Aniversare Darclée, 20 de ani – triumful artei cântului
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-darclee-20-de-ani-triumful-artei-cantului/

184 de tinere talente din întreaga lume vor participa la ediţia jubiliară a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, între 28 iulie şi 9 august, la Brăila.

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2015

«Primii mei paşi pe drumul carierei lirice, care mă poartă azi pe scenele internaţionale, i-am făcut la Brăila sub îndrumarea Dumneavoastră, îmi scrie un bas-bariton român de mare succes. La fel un tenor italian chemat să inaugureze în acest an stagiunea lirică a Teatrului alla Scala din Milano. Aceste mărturii şi nenumărate altele de acest fel îmi aduc bucuria misiunii împlinite», declară Mariana Nicolesco, adăugând: «Onorăm astfel memoria legendarei predecesoare Hariclea Darclée şi transmitem noilor generaţii marile tradiţii ale artei cântului».

1995-2015: 2500 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente au venit la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, la Festival şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, manifestări ce ridică pe culmi prestigiul muzicii de operă şi marchează destinul noilor talente, de unde şi recunoaşterea mondială a acestor evenimente, care se bucură de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi, mai nou, de Înaltul Patronaj UNESCO.

184 de artişti de pretutindeni s-au înscris la Ediţia Jubiliară 2015 a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, care începe la 28 iulie şi se încheie pe 9 august. Din rândul acestora, prestigiosul Juriu Internaţional prezidat de Mariana Nicolesco îi va desemna pe laureaţii din acest an.

Din Juriu fac parte Marco Balderi din Italia, personalitate cu o carieră strălucită, printre altele fost Director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi în prezent Director Artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului şi Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, Profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediţii ale Concursului Darclée şi la Master Classes ; Eugenio Girardi din Italia, scenograf şi autor a minunate costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaţionale; Josef Hussek din Austria, prestigios director de teatre de operă: Hamburg, Viena, Director Artistic al Festivalului de la Salzburg şi acum Consilier al Festivalului de Paşte creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk şi la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen din Israel, Doctor în Medicină şi Doctor în Muzicologie, conferenţiar pe tema artei lirice, binecunoscut publicului larg; Felix Serraclara din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă şi organizator de turnee lirice; în fine, Flavio Trevisan din Italia, regizor a nenumărate spectacole de operă de succes în Europa, America de Sud şi Asia. «La acest Concurs fiecare participant va fi în felul său învingător, în măsura în care se va depăşi pe sine», subliniază Mariana Nicolesco.

Programul Festivalului şi Concursului este de o mare bogăţie: Marţi 28 iulie are loc Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural, cu participarea sopranei Adela Zaharia şi a basului Bogdan Taloş, laureaţi ai Concursului Darclée, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. Sâmbătă 1 august vom putea urmări conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen intitulată 20 de ani de glorie a Artei Cântului, însoţită de videoproiecţii despre evenimentele Darclée prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris şi cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco.

Duminică 2 august: Concertul Reîntâlnire cu talente revelate de Concursul Darclée: baritonul Alvaro Lozano, Laureat al Marelui Premiu Darclée şi Invitaţii săi.

Marţi 4 şi miercuri 5 august: Etapa finală, cu public, a Concursului, cu Orchestra Festivalului Darclée;

Vineri 7 august: opera L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuţ Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy şi soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, şi Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi;

Sâmbătă 8 august: Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării: Două decenii în lumea capodoperelor, susţinut de laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, de Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, şi de Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.

În fine, duminică 9 august, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, are loc Ceremonia decernării premiilor şi Concertul de Gală al Laureaţilor, acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée, din nou sub bagheta Maestrului Marco Balderi.

«Mulţumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Ediţiei Jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée : Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Judeţean, Prefectura, Centrul de Creaţie – a adăugat Mariana Nicolesco – şi suntem mândri de aprecierea exprimată de Josef Hussek, Director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică».

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

22
/08
/18

Joi, 23 august, și vineri, 24 august, tinerii muzicieni, beneficiari ai bursei SoNoRo-Intereferențe, vor susține două concerte în Germania, la Grassau și la Traunstein, la finalul unei săptămânii de pregătire, în care vor lucra alături de muzicieni și profesori de la renumite școli de muzică din Europa.

21
/08
/18

Dirijorul Cristian Lupeș reface celebrul turneu enescian, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești.

20
/08
/18

În acest weekend, la Făget, în Timiș, a avut loc prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.