Artiști Împreună în luptă cu pandemia
https://www.ziarulmetropolis.ro/artisti-impreuna-in-lupta-cu-pandemia/

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect naţional care implică artiştii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artişti Împreună răspunde iniţiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme şi subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

Un articol de Liliana Matei|30 martie 2020

Inițiativa mizează pe creativitatea artiștilor ca vector în informarea publică, dar și ca promotor al solidarității, în contextul stării de urgență și al crizei globale.

„România trece prin cea mai gravă criză de sănătate din ultima jumătate de secol. Putem trece cu bine prin ea doar împreună. Împreună putem să-i ajutăm pe vârstnicii care au nevoie de sprijin. Împreună, cu gândul la medicii și asistentele medicale care în această perioadă sunt foarte expuși. Împreună cu prietenii noștri, susținându-ne moral”, a transmis către comunitatea de artiști Vlad Mixich din partea Observatorului Român de Sănătate.

Prin platforma Artiști Împreună vor fi lansate frecvent teme de lucru: mesaje de informare sau de mobilizare, precum și bune practici personale și comunitare. Artiștii sunt invitați să le transpună în lucrări și proiecte din sfera artelor vizuale, artelor media, artelor perfomative, muzicii sau literaturii. Sunt binevenite abordări diverse: grafică, animații video, filme, muzică, texte, incluzând formatele inovatoare.

„Am început să colectăm bani de la companii și de la cetățeni – avem deja primii 10.000 de euro –, cu ei vom plăti cu câte 300 de euro lucrări produse în regim de urgență de către artiști care vor să transmită acum mesaje de solidaritate, de încurajare și de conștientizare. În acest fel punem în mișcare și mecanismele umane: de încredere, de sănătate mentală și emoțională care ne sunt atât de necesare, în complementaritate cu cele instituționale. În același timp, oferim artiștilor independenți, puternic afectați financiar în această perioadă, o sursă de venituri foarte necesară”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

După un proces de validare în acord cu temele propuse, lucrările și proiectele artiștilor vor fi difuzate în spațiul online, prin canalele proprii, precum și prin platformele partenerilor care susțin proiectul. În funcție de disponibilitate, aceste lucrări pot fi diseminate și prin canalele oficiale de comunicare ale autorităților publice care susțin mișcarea. În următoarele zile, rețeaua de distribuție va fi extinsă către lanțuri de magazine, organizații comunitare, rețele outdoor, dar și către parteneriate media locale și naționale. Încă de la lansare, proiectul se bucură de sprijinul Băncii Transilvania, un partener de lungă durată al Centrului Cultural Clujean.

Inițiativa Artiști Împreună își propune, ulterior, să mobilizeze instituții, organizații și companii în susținerea unor cauze colective importante pentru societatea românească prin implicarea comunității artistice. Un alt proiect din cadrul mișcării Artiști Împreună aflat în stadiul de dezvoltare este organizarea unui fond pentru situații de urgență destinat artiștilor în dificultate.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană care crede într-un oraș pe care cultura îl face prezent și uman. Misiunea sa este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformare socială, precum și la dezvoltare locală și regională.

Observatorul Român de Sănătate își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.

27
/09
/21

Pavilionul de Artă București Art Safari își prelungește programul cu o săptămână, de marți 28 septembrie până duminică 3 octombrie, pentru a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).