Anote’s Ark, marele câștigător la cea de-a 8-a ediție Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/anotes-ark-marele-castigator-la-cea-de-a-8-a-editie-pelicam/

Cele mai originale şi captivante documentare de mediu din selecţia Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni au fost premiate pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea. Anote’s Ark / Arca lui Anote (Canada, 2018), în regia lui Matthieu Rytz, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 8-a ediţii Pelicam şi a primit Trofeul Pelicam.

Un articol de Petre Ivan|25 iunie 2019

Anote’s Ark / Arca lui Anote urmărește încercările lui Anote Tong, fostul președinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său –  insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Juriul Competiției Oficiale i-a avut în componență pe Cristiana Pașca Palmer, secretarul programului pentru biodiversitate al ONU, actorul Vlad Ivanov, prezent anul acesta la ‘Festivalul de Film de la Cannes’, datorită rolului principal din La Gomera (r. Corneliu Porumboiu) și Jean Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța.

‘Pe fiecare dintre noi ne-a emoționat foarte tare un anumit film și apoi am avut același gen de reacție pentru cel pe care l-am ales, în final, câștigător. […] Cred că este foarte important să înțelegem că schimbările climatice vor afecta poate nu în mod egal pe toată lumea, dar cu siguranță vor transforma modul în care locuim și trăim pe această planetă’ a declarat Cristiana Pașca Palmer.

 Au fost trei zile de emoție intensă, extrem de tușantă pentru mine – o emoție pe care vreau să o păstrez în suflet și în minte și pe care vreau să o împărtășesc mai departe tuturor, pentru că dacă s-a întâmplat ceva cu mine în aceste zile la acest festival la Tulcea este că mi-am dat seama că trebuie să fac și eu ceva pentru viitorul mediului, viitorul acestei planete unde trăim cu toții’ a mărturisit actorul Vlad Ivanov.

The Pit / Groapa, documentarul de debut al regizoarei de origine bulgară: Hristiana Raykova a fost recompensat cu Premiul secţiunii Black Sea Docs, dedicat filmelor realizate în țările cu deschidere la Marea Neagră. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 2,000 de euro pentru următorul film al regizoarei și este oferit de Cinelabs România.

‘Datorită selecţiei, juriul nostru a fost pus în dificultate şi a decis să acorde, pe lângă premiul secțiunii, o menţiune unui al doilea film. Menţiunea a fost acordată pentru autenticitatea curiozităţii şi originalitatea în cercetarea interacţiunilor dintre oameni şi animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică. Titlul filmului este Askania Reserve / Rezervaţia Askania, Andriy Lytvynenko fiind regizorul’, a declarat Dana Bunescu, reprezentantul juriului Black Sea Docs.

Mențiunea specială acordată regizorului Andriy Lytvynenko pentru filmul său, Askania Reserve, constă în servicii de postproducție pentru următorul film al regizorului, și este în valoare de 1,000 de euro, cu sprijinul Cinelabs România.

Din juriul Black Sea Docs au făcut parte: Dana Bunescu, editor de sunet și imagine, realizatoare de film, în 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizări tehnice în filmul Ana, mon amour, Antonin Haddad, directorul festivalului de film FReDD (Film, Cercetare și Dezvoltare Durabilă) din Toulouse și Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului și trainer in comunicare, cu o vastă experiență atât în cadrul unor instituții de stat, cât și al unor organizații non-guvernamentale.

6 liceeni din Tulcea au reprezentat cel mai tânăr juriu la Pelicam, cel al competiției Fresh Perspectives și au fost coordonați de Gintė Žulytė, antropolog și educator vizual, al cărei documentar The Ancient Woods a fost proiectat în afara competițiilor la Pelicam. Liceenii sunt: Maria Daniela Botoșenencu, Andreea Sorina Dragnea, Evelina Ene, Anda Felea, Alexandru Lefterache și Mihaela Lujanschi.

 Youth Unstoppable / Tinerețe de neoprit a fost desemnat câștigătorul Competiției Fresh Perspectives, un film care redă atitudinile tranșante ale celor mai tineri activiști de mediu pentru care sănătatea planetei este nenegociabilă – atitudini care au inspirat mișcări ecologiste în toate colțurile lumii. Premiul, în valoare de 500 de euro, este oferit de către Fundația pentru Parteneriat.

Selecția de filme a festivalului Pelicam a fost realizată de Benjamin Ribout, codirector festival și coordonator ateliere Radio Pelicam, Corina Moldovan-Florea, codirector festival și manager de proiect și de Anca Caramelea.

Foto: Pelicam – pelicam.ro

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu