Argentina
https://www.ziarulmetropolis.ro/argentina/

Astăzi, 25 mai, este ziua naţională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluţiei din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2016

Buenos Aires, capitala Argentinei, oraș cosmopolit, cu bulevarde mari și o arhitectură aparte, eclectică, cu nenumărate parcuri și piețe, este renumit prin literatură, operă, teatru și alte arte.

Dintre personalitățile vieții culturale argentiniene îl amintim pe Jorge Luis Borges (1899-1986), prozator și poet, unul dintre cei mai marcanți scriitori ai secolului al XX-lea. Născut la Buenos Aires, Jorge Luis Borges a dedicat orașului natal numeroase scrieri, dintre care amintim „Ferveur de Buenos Aires” (poezie, 1923).

Un alt nume de referință al culturii argentiniene este cel al pictorului Benito Quinquela Martin (1890-1977), născut în cartierul La Boca din Buenos Aires. Acesta a redat în picturile sale scene din docuri și din viața lucrătorilor portuari din La Boca.

Argentina este și țara tangoului, muzica plină de senzualitate dar și de nostalgie, a cărei istorie începe la sfârșitul secolului al XIX-lea în capitala Buenos Aires, mai exact în suburbiile acesteia.

La începutul secolului XX tangoul câștigă tot mai mulți adepți, apoi ajunge să se bucure de succes inclusiv la Paris, moment din care începe să câștige faimă internațională. Carlos Gardel (1890-1935), primul star internațional al tangoului, născut la Toulouse, în Franța, a avut un mare rol în răspândirea tangoului în Franța și apoi în toată în Europa.

Foto: Argentina, J.L. Borges, Carlitos Gardel si Alfonsina Storni, la Tortoni, in Buenos Aires

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Scriitoarea Aurora Liiceanu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

21
/03
/15

În prima ediţie din acest an a emisiunii Exclusiv în România, Cristian Tabără şi echipa sa vor face o plimbare prin judeţul Sibiu, pe urmele lui Noica şi Cioran. Emisiunea se difuzează pe 21 martie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

19
/03
/15

Luni, 23 martie, de la ora 17.00, la Reactor se dă startul, cu o întâlnire gratuită, de probă, unor şedinţe săptămânale de gimnastică intelectuală: un write-out session în timpul căruia vor fi antrenate exprimarea, creativitatea, şi cei care vor participa vor avea posibilitatea să îşi confrunte scrisul cu reacţiile celorlalţi.

19
/03
/15

Ediţia de primăvara a târgului de carte cu discount Kilipirim se va desfăşura în perioada 25 - 29 martie, între orele 10.00 şi 20.00, la Galeria Dalles din Bucureşti, accesul publicului fiind liber.

18
/03
/15

Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, criticul de teatru şi realizatoarea de televiziune Marina Constantinescu trece în barca personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar într-o inedită întâlnire cu publicul.

13
/03
/15

De 15 ani, la fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural îi premiază, intr-o gală a valorii şi a rafinamentului, pe cei care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul anterior. Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, va avea loc luni, 23 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

09
/03
/15

Ce rol au regulile într-o societate? Care este diferența dintre Est și Vest? Ce ar trebui să ne învețe școala? Sunt câteva dintre subiectele pe care Sandra Pralong le abordează în volumul „Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani de România”, apărut la Editura Polirom.

07
/03
/15

Cu mult timp înainte de a mă îngriji de „Citate adevărate”, îndrăgita rubrică a ziarului nostru cât se poate de cultural, am început să-mi citesc toate cărțile cu creionul în mână și cu un carnet cu coperți negre (întotdeauna negre) alături.