Antologia „Matrioșka” la Festivalul online „Salut, Adolescența”
https://www.ziarulmetropolis.ro/antologia-matrioska-la-festivalul-online-salut-adolescenta/

Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi asociaţia Euro CulturArt celebrează on-line cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului „Salut, Adolescenţa”, iniţiat de maestrul George Mihăiţă.

Un articol de Liliana Matei|5 mai 2020

În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, câștigători ai unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice.

Luni, 4 mai 2020, va fi distribuită, în format pdf, în on-line, antologia „Matrioșka”. Nouă prozatori adolescenți apărută, în 2018, la Editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Adolescenții care au publicat în Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru,  Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, DianaVlasa. Parteneri media ai Festivalului „Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro.

„Mă bucur foarte tare să mă aflu aici și ca peste câțiva ani când vă vor apărea cărțile de debut personal să mă pot lăuda că m-am numărat printre descoperitorii talentului dumneavoastră. Mai sper că veți avea o carieră lungă și frumoasă. Îndrăznesc să pariez pe dumneavoastră de pe acum, că acest volum va ocupa un loc special în amintirile dumneavoastră. Vă doresc multă tenacitate, multă inspirație și cât se poate de mult succes”, a spus scriitorul Cristian Teodorescu, la evenimentul de lansare a antologiei, miercuri, 9 mai 2018.

Maestrul George Mihăiță, iniţiatorul Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, a citit, la evenimentul de lansare a antologiei Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți, povestirea Elenei Olaru, elevă în clasa a XI-a C, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Medgidia, județul Constanța, „Lanțul amoros”(Premiul I).

„Am să vă fac o mărturisire. Pe mine nu mă interesează cine scrie. Nu îi cunoșteam pe cei care participau la concurs și am avut surpriza de a da peste un nume cunoscut, un cursant pe care l-am avut la cursul de scriere creativă și am suferit un proces de conștiință, ce să fac? Mie îmi place cum scrie respectivul adolescent, dar mi-a fost elev. Atunci le-am spus celorlalți membrii ai juriului că la omul respectiv eu nu mai nicio părere și să decidă ei. Partea plăcută a lucrurilor este că și lor le-a plăcut. Această meserie de scriitor implică mai multe lucruri și printre ele este și una morală. Le spun cursanților mei că atunci când scriu să fie foarte cinstiți. Să povestească despre ei înșiși și nu despre cum vor alții să fie ei. Pe mine mă interesează într-un text ce gândește autorul, cum vede el lumea, prin intermediul personajelor, dacă e vorba de proză, prin intermediul conflictului, acțiunii sau prin intermediul metaforelor dacă e vorba de poezie. Textele respective ne-au plăcut în diverse măsuri, dar vreau să îi asigur pe cei care nu au intrat în selecție sau pe cei care au obținut premiul III sau mențiuni că acest concurs e un concurs. La vârsta voastră eu eram un poet mediocru foarte invidios pe celebritățile timpului”, a spus Florin Iaru, la evenimentul de lansare a antologiei, miercuri, 9 mai 2018.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.

09
/09
/22

CENTENAR La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, ne amintim de arta și de universului unui prozator unic. Ziarul Metropolis vă prezintă un dialog de arhivă despre relația scriitorului cu teatrul.

29
/08
/22

Cei care vor vedea pe rafturile librăriilor cartea lui Eddie Jaku, Cel mai fericit om de pe Pământ, involuntar vor face o serie de presupuneri privind motivele fericirii sale. Dar, cât de bogată le-ar fi imaginația, tot va fi greu de ghicit că Cel mai fericit om de pe Pământ este un supraviețuitor al lagărelor de concentrare de la Buchenwald și Auschwitz, iar cartea pe care o semnează e mărturia sa cutremurătoare și, paradoxal, plină de speranță, din acel infern.

26
/08
/22

În Cel mai fericit om de pe Pământ, bestseller publicat de Editura Trei și lansat de Eddie Jaku la vârsta de 100 de ani, autorul povestește ce au însemnat cei 7 ani de detenție în lagărele morții. Detaliile sunt surprinzătoare, dincolo de imaginație și fără să poată primi vreo explicație coerentă. De altfel, Eddie Jaku mărturisea că, după ce a fost martorul unor asemenea atrocități și a observat în ce abisuri ale urii poate coborî ființa umană, ani la rând l-a frământat o singură întrebare: De ce?

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).