Atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/atelier-de-poezie-sub-indrumarea-simonei-popescu/

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la Bucureşti un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediţie a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 şi s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2017

Atelierul are patru întâlniri de câte trei ore, din două în două duminici și presupune antrenamente individuale și de grup (improvizație), pentru încălzirea neuronilor poetici. Se dau teme, se discută, se coboară în concret, se dezarticulează și rearticulează poeme.

Citiți, citiți, citiți! Scrieți, scrieți, scrieți! Aruncați, aruncați, aruncați! Faceți experimente pentru voi! Amuzați-vă! Dați o raită pe la avangardiști! O zi să vă luați în serios și a doua zi nu. Țineți-o măcar o vreme așa. Rescrieți, rescrieți, rescrieți! Ăsta e tot secretul. Să ai răbdarea căutătorului de aur în sita cu nisip. Pare o treabă fără sens, nu? (Simona Popescu)

Înscrierile la atelier sunt deschise până pe 15 februarie. Cei care vor să participe sunt invitați să trimită pe mail, la simina arond revdepov punct ro, cele mai bune poezii pe care le-au scris, pentru preselecție (cel mult șase pagini).

Costul participării e de 250 lei. Mai multe detalii și impresii de la cursanții ediției trecute pe pagina atelierului de poezie.

Despre Simona Popescu

Simona Popescu, poetă, prozatoare, eseistă, este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde, pe lîngă cursuri de istoria literaturii române (mai ales legate de avangardă și postmodernism), ține şi cursuri de creative writing.

Simona Popescu

Simona Popescu

A publicat cinci volume de poezie (primul, „Xilofonul şi alte poeme”, 1990, a fost tradus în maghiară sub titlul Xilofon, Editura Pont Kiado, Budapesta, 1998; ultimul, „Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie”, 2006, a fost tradus, fragmentar, în franceză şi germană sub titlul Travaux en vert. Mon plaidoyer pour la poésie la Editura PHI din Luxembourg, 2008), un roman, „Exuvii” (1997), ajuns la ediția a cincea (2011), tradus în poloneză și maghiară (Wylinka, 2002; Vedlések, 2008), un volum de eseuri, „Volubilis” (1998) și două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum.

A coordonat scrierea romanului colectiv „Rubik” (2008), semnat de 29 de tineri autori. Cărţile ei au fost premiate, iar fragmente din ele au fost incluse în manuale pentru liceu sau studiate la Universități din România.

E prezentă în numeroase antologii din străinătate. A fost invitată la festivaluri de poezie (Trois-Rivières/Canada, Struga, Genoa, Medana, Val-de-Marne, the Writing Europe festival in Holland, etc.), sesiuni de lecturi literare şi work-shop-uri în Germania, Franţa, Belgia, Polonia, Spania, Austria, Luxemburg, SUA etc.

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, teatru), artă (caligrafie, animație stop-motion), vorbire (comunicare, argumentare).

Foto: Atelier de poezie,  Simona Popescu – facebook

 

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.