Au început „Serile Housing Stories”
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-serile-housing-stories/

Pe data de 15 septembrie, în incinta Manasia Hub din Bucureşti, Asociaţia VIRA a dat startul seriei de evenimente culturale desfăşurate sub titulatura „Serile Housing Stories” din proiectul „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”.

Un articol de Liliana Matei|18 septembrie 2015

Evenimentul, la care au participat 200 de persoane, a constat în proiecţia primului episod (Blocuri) din serialul de film documentar Housing Stories dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi.

La finalul proiecţiei, publicul a avut ocazia să discute şi interacţioneze cu Matei Budeş (regizorul episodului), Andra Dumitru (sociolog ce a documentat tema locuirii în blocurile construite în perioada socialistă), precum şi cu ceilalţi membrii ai echipei proiectului.

În rândul audienţei a fost prezentă şi o delegaţie formată din reprezentanţi ai Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii din România, precum şi reprezentanţi din partea finanţatorilor (Ministerul Culturii din Norvegia, Arts Council).

„Serile Housing Stories” reprezintă o iniţiativă a Asociaţiei VIRA ce îşi propune să promoveze rezultatele proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi” prin aducerea împreună a celor interesaţi de tema locuirii, fie că vorbim de artişti, cercetători din domeniile socio-umaniste, specialişti din sectorul creativ, reprezentanţi ai societăţii civile, autorităţi publice, mass-media sau public larg.

Seria de evenimente va continua cu alte şase întâlniri, fiecare dintre acestea fiind dedicată unei forme specifice de locuire, şi va cuprinde o diversitate mare de conţinut cultural şi creativ. Evenimentele prefaţează de fiecare dată premiera în mediul online a unei noi componente (episod) din webdocumentarul Housing Stories.

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.

10
/06
/21

Anul 2021 este un an al aniversărilor multiple. 145 de la nașterea marelui sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) sunt câteva evenimente care vor fi marcate prin manifestări speciale.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, de la 18:00, Acuarela (str. Polonă nr. 40, București) vă așteaptă la o documentare fotografică despre emoții și sentimente ținute sub mască. Ce spun ochii și cum suntem percepuți de ceilalți în timpul pandemiei?

09
/06
/21

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteți așteptați la o dezbatere care își propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiți în clustere și startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare și modalitatea de finanțare?

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

07
/06
/21

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.

02
/06
/21

Bucureștiul prinde culoare printr-o expoziție care îmbină natura și arta, într-o campanie susținută de gloTM. Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”, susținută de glo.

02
/06
/21

Avem onoarea să vă invitam la [În]toarcem cânepa spre viitor – primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român