Art Safari și Antipa fac schimb de exponate pentru o săptămână și găzduiesc expoziții temporare simultane
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-si-antipa-fac-schimb-de-exponate-pentru-o-saptamana-si-gazduiesc-expozitii-temporare-simultane/

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” aduce exponate-vedetă la Art Safari, în Palatul Dacia-România, din strada Lipscani nr. 18-20, iar Art Safari organizează o expoziţie temporară inclusiv cu artă istorică în Antipa, în perioada 7-10 iulie.

Un articol de Ziarul Metropolis|20 iunie 2022

Girafa își dă întâlnire cu Dali și Picasso în Centrul Vechi, iar tablourile Irinei Dragomir încântă dinozaurii în Piața Victoriei, în cadrul unui proiect inedit, realizat în premieră națională;

Biletele pot fi achiziționate online pe site-ul Art Safari și pe site-ul Muzeului „Grigore Antipa”.

În sfârșit, vedem un adevărat safari în Safari! Mulțumim partenerului nostru, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru deschiderea pe care a arătat-o față de acest proiect unic în România, prin care facem schimb de exponate. Vă invităm să descoperiți vedetele de la Antipa care vor popula palatul de pe Lipscani (și vă vor tenta la multe selfie-uri!). Ne vedem la girafă în Centrul Vechi, nu doar la girafă în Piața Victoriei! La Antipa vom organiza o super expoziție temporară printre diorame și dinozauri și astfel publicul va descoperi lucruri interesante nu doar despre natură și animale, dar și despre artă!”, declară Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Întotdeauna, noi, oamenii, am cercetat lumea din jur, am descoperit lucruri și le-am transmis altora, de la o generație la alta. Cum să fi făcut aceasta fără puterea imaginii? Științele biologice clasice (zoologia, botanica, anatomia) nu ar fi putut evolua fără ajutorul… artiștilor. Dacă fotografia s-a dezvoltat abia în ultimul secol, sutele de ani precedenți s-au bazat pe artiști desenatori și pictori, pentru a imortaliza observațiile noastre despre natură. Colaborarea dintre Art Safari și Muzeul Antipa, ce pune împreună lucrări de artă și exponate de istorie naturală, punctează totodată că arta a avut rolul ei în știința zoologiei”, declară Luis Ovidiu Popa, Director General al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Săptămâna Antipa la Art Safari celebrează istoria naturală și prezintă publicului exponate din colecţiile nevăzute ale Muzeului Antipa, piese rare din toate colţurile lumii, iar expoziția temporară organizată de Art Safari la Muzeul Antipa va cuprinde atât o selecție de artă contemporană din expoziția Irinei Dragomir, cât și opere ale maestrului artei românești, fondatorul școlii bucureștene de artă, Theodor Aman.

Program de vizitare expoziții

Art Safari: joi-duminică (12:00-21:00), în perioada 12 mai – 7 august 2022, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, București

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: marți-duminică (10:00-20:00), Șoseaua Kiseleff nr. 1, București

Biletele pot fi achiziționate online, dar și la intrare. Organizatorii recomandă achiziționarea biletelor online, pentru evitarea aglomerației de la poartă.

Colecțiile Art Safari

Programul celei de-a 9-a ediții Art Safari cuprinde:

  • expoziție-fenomen cu peste 150 de lucrări ale primului mare maestru al picturii românești, Theodor Aman;
  • expoziția „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri”, cu arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla și-a făcut debutul triumfal pe scena internațională – „Pălăria cu trei colțuri”;
  • expoziția „Roșu, galben și albastru” semnată de superstarul artei românești contemporane, Irina Dragomir.
  • o expoziție de fotografie semnată de celebra fotojurnalistă germană Barbara Klemm, care cuprinde inclusiv fotografii din România comunistă;
  • o expoziție dedicată lui Marcel Iancu, artist-fenomen al secolului XX, unul dintre personajele aflate în centrul mișcării de avangardă din România și Israel. Expoziția cuprinde atât picturi, cât și mărturii ale practicii sale arhitecturale.

Pe lângă programul expozițional, se derulează și Art Safari Kids, un program educațional care cuprinde ateliere de creație pentru copii adaptate vârstei acestora (de la 3 la 12 ani), dar și pentru întreaga familie. În cadrul acestei ediții, multe dintre atelierele de creație sunt inspirate de Picasso și Dali. Biletele la Art Safari Kids pot fi achiziționate pe: Tickets.artsafari.ro/kids.

Colecțiile Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

În prezent, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deţine un patrimoniu ştiintific de cca 2 milioane de exemplare, grupate în colecții zoologice, geologice, paleontologice, dar şi de anatomie comparată, antropologie şi etnografie. Cele mai valoroase piese sunt exemplarele-tip (circa 7000 ex.), dintre care 983 sunt unicate mondiale după care au fost descrise specii noi pentru ştiinţă. Activitatea de cercetare știinţifică este concentrată pe investigarea și conservarea diversităţii faunistice, dar şi pe cercetări de biologie moleculară. Rezultatele cercetării sunt publicate în revista muzeului „Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle ,,Grigore Antipa” care apare anual încă din 1957 şi care este trimisă în cadrul schimbului internațional de publicaţii la 135 instituţii din 36 ţări.

Art Safari este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi. Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare, care a înregistrat 231.000 de vizitatori în cele 8 ediții de până acum. Mai multe detalii pe www.artsafari.ro.

Muzeul „Antipa” este unul dintre cele mai impozante muzee din România şi din Europa de Est, în prezent adăpostind cca 2,000,000 de exponate. Muzeul a luat fiinţă în data de 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica. Acesta a început prin a dona colecţii importante care includeau monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale şi fosile ori moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă.

Sediul actual din Șos Kiseleff nr. 1 a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944. Primele săli ale noii clădiri a Muzeului din Șos Kiseleff s-au deschis oficial la 24 mai 1908, în prezenţa Regelui Carol I, a Principesei Maria şi a importante personalităţi ale lumii ştiinţifice, culturale şi politice de atunci.

Muzeul realizat de marele savant era modern atât prin modul de expunere, cât şi prin rolul şi activitatea sa. De asemenea, prin eforturi susţinute Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile instituţiei cu piese valoroase din toate colţurile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datorează şi realizarea în Bucureşti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” continuă tradiția fondatorului său, fiind una dintre cele mai vechi și importante instituţii de cercetare a biodiversităţii, de educare şi culturalizare a publicului.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.