Animest şi-a desemnat câştigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-si-a-desemnat-castigatorii/

Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|13 octombrie 2013

Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev și Jean-Luc Slock a acordat Trofeul Anim’est filmului Boles (r. Špela Čadež, 2013), pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Co-producția sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului.

Filmul a câștigat Premiul pentru cel mai bun film de animație la Animafest Cyprus și a fost prezentat și în competiția Annecy. Regizoarea nu a putut fi prezentă la Gală, însă a transmis mulțumiri juriului, organizatorilor și publicului Anim’est. „Ne-am bucurat să lucrăm pentru acest film timp de 2 ani, dar nu e satisfacție mai mare decât aceea de a-ți vedea filmul prezentat în faţa unui public care îl apreciază”, a declarat Špela Čadež.

Seară de gală la Animest

Premiul pentru Cel mai bun Film de lungmetraj din cadrul Animest, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat filmului Ziua Ciorilor / Le Jour des corneilles (r. Jean-Christophe Dessaint, Franța, 2012) pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii.

Producția franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian și Japan French, ilustrează povestea unui băiat și a tatălui său care duc o viață grea în adâncul pădurii.

Citiţi şi: Anim’est organizează workshop-uri de animație

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj Animest, oferit de Opel,  a fost adjudecat de filmul Scrisori de dragoste / Lettres des femmes (r. Augusto Zanovello, Franța 2013). De asemenea, juriul a acordat o mențiune specială pentru Film de Scurtmetraj, pentru Prin tine / Through You (r. Lucette Braune, Olanda, 2013).

Filmul japonez Regele labirintului / Maze King (r. Hakhyun Kim, 2013), prezent anul acesta în programul festivalurilor de la Annecy și Cannes, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România. Juriul a oferit o mențiune și unui alt scurtmetraj din competiția de Film Studențesc, producției Bunicul meu cel ciudat / My Strange Grandfather (r. Dina Velikovskaya, 2011).

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation Animest, oferit de Groupama Asigurări, a mers în Turcia, pentru Mătușica / Teyze (r. Fulya Tokaoğlu, 2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö și Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să își demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină, în piscină.

Citiţi şi: Anim’est sărbătoreşte Ziua Internaţională a Animaţiei printr-un program special

Anul acesta, Premiul pentru cel mai bun Film Românesc, oferit de Asociația Make a Point și care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor și al festivalului în general, a mers către filmul Somn (r. Mathilde Boiton, 2013).

Juriul a fost impresionat de modul în care, folosind animaţia tradiţională, filmul îşi conduce privitorii într-o lume imaginară. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o mențiune specială producției 2 (r. Ilinca Šeda), pentru modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios.

Animaţia a fost celebrată  în cadrul Animest

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip a fost acordat clipului Let’s Go (r. Alexis Beaumont, Remi Godin, Franța, 2012), pentru o poveste clasică reinterpretată original și executată absolut surprinzător, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a mers tot în Germania, ca și în 2012 (Rollin’ Safari, r. Kyra Buschor, Anna Habermehl, Constantin Paeplow, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj din secțiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Băiatul blond și oaia lui albă / Le petit blond avec un mouton blanc (r. Eloi Henriod, Franța, 2013).

Animest

Trofeele Animest 2013

Premiul Publicului, oferit unui scurtmetraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, a fost acordat filmului Iepurele și cerbul / Rabbit and Deer (r. Péter Vácz, Ungaria, 2012), o poveste emoționantă despre prietenia pusă la încercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.

Anul acesta, organizatorii festivalului au organizat Project Worksheep, o sesiune în cadrul căruia animatorii au avut ocazia să-și prezinte proiectele în fața unor profesioniști din domeniu. Cel mai bun proiect, aparținând Anei Cătălina Dobrescu, a fost decis de un juriu format din Jean-Luc Slock, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici și a fost recompensat de HBO România.

Invitații prezenți la gală au putut viziona și filmulețele realizate în cadrul atelierelor Mini Worksheep și Pixilation. Extrem de apreciat a fost și materialul realizat în cadrul Animation Worksheep Session.

Nouă dintre cei 36 de worksheeperi care au participat la cele trei sesiuni de până acum au lucrat timp de cinci zile la un nou produs animat, împreună cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici și Dragoș Ștefan. Rezultatul? Un film care s-ar putea încadra cu ușurință în Creepy Animation Night, după cum a afirmat chiar directorul executiv al festivalului, Vlad Ilicevici.

Info:

Filmele câștigătoare ale celei de-a opta ediții a festivalului pot fi urmărite duminică, 13 octombrie, de la ora 18,30, la Cinema Patria.

În perioada 24-27 octombrie va fi organizată cea de-a treia ediție Anim’est Chișinău, la Cinema Gaudeamus.

Foto credit: Ionut Dobre, Animest

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).