Atracțiile Bărăganului: din Balta Ialomiței, la Conacul Orezeanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/atractiile-baraganului-din-balta-ialomitei-la-conacul-orezeanu/

Fotografii Adriana Lucaciu şi Răzvan Voiculescu semnează primul ghid multimedia al Bărăganului, în cadrul proiectului Itinerama – „Explorator în Bărăgan”. Special pentru Ziarul Metropolis, Adriana Lucaciu trece în revistă trei spaţii pe care nu se aştepta să le găsească în Bărăgan.

Un articol de Ziarul Metropolis|17 noiembrie 2020

Până nu demult asociam Bărăganul cu întinderi nesfârșite, lanuri de floarea soarelui, grâu mult și-un vânt tăios. Nici prin gând nu-mi trecea că în cele trei județe care-l compun – Călărași, Ialomița și Brăila – găsești tot felul de surprize care n-au legătură cu ce ne vine prima dată în minte când auzim numele regiunii.

În ultimele luni am avut ocazia să-l străbat de nenumărate ori și am descoperit că Bărăgan înseamnă și conace boierești uitate de timp și lume, bisericuțe singuratice care se încăpățânează să reziste, cruci cioplite-n piatră care stau semețe-n câmp, case memoriale, muzee, dar și colțuri de natură aparte care te surprind cu un peisaj feeric.

Balta Ialomiței și urmele unor civilizații străvechi

Ca să ajungem „La Benturi”, cum le spun localnicii, a trebuit să traversăm Dunărea pe la Bordușani, trăgând la rame. Nu noi, ce-i drept, ci cel care ne-a fost ghid. Ne-a instruit cum să intrăm în barcă fără să-i crăpăm fundul, după care ne-am îndepărtat agale de uscat, testând rezistența mijlocului de deplasare. Cu fiecare vâslă care ieșea din apă eram mai aproape de malul vecin, unde cât vedeai cu ochii se întindea o pădure deasă.

Imaginați-vă plopi, sălcii, vegetație luxuriantă și-n mijlocul lor câte un ochi de apă, trei în total: Bentul Mic, Bentul Mare (foto sus) și Bentul Cotoi. La malul Bentului Mic am găsit scoici cât mâna de mari, iar pe Bentul Mare ne-a întâmpinat un stol de lebede.

Bentul Mic (județul Ialomița)

Tot în zonă, pe cea mai înaltă colină, se află baza de cercetare arheologică Bordușani-Popină, unde au fost descoperite semnele civilizațiilor Boian și Gumelnița, care au trăit aici în urmă cu peste 6.000 de ani. Se pare că acesta este cel mai vechi sat preistoric de pe teritoriul țării noastre.

Un conac boieresc de altădată: Conacul Orezeanu

Întorcându-ne mai aproape de timpurile noastre, în comuna Traian din județul Brăila încă mai stau în picioare bucăți din ce odată, între cele două războaie mondiale, a fost un conac boieresc animat, casă de vacanță a moșierului Filip Orezeanu. Se spune că la partidele de vânătoare și la petrecerile organizate aici participau nume sonore ca Nicolae Titulescu sau Armand Călinescu.

Conacul Orezeanu (județul Brăila)

Ajunși acolo am putut doar să intuim grandoarea lui de altă dată. Ne-am minunat de turnulețul care se încăpățânează să stea drept, deși îi lipsește o bucată semnificativă din ziduri. Am admirat detaliile exterioare de ceramică și urmele picturilor interioare care impresionau oaspeții pe vremuri. Iar la final am urmărit șanțurile subțiri care brăzdează domeniul, odată pârâiașe ingenios construite, parte dintr-o grădină englezească cu fântână arteziană în mijloc.

Acolo unde nu se aventurează picior de om: Cimitirul Afurisit

Am păstrat pentru final locul care s-a lăsat cel mai greu de găsit în expedițiile noastre în Bărăgan. L-am descoperit pe o listă de patrimoniu și imediat ne-a atras atenția denumirea lui: „Cimitirul afurisit”. La locație era trecut Lehliu și-atât. Ajunși în sat, am descoperit că oamenii locului nu doar că nu știau de vreun cimitir afurisit, dar se mai și uitau ciudat la noi când îi întrebăm de el. Până la urmă am dat de un tânăr care și-a adus aminte că bunicii lui vorbeau de vechiul cimitir. Poate acela e. Dar n-a știut să ne indice decât uliță pe care ar trebui să fie. Am străbătut-o de la un capăt la altul de vreo două ori. Nici urmă de cruci.

Cimitirul afurisit (județul Călărași)

Când eram pe punctul de a renunța, a ieșit la poartă un bătrânel. Ne-a întrebat ce căutăm. A mustăcit când a auzit de cimitirul afurisit. Ne-a spus: „Eu am 83 de ani și când m-am născut cimitirul ăsta era deja abandonat. Vedeți pâlcul ăla de copaci? E în spatele lor. Dar n-a mai fost picior de om pe-acolo de ani buni.”

I-am mulțumit și ne-am aventurat printre copaci, arbuști înțepători, vegetație luxuriantă. Într-adevăr a fost complicat să înaintăm, dar nu pot să descriu sentimentul pe care l-am avut când am găsit crucile de piatră, unele încă în picioare, într-un dialog vizual superb cu natura care-și intrase-n drepturi.

Adriana Lucaciu este fotograf și blogger. Aici puteți vedea mai multe dintre fotografiile sale și o puteți citi aici. Mai multe detalii despre expoziția „Explorator în Bărăgan” din cadrul proiectului Itinerama găsiți aici.

În comuna Traian din județul Brăila încă mai stau în picioare bucăți din ce odată, între cele două războaie mondiale, a fost un conac boieresc animat, casă de vacanță a moșierului Filip Orezeanu. Se spune că la partidele de vânătoare și la petrecerile organizate aici participau nume sonore ca Nicolae Titulescu sau Armand Călinescu.

Fotografii: Adriana Lucaciu / Explorator în Bărăgan

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.