„Aselenizarea: Înregistrările pierdute”. Un documentar marca HISTORY, la 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună
https://www.ziarulmetropolis.ro/aselenizarea-inregistrarile-pierdute-un-documentar-marca-history-la-50-de-ani-de-la-primul-pas-al-omului-pe-luna/

HISTORY® marchează aniversarea istorică de 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, prin lansarea în premieră şi exclusivitate, a documentarului „Aselenizarea: Înregistrările pierdute.” Transmis pe 17 iulie, de la ora 21:00, documentarul prezintă călătoria omului pe Lună într-o manieră inedită, bazată pe înregistrările audio şi video transmise în exclusivitate, nemaivăzute până acum.

Un articol de Petre Ivan|12 iulie 2019

Momentul a fost unul marcant pentru istoria omenirii, dar adevărul despre cum Neil Armstrong, Michael Collins şi Buzz Aldrin au ajuns pe Lună, contribuția oamenilor obișnuiți care s-au ocupat de o misiune considerată imposibilă, erorile, situațiile de criză, greșelile și exploziile întâmpinate, sunt povești care nu au fost spuse niciodată.

Documentarul „Aselenizarea: Înregistrările pierdute” prezintă astfel de întâmplări și povești prin materiale noi, care au fost descoperite și care fac lumină asupra celui mai important moment din istoria omenirii – aselenizarea.

Documentarul este bazat pe interviuri audio cu astronauți și ingineri, înregistrări de pe Lună considerate pierdute, fotografii rare, toate acestea purtând telespectatorii prin emoțiile, îndoielile și temerile echipajului misiunii Apollo 11.

Amintiri din ziua în care Omul a ajuns pe Lună

„A fost o zi interesantă. În primul rând, nu știam exact ce se va întâmpla. Televiziunea Română anunțase că va transmite aselenizarea, aveam 17 ani, eram la Brașov, în casa părinților și așteptam cu sufletul la gură ce se va transmite. Îmi aduc aminte că astronauții americani au ajuns pe Lună cândva înainte de miezul nopții, dar coborârea din modulul lunar s-a făcut după ora 4 dimineața. Simțeam că este un moment unic în istoria noastră în general, în cucerirea spațiului cosmic în mod deosebit, și am așteptat până când am văzut la televizor, într-o imagine tremurată, alb-negru, cum omul a pus piciorul pe Lună, Neil Armstrong, desigur.” Dl. Dumitru Prunariu.

Premiera documentarului „Aselenizarea: Înregistrările pierdute” va avea loc pe 17 iulie, la ora 21:00, iar pentru a marca ziua celebră, 20 iulie 1969, în care Neil Armstrong a pus piciorul pe Lună, documentarul va fi difuzat și pe data de 20 iulie de la ora 22:00.

Foto: Aselenizarea – facebook

 

 

 

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.