Aniversare Cehov, luni, la TVR 2: „Unchiul Vanea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-cehov-luni-la-tvr-2-unchiul-vanea/

Se împlinesc 155 de ani de la naşterea dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov şi Casa de producţie TVR propune spre difuzare una dintre cele mai reuşite montări ale piesei sale „Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonski. Luni, 16 martie, de la ora 20:10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2015

Pentru actorii din distribuție, acest spectacol pus în scenă în 2001 la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” a însemnat un moment important al carierei lor, indiferent de generație, după cum mărturiseau, anul trecut, chiar de pe platourile de filmare ale producției:

Andreea Bibiri: „Este un spectacol care acum 13 ani a reușit să reunească o trupă. Foarte, foarte puține spectacole reușesc să adune oamenii, să închege un nucleu în cadrul unui teatru. Cu acest spectacol s-a întâmplat lucrul asta. S-au unit, s-au creat punți peste generații și, efectiv a fost un fel de preluare, de dat mai departe între actori. A fost un miracol. L-am simțit toți. Suntem recunoscători pentru că s-a întâmplat așa și acesta este și motivul pentru care dorim să îl dăruim publicului spectator.”

Mariana Mihuț: „În acest spectacol, este cel mai mic rol, ca întindere, pe care l-am jucat vreodată, dar mi-am dorit atât de mult să lucrez cu Iura Kordonsky încât, când mi s-a explicat pe vremea aceea de la direcție că nu am ce juca, am exclamat: „Dar sunt doua babe acolo, cum n-am ce juca!”. Și aceasta a însemnat o întâlnire fericită cu un om extraordinar cu care, iată, colaborez de atâția ani.

,,Atmosfera acestui spectacol este credincioasă lui Cehov și îl slujește foarte bine pe Cehov, pe care cu toți îl iubim. Iar colaborarea cu acești foarte mari actori și cu acest extraodinar regizor, la Televiziunea Română, este un prilej, mai mult decât fericit pentru noi toți.”Casa de Productie TVR va invită să urmăriti acest spectacol-eveniment: „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, in regia artistică a lui Yuri Kordonsky, luni, 16 martie, de la ora 20.10 (partea I) si de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2 și online, pe TVRplus.ro.

Unchiul Vanea, de A. P. Cehov

Traducerea: Moni Ghelerter şi Radu Teculescu

Regia artistică: Yuri Kordonsky

DSC_6618Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.
Scenografia: Elena Dmitrakova.

Echipa tv: organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rusitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu; producător Diana Dumitru; producător delegat: Dana Andriescu; regia TV: Gini Ignat.

„Unchiul Vanea”, de A. P Cehov, este o coproducţie a Casei de Producție TVR și a Teatrului Bulandra, în cadrul programului tele-spect-actor, un program al diversităţii de genuri teatrale pentru televiziune, care încurajează abordarea, în teatrul de televiziune, a literaturii clasice. Casa de Producție pregătește încă două montări dedicate marelui scriitor, în acest an aniversar, „Salonul 6” (în regia lui Vitalie Lupașcu) și „Trei surori” (în regia lui Dominic Dembinski).

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…