Artiști Împreună în luptă cu pandemia
https://www.ziarulmetropolis.ro/artisti-impreuna-in-lupta-cu-pandemia/

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect naţional care implică artiştii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artişti Împreună răspunde iniţiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme şi subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

Un articol de Liliana Matei|30 martie 2020

Inițiativa mizează pe creativitatea artiștilor ca vector în informarea publică, dar și ca promotor al solidarității, în contextul stării de urgență și al crizei globale.

„România trece prin cea mai gravă criză de sănătate din ultima jumătate de secol. Putem trece cu bine prin ea doar împreună. Împreună putem să-i ajutăm pe vârstnicii care au nevoie de sprijin. Împreună, cu gândul la medicii și asistentele medicale care în această perioadă sunt foarte expuși. Împreună cu prietenii noștri, susținându-ne moral”, a transmis către comunitatea de artiști Vlad Mixich din partea Observatorului Român de Sănătate.

Prin platforma Artiști Împreună vor fi lansate frecvent teme de lucru: mesaje de informare sau de mobilizare, precum și bune practici personale și comunitare. Artiștii sunt invitați să le transpună în lucrări și proiecte din sfera artelor vizuale, artelor media, artelor perfomative, muzicii sau literaturii. Sunt binevenite abordări diverse: grafică, animații video, filme, muzică, texte, incluzând formatele inovatoare.

„Am început să colectăm bani de la companii și de la cetățeni – avem deja primii 10.000 de euro –, cu ei vom plăti cu câte 300 de euro lucrări produse în regim de urgență de către artiști care vor să transmită acum mesaje de solidaritate, de încurajare și de conștientizare. În acest fel punem în mișcare și mecanismele umane: de încredere, de sănătate mentală și emoțională care ne sunt atât de necesare, în complementaritate cu cele instituționale. În același timp, oferim artiștilor independenți, puternic afectați financiar în această perioadă, o sursă de venituri foarte necesară”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

După un proces de validare în acord cu temele propuse, lucrările și proiectele artiștilor vor fi difuzate în spațiul online, prin canalele proprii, precum și prin platformele partenerilor care susțin proiectul. În funcție de disponibilitate, aceste lucrări pot fi diseminate și prin canalele oficiale de comunicare ale autorităților publice care susțin mișcarea. În următoarele zile, rețeaua de distribuție va fi extinsă către lanțuri de magazine, organizații comunitare, rețele outdoor, dar și către parteneriate media locale și naționale. Încă de la lansare, proiectul se bucură de sprijinul Băncii Transilvania, un partener de lungă durată al Centrului Cultural Clujean.

Inițiativa Artiști Împreună își propune, ulterior, să mobilizeze instituții, organizații și companii în susținerea unor cauze colective importante pentru societatea românească prin implicarea comunității artistice. Un alt proiect din cadrul mișcării Artiști Împreună aflat în stadiul de dezvoltare este organizarea unui fond pentru situații de urgență destinat artiștilor în dificultate.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană care crede într-un oraș pe care cultura îl face prezent și uman. Misiunea sa este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformare socială, precum și la dezvoltare locală și regională.

Observatorul Român de Sănătate își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.