Arkadia ShortFest prezintă „Fighting with Mozart!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/arkadia-shortfest-prezinta-fighting-with-mozart/

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate naţional şi internaţional, amenajate în spaţii neconvenţionale, transformând astfel experienţa iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

Un articol de Petre Ivan|2 august 2018

La cea de-a 5-a ediție, Expo ShortFest aduce în noul spațiu amenajat în comuna Corbu, expoziția „Fighting with Mozart!” semnată de artistul Mihai Zgondoiu, instalația interactivă fiind selectată anul trecut la viennacontemporary, unul dintre cele mai apreciate târguri internaționale de artă din Europa.

Printre cele mai recente expoziții și proiecte ale artistului și curatorului Mihai Zgondoiu se numără Fighting with Mozart! (Galeria Creart – București),EXTRAfaces (Galeria Uj Kriterion – Miercurea Ciuc), Noul Zid (Calina – spațiu de artă contemporană Timișoara), Dada Brâncuși (Galeria MB-XL – Bruxelles / Galeria Galateca – București), Mâna de aur a artistului (Galeria FivePlus – Viena / Galeria Aiurart – București), Somnul lui Lenin (Piața Presei – Bucureşti), Linia Roșie (Centrul Național al Dansului din Bucureşti) și Covorul Roșu (Curtea Muzeului Schlooss – Linz).

În practica sa artistică, Mihai Zgondoiu oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.

Despre expoziția care va întâmpina publicul anul acesta la Arkadia ShortFest, Mihai Zgondoiu spune:

„În urmă cu 30 de ani, foarte la modă în casele românilor, carpeta Răpirea din Serai ce ilustra o scenă din opera lui Mozart, devine astăzi un veridic simbol old school al kitsch-ului contemporan. A fost evacuată dupa ’89 din memoria populară colectivă lăsând loc noilor produse consumeriste să strălucească. Instalația interactivă Fighting with Mozart este alcătuită dintr-un sac de box tapițat într-o carpetă de perete cu tema Răpirea din Serai, două mănuși de box tapițate și un sistem de sunet care redă pasaje din opera Die Entführung aus dem Serail (Răpirea din Serai) compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Astfel, privitorul/participantul la expoziție poate să interacționeze la propriu boxând în direct pe opera lui Mozart.”

Deschiderea expoziției curatoriate de Dan Lazea va avea loc miercuri, 15 august, de la ora 20:00.

Vizitatorii vor avea zilnic acces la Expo ShortFest, începând cu ora 10:00, pe toată durata festivalului. Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online peEventbook.ro.

Foto: Fighting with Mozart – arkadiashortfest.ro.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.