Astra Film – o scurtă istorie, într-un documentar animat
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-o-scurta-istorie-intr-un-documentar-animat/

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a realizat primul film documentar animat din cariera sa, intitulat „O scurtă istorie Astra Film“, cu ocazia aniversării de 20 de ani a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu (14-20 octombrie 2013).

Un articol de Judy Florescu|2 noiembrie 2013

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a realizat primul film documentar animat din cariera sa, intitulat „O scurtă istorie Astra Film“, cu ocazia aniversării de 20 de ani a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu (14-20 octombrie 2013).

Carmen Lidia Vidu spune că nu şi-a dorit niciodată să facă film şi a considerat realizarea unui film ceva tehnic, rece, fără nicio legătură cu emoţia şi dramatismul teatrului. „Cu drag faţă de prieteni, dar fără nicio urmă de poftă profesională am început să fac videoclipuri, pentru „Noblesse Oblige“, una din cele mai bune trupe din Europa şi mai apoi pentru Mes Quins. Am tot făcut materiale video pentru spectacolele mele de teatru multimedia, dar totuşi, filmul e altceva“.

Prin multimedia s-a apropiat de festivalul internaţional de film documentar de la Sibiu – Astra Film. Încă din 2006 a fost invitată să regizeze festivităţiile de deschidere şi galele de decernare a premiilor din acest festival. Anul acesta, Astra Film a împlinit 20 de ani şi Carmen Lidia Vidu (foto jos) şi-a propus să monteze un making of al tuturor ediţiilor.

astra film carmen lidia vidu

„Aşa că, timp de o lună, am văzut zi de zi, de dimineaţă până seara, sute de ore de materiale de arhivă, ca într-un final să ne dăm seama că nu ne ajută la nimic aceste materiale fiindcă cei de la Astra Film nu mai voiau un making of, ci un film documentar complex. Nu ştiu când şi de ce am fost inconştientă, dar am început să fac documentar animat fără să ştiu ce e aia sau cum se face“, explică regizoarea.

Ziarul Metropolis vă invită să vizionaţi primele 15 minute din documentarul „O scurtă istorie Astra Film“

Ziua lucra la film, noaptea se uita la animaţii şi încerca să le priceapă mecanismul. „Am slăbit 7 kg rapid, au trecut lunile şi anul. Pur şi simplu am lucrat non-stop fără să ştiu exact cum am ajuns să fac un documentar animat în loc să fac un simplu making of. Sunt mai mult decât mândră de cele două videoclipuri, de întreg pachetul grafic pe care l-am făcut pentru Astra şi care a fost dat la TVR şi la multe alte posturi şi care s-a bucurat de reale aprecieri din partea profesioniştilor.

Click aici pentru a vedea spotul festivalului.

Click aici pentru a vedea spotul Astra Film junior.

„E munca mea, bucuria mea, iar acest documentar animat e o surpriza plăcută pe care mi-am făcut-o“, mai spune Carmen Lidia Vidu, despre documentarele produse pentru Astra Film.

Citiţi şi: Astra film festival debutează cu „Google şi creierul mondial“

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.