Aniversare Cehov, luni, la TVR 2: „Unchiul Vanea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-cehov-luni-la-tvr-2-unchiul-vanea/

Se împlinesc 155 de ani de la naşterea dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov şi Casa de producţie TVR propune spre difuzare una dintre cele mai reuşite montări ale piesei sale „Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonski. Luni, 16 martie, de la ora 20:10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2015

Pentru actorii din distribuție, acest spectacol pus în scenă în 2001 la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” a însemnat un moment important al carierei lor, indiferent de generație, după cum mărturiseau, anul trecut, chiar de pe platourile de filmare ale producției:

Andreea Bibiri: „Este un spectacol care acum 13 ani a reușit să reunească o trupă. Foarte, foarte puține spectacole reușesc să adune oamenii, să închege un nucleu în cadrul unui teatru. Cu acest spectacol s-a întâmplat lucrul asta. S-au unit, s-au creat punți peste generații și, efectiv a fost un fel de preluare, de dat mai departe între actori. A fost un miracol. L-am simțit toți. Suntem recunoscători pentru că s-a întâmplat așa și acesta este și motivul pentru care dorim să îl dăruim publicului spectator.”

Mariana Mihuț: „În acest spectacol, este cel mai mic rol, ca întindere, pe care l-am jucat vreodată, dar mi-am dorit atât de mult să lucrez cu Iura Kordonsky încât, când mi s-a explicat pe vremea aceea de la direcție că nu am ce juca, am exclamat: „Dar sunt doua babe acolo, cum n-am ce juca!”. Și aceasta a însemnat o întâlnire fericită cu un om extraordinar cu care, iată, colaborez de atâția ani.

,,Atmosfera acestui spectacol este credincioasă lui Cehov și îl slujește foarte bine pe Cehov, pe care cu toți îl iubim. Iar colaborarea cu acești foarte mari actori și cu acest extraodinar regizor, la Televiziunea Română, este un prilej, mai mult decât fericit pentru noi toți.”Casa de Productie TVR va invită să urmăriti acest spectacol-eveniment: „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, in regia artistică a lui Yuri Kordonsky, luni, 16 martie, de la ora 20.10 (partea I) si de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2 și online, pe TVRplus.ro.

Unchiul Vanea, de A. P. Cehov

Traducerea: Moni Ghelerter şi Radu Teculescu

Regia artistică: Yuri Kordonsky

DSC_6618Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.
Scenografia: Elena Dmitrakova.

Echipa tv: organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rusitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu; producător Diana Dumitru; producător delegat: Dana Andriescu; regia TV: Gini Ignat.

„Unchiul Vanea”, de A. P Cehov, este o coproducţie a Casei de Producție TVR și a Teatrului Bulandra, în cadrul programului tele-spect-actor, un program al diversităţii de genuri teatrale pentru televiziune, care încurajează abordarea, în teatrul de televiziune, a literaturii clasice. Casa de Producție pregătește încă două montări dedicate marelui scriitor, în acest an aniversar, „Salonul 6” (în regia lui Vitalie Lupașcu) și „Trei surori” (în regia lui Dominic Dembinski).

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.