Autoportretul unei fete cuminti, marele premiu la Festivalul Crossing Europe
https://www.ziarulmetropolis.ro/autoportretul-unei-fete-cuminti-marele-premiu-la-festivalul-crossing-europe/

Lungmetrajul „Autoportretul unei fete cuminţi”, de Ana Lungu, a câştigat marele premiu la Festivalul Internaţional de Film Crossing Europe din Linz, Austria

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2015

Premiul, în valoare de 10.000 de euro, a fost acordat, ex-aequo, peliculei regizate de Ana Lungu şi coproducţiei „Varvari/ Barbarians” (Serbia, Muntenegru, Slovenia), în regia lui Ivan Ikić.

Distincţia acordată de juriul de la Linz se alătură celor două premii pe care filmul „Autoportretul unei fete cuminţi” le-a primit la sfârşitul săptămânii trecute la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti: trofeul publicului şi cel pentru cea mai bună regie.

Lungmetrajul va fi proiectat luna viitoare la Bucureşti, la Festivalul Filmului European. Pelicula va fi prezentată la Cinema Pro, pe 10 mai, de la ora 20.30, în prezenţa echipei lungmetrajului.

După proiecţie, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu şi echipa lungmetrajului vor participa la o sesiune de întrebăriAutoportretul unei fete cuminti şi răspunsuri, moderată de criticul de film Andrei Rus.

Premiera filmului în cinematografe va avea loc pe 25 septembrie, pelicula fiind distribuită de Mandragora.

„Autoportretul unei fete cuminţi” spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o „familie bună”.

Personajul, intrepretat de actriţa de teatru Elena Popa, îşi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex (Andrei Enache) şi Michelle (Iris Spiridon), şi întâlnirile – rare, dar mult aşteptate – cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea), cu care are o relaţie amoroasă.

După mutarea părinţilor, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din Bucureşti şi se hotărăşte să-şi ia un câine – dorinţa ei din copilărie.

Din distribuţie fac parte actorii Elena Popa, Emilian Oprea, Radu Iacoban, Istvan Teglas, regizorul de film Andrei Enache, regizorii de teatru Iris Spiridon, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, părinţii regizoarei, Dan şi Magdalena Lungu, şi producătoarea Anca Puiu.

„Autoportretul unei fete cuminţi” este un proiect sută la sută independent, realizat de casa de producţie Mandragora, cu participarea Papillon Film, Castel Film şi Cinelabs România.

Foto: Autoportretul unei fete cuminti – cinemagia

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.