programe al Festivalului Internațional de Film de Animație AniFilm, din Třeboň, și regizorul român Sergiu Negulici, câștigătorul competiției românești la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său,„Splendida Moarte Accident“, va decide câștigătorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animație, anul acesta.

Titlurile din competiție sunt:

Ruben Brandt

  • Rubenbrandt – A Gyűjtő / Ruben Brandt – Collector (Ungaria, r. Milorad Krstic), care a avut premiera vara aceasta la Festivalul de Film de la Locarno, o poveste-thriller suprapusă pestemomente relevante din evoluția artei și a filmului din secolul al XX-lea, despre urmărirea lui Ruben Brandt – un psihoterapeut celebru nevoit să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecții private pentru a nu mai suferi de coşmaruri.
  • Gatta Cenerentola / Cinderella the Cat (Italia, r. Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone),o reinterpretare a celebrului basm într-o cheie mai întunecată, inspirată de corupția și de promisiunile false ale Italiei și ale orașului Napoli, în particular. Unul dintre cele mai bune lungmetraje de animație italiene din ultimii ani, filmul deține în palmares multiple nominalizări și premii la festivaluri importante (Monstra IAFF, Festivalul de Film de la Veneția, Annecy, etc.).
  • Hoffmaniada(Rusia, r. Stanislav Sokolov),singurul lungmetraj de animație stop-motion din competiție, care îl plasează pe scriitorul, compozitorul și pictorul german T.A. Hoffmannîn mijlocul scrierilor sale fantasmagorice, unde trebuie să înfrunte antagoniştii cărora el însuşi le-a dat viaţă pe pagina de hârtie.
  • Un homme est mort / A Man is Dead (Franța, r. Olivier Cossu), o poveste emoționantă despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, adaptată după banda desenată a lui Kris și Etienne Davodeau, inspirată din fapte reale.
  • Tito e os pássaros / Tito and the Birds (Brazilia, r. Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto Dias) –filmulcare a avut premiera la Annecy,vara aceasta, redă povestea înduioșătoare a lui Tito, un băiețel care încearcă să salveze lumea de o misterioasă epidemie de frică.

Competiția internațională de scurtmetraj, cea care decide câștigătorul Trofeului Anim’est, cuprinde 42 de animații scurte din cele peste 1200 înscrise.

Vulpes – Sadegh Javadi Nikjeh

Câteva dintre titlurile acestei secțiuni sunt Ce Magnifique Gâteau! / This Magnificent Cake!, scurtmetrajul belgian în regia lui Marc James Roels și Emma De Swaef, câștigătorii Trofeului Anim’est în 2012 (cu Oh Willy…), III, regizat de Marta Pajek, selectat anul acesta în competiția de scurtmetraj de la Cannes, Le Chat qui pleure / The Cat’s Regret, o producție a celebrului studio francez Folimage, în regia lui Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, sau Love He Said, scurtmetrajul francez în regia lui Inès Sedan, adaptat după un poem al lui Henry Charles Bukowski.

În competiția de scurtmetraj internațional se regăsește și un film de animație românesc –Telefonul, în regia Ancăi Damian, cea care deține în palmares marele premiu al Festivalului International de Film de la Annecy pentru lungmetrajul  „Crulic – Drumul spre dincolo”, alături de alte premii și nominalizări la festivaluri internaționale.

Secțiunea de scurtmetraj studențesc adună 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste și personale povești, ieșite recent din băncile celor mai mari școli de animație din lume, precum Film Academy Baden-Württemberg, The Animation Workshop Danemarca, Gobelins Franța, The Royal College of ArtLondra sau Supinfocom Franța.

Telefonul – Anca Damian

Câștigătorul Trofeului Anim’est, precum și premiile secțiunii de scurtmetraj studențesc, vor fi decise de un juriu format din Thomas Renoldner, din Austria –artist vizual, regizor, producător și curatorul unor programe de animație austriacă la festivaluri importante de profil caHiroshima, Zagreb, Cinanima, Anifest sau Balkanima, Vessela Dantcheva, din Bulgaria, regizor de animație și co-fondatoarea companiei de producție Compote Collective, și Joris Clerté, din Franța, artist vizual, muzician, producător și regizor de animație, cunoscut în special pentru scurtmetrajul „La nuit américaine d’Angélique“, nominalizat la premiul César pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație, în 2013.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.roși vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®.

Foto: Anim’est – facebook

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.