Aniversarea Teatrului Masca, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversarea-teatrului-masca-la-tvr-2/

La aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Masca, Casa de producţie TVR vă invită la commedia dell’arte „Cafeneaua”, luni, 11 mai, ora 20:05, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2015

Teatrul Masca, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare sărbătorește, în luna mai, 25 de ani de existență, cu aceeași vervă și energie a teatrului de mișcare, dans și cântec, inspirat din commedia dell arte, pe care le-a avut încă de la început. Casa de producție TVR vă propune la aniversare o mostră plină de viață – spectacolul „Cafeneaua”, cu Mihai Mălaimare în rolul lui Pantalone.

„De la o vreme eu simt/Că se ivește iubirea/Credeți-mă că nu mint/Aștept să-mi găsesc fericirea.” cântă Pantalone (Mihai Mălaimare) la cafeneaua din fața Fontanei di Trevi, unde, împreună cu alte personaje de commedia dell arte, Pulcinella (Sorin Dinculescu), Brighella(Cosmin Creţu), Arlecchino(Valentin Mihalache), Capitano(Aurel Sorin Sandu), Pedrolino(Andrei Drăgulescu) își bea cafeaua de dimineață. În fața celor șase apare EA (Dora Iftode), o necunoscută, femeia eternă, inspirație pentru poeți, respirație pentru îndrăgostiți.

Aceasta este premiza piesei „Cafeneaua”, scrisă și regizată de Mihai Mălaimare, pusă în scenă cu trupa Teatrului Masca, care oferă o adevărartă demonstratie a mijloacelor de comunicare teatrală pe care le deține – teatru de gest, pantomimă și expresie corporală. Actorii cântă live pe muzica lui Paul Urmuzescu, dansează în coregrafia inspirată a lui Ion Tugearu, jonglează, sunt acrobați, se duelează sub îndrumarea cascadorului Ion Albu, mânuiesc marionete sau fac pantomimă.

„Cafeneaua îţi dă întâlnire la fântâna fermecată unde laşi un bănuţ ca să te-ntorci mereu, fie mai sărac, fie mai bogat, în gânduri, idei, dorinţe. Şi capeţi, neapărat, ceea ce vrea fiecare: iubire. De la cel mai mic dintre ei, actorii – îi veţi cunoaşte acolo – până la tartorul mafiot, sunt nemuritorii Commediei dell’arte, ce-au stat prăfuiţi în culise ani mulţi şi care sunt scoşi în zilele noastre de graţie, din nou, la luminile rampei. Cei de totdeauna şi totuşi nou-nouţi, cu caracterele îmblânzite de o trecătoare, mai completă şi mai complexă decât ei toţi.” (Corina Andronic, Un spectacol complet – Cafeneaua)

BUSibiu_CCE2007_Teatrul_Masca_Cafeneaua_foto_Ovidiu_Matiu_01

Difuzarea spectacolului este urmată, la ora 21:30 de documentarul TV, realizat de Nicolae Cozma, „Cele 25 de fețe ale Teatrului Masca”, care aruncă o privire în culisele și istoria teatrului. „Născut din iubire pentru artă, mișcare și gest, de 25 de ani de când a luat ființă, teatrul Masca a fost definit de verbul “a căuta”, a căuta forme variate de exprimare artistică, a căuta un sediu, a căuta o trupă.” ne spune realizatorul.

Filmul dezvăluie elementele speciale ale unui parcurs tumultuos, cu ajutorul materialelor de arhivă din arhiva TVR si, inedit, ale arhivei Teatrului Masca. Documentarul este difuzat la aceeași oră și pe TVR HD.

Teatrul Masca, înființat în 24 mai 1990, este condus de actorul si regizorul MIHAI MALAIMARE, care, renunțănd la poziția de angajat al Teatrului Național din București, s-a decis să navigheze apele furtunoase ale teatrului independent, exploatând mijloacele de expresie care au asigurat succesul teatrului popular, de stradă, din Evul Mediu până în zilele noastre. Trupa Teatrului Masca și-a dorit de atunci, în afară de un sediu propriu, un drum personal și un public cât mai larg.

A ales, după cum spun chiar membrii trupei pe blogul teatrului, „două direcții principale: prima este cea a teatrului de strada (unda paleta de spectacole pleaca de la Clovni, commedia dell arte, teatru medieval, marionete mari, living statues etc.) avand actori cu mijloace de expresie foarte diverse: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomima, living statues, mânuire marionete mari de 2 m, dans, cântat live, acrobație etc.; a doua este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N.V.Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L.Borjes) apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind pilonul central, depozitarul unic al misterului teatral.”

CAFENEAUA (TVR 2, luni 11 mai, 20:05, reluare marți, 12 mai, 12:05)
Scenariul: Mihai Mălaimare
Regia: Mihai Mălaimare

Distribuţia: Mihai Mălaimare, Sorin Dinculescu, Cosmin Creţu, Valentin Mihalache, Aurel Sorin Sandu, Andrei Drăgulescu, Dora Iftode, Alina Crăiţă, Ana Sivu-Daponte, Adriana Bordeanu,  Oana Dragnea, Laura Dumitraşcu Duică, Graţiela Bădescu
Scenografia şi costumele: Sanda Mitache; Coregrafia: Ion Tugearu; Muzica: Paul Urmuzescu; Canto: Marius Olteanu; Lupte scenice: Ioan Albu; Acrobaţie: asist. univ. dr. Ionuţ Corlaci

Echipa TV: Director de imagine: Aurel Pițigoi; Regia de montaj: Gini Ignat; Producători: Sinziana Milosoiu, Silviu Jicman

CELE 25 DE FEȚE ALE TEATRULUI MASCA (TVR 2 și TVR HD, luni 11 mai, 21:30, reluare TVR 2 marți 12 mai, ora 13:30)
Documentar
Realizator Nicolae Cozma

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.