Apologia Medeei – spectacol de Teatrul sub egida AMBASADEI REPUBLICII ELENE din BUCUREȘTI
https://www.ziarulmetropolis.ro/apologia-medeei-spectacol-de-teatrul-sub-egida-ambasadei-republicii-elene-din-bucuresti/

O psihografie a eroinei tragice a lui EURIPIDE bazată pe sunet, cuvânt şi mişcare. Adaptarea de Amalia Strinopoulou se bazează pe traducerea lui PANTELIS PREVELAKIS. La Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictura, luni 14 martie, 2022 ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2022

Când războiul se dezlănțuie în Ucraina vecină și alicele lui ajung la ușa noastră, când criza pandemică a decimat popoarele pe întreaga planetă, când criza economică strânge zilnic lațul în jurul gâtului nostru, pare indiferență și lipsă de sensibilitate anunțul unui spectacol de teatru.

Un fel de rezistență s-ar putea spune că este și nevoia de a ne sustrage pentru puțin din coșmar și de a ne lăsa gândirea să hoinărească pe alte drumuri, pe alte cărări. Spectacolul MEDEEI funcționează ca o astfel de ieșire.

Euripide, mereu actual, cel mai tragic dintre toți, conform opiniei lui Aristotel, îndrăzneț și inovator, intelectual și poet, transferă în tragedie psihologia femeii care se revoltă din cauza trădării, se opune ordinelor absurde ale puterii, se depășește pe sine, încalcă valori și violează bariere morale pe altarul iubirii și al devoțiunii absolute, dar este neîndurătoare, până la autodistrugere, când este vorba să-i pedepsească pe cei care au nedreptățit-o.

Ambasada Elena din Bucureşti a încurajat și sprijinit statornic proiectele noastre artistice, al căror scop este promovarea culturii grecești în societatea românească, urmărind osmoza celor două culturi și strângerea relațiilor dintre greci și români.

Conviețuirea și conlucrarea celor doua popoare, contopirea tradițiilor, viziunile comune, creația artistica, reprezinta cel mai bun mod de a aduce alaturi oameni din culturi si cu obiceiuri diferite astfel încât împreuna sa deschidă drumuri, sa găsească noi moduri de exprimare, sa evolueze.

Teatrul, muzica și dansul sunt domenii prin care toate aceasta se pot realiza.

 

APOLOGIA MEDEEI

Distribuție:

Adaptarea: Se bazează pe traducerea lui Pantelis Prevelakis

Regie-Interpretare: Amalia Strinopoulou

Muzica: Petros Theodorou.

Traducere în română: Elena Lazăr

Instructor de voce: Stela Guțanu

Video fundal: George Ivanov

Video filmare, montaj: Vlad Diaconu

Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, Sala Pictura,

luni 14 martie, 2022 ora 20:00

Bilete: 40 lei; 25 lei pentru elevi, studenți și pensionari,

Bilete Disponibile: La www.mystage.ro , și la Casieria Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București

Sustitrare: română.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.