Au început înscrierile la conferinţa „Filme pentru liceeni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-la-conferinta-filme-pentru-liceeni/

Educaţia prin film are multiple beneficii: le puteţi afla în cadrul conferinţei desfăşurate între 10 şi 12 noiembrie, la Institutul Italian de Cultură, din strada Aleea Alexandru nr. 41.

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2016

Filme pentru liceeni, unul dintre cele mai ample proiecte de educaţie cinematografică şi educaţie socială prin film, desfăşurat în perioada 2015-2016 în 14 localităţi din România a ajuns la final. Cu această ocazie, conferinţa de final de proiect, ce va avea loc în perioada 10-12 noiembrie la Institutul Italian din Bucureşti, va prezenta rezultatele unui program la care pe parcursul a zece luni au participat 15.000 de spectatori, elevi şi profesori de liceu. Conferința se adresează profesorilor şi tuturor celor interesaţi de impactul educaţiei nonformale şi de metodele propuse în cadrul acestui proiect.

În prima zi a conferinţei vor fi prezentate rezultatele proiectului şi cercetarea realizată pe baza feedback-ului primit de la elevii și profesorii participanţi la proiecţiile de film şi la cele şase workshop-uri destinate cadrelor didactice. De asemenea, vor fi prezentate propuneri de bune practici și prezentarea conținutului unei scrisori de intenție pentru sprijinirea acestor proiecte, înaintate Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Toate materialele pedagogice prezentate vor putea fi folosite ulterior, gratuit.

A doua zi va fi dedicată prezentării metodei aplicate de lucru propuse în cadrul proiectului Filme pentru liceeni. Participanţii vor viziona unul dintre cele şase filme incluse în proiect (Mustang în regia lui Deniz Gamze Ergüven), iar apoi vor asista la simularea activităţilor sociale aferente filmului şi la prezentarea primei lecţii de cinema: O scurtă introducere în istoria cinematografului.

Profesori, elevi, parteneri și susținători ai educației prin film sunt invitați în ultima zi pentru un dialog care să ne inspire și să ne motiveze în demersurile viitoare. Programul pentru această zi constă în vizionarea a trei mini-lecţii video de cinema, prezentarea unor metode de decodificare a filmului ca artă şi a felului în care privim aceste filme şi se încheie cu o masă rotundă despre importanţa educaţiei cinematografice. La masa rotundă vor participa speakerii Filme pentru liceeni, cei care au lucrat cu elevii pe parcursul proiectului.

Accesul la conferință este gratuit și deschis publicului larg, cei interesaţi de participarea la conferinţă se pot înscrie până la data de 7.11.2016 completând formularul la acest link.

Mai multe detalii despre programul conferinţei găsiți aici.

Pentru mai multe detalii despre proiect vă invităm să vizitaţi site-ul Filme pentru liceeni şi pagina de facebook.

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piață din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.

Proiectul Filme pentru liceeni este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiect susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Sectorului 5, Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu,  Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex București Mall.

 

01
/04
/15

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, iubitorii de film sunt așteptați la Sala ARCUB cu ocazia celei de-a treia ediții a CineȘoc. În luna aprilie accentul se mută pe cinematografia orientală – filmul lunii este aclamatul Harmony Lessons (2013) regizat de Emir Baigazin, o dramă cu accente poetice care s-a remarcat prin tematica abordată: marginalizarea și efectele acesteia.

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

27
/03
/15

Irina Margareta Nistor, selecţionerul DaKINO, a declarat în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a evenimentului cinematografic, care a avut loc la CinemaPRO din Capitală, că s-a îndrăgostit de acest festival în urmă cu 20 de ani, când a făcut parte pentru prima oară în viaţa sa dintr-un juriu. DaKINO 24 a fost deschis de lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, şi regizat de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland.

27
/03
/15

Publicul bucureştean va putea descoperi literatura prin intermediul cinematografiei, între 6 şi 8 aprilie, la Emineschool, un festival de film dedicat culturii scrise, care propune ecranizări celebre, discuţii şi întâlniri cu scriitorii la cinema şi documentare despre autori români şi străini.