Avanpremieră națională „La Gomera”, la TIFF, cu trei luni înainte de debutul în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiera-nationala-la-gomera-la-tiff-cu-trei-luni-inainte-de-debutul-in-cinematografe/

„La Gomera”, al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, va rula în avanpremieră naţională astăzi, 7 iunie, la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Proiecţia programată să înceapă la ora 19.30, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc, va avea loc cu casa închisă.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2019

O a doua proiecție a fost programată pentru sâmbătă, 8 iunie, de la ora 18.00, la Cinema „Florin Piersic”. Biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro.

Filmul, care a avut premiera mondială în competiția Festivalului de la Cannes de anul acesta, va rula în cinematografele românești din 13 septembrie, fiind distribuit de 42 Km Film și Ro Image 2000.

Lungmetrajul,în care joacă Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl,s-a bucurat de cronici favorabile, fiind caracterizat drept un un film noir cu accente comice și minunate răsturnări de situație.

Producția va fi distribuităși în America de Nord, după ce Magnolia Pictures a achiziționat, luna trecută, drepturile.Președintele companiei, Eamonn Bowles, este de părere că Porumboiu, „care a făcut filme strălucite în ultimii ani, s-a depășit pe sine cu acest film pe gustul publicului”.

„La Gomera” a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018. Este prima peliculă semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.

Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.

„La Gomera” este scris și regizat de Corneliu Porumboiu, imaginea este semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădurețu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcția artistică.

„La Gomera” este o producție 42 KM FILM în coproducție cu Les Films du Worso (Franța), Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages. Coproducători sunt și Arte Grand Accord, Film i Vast și Filmgate Films (Suedia). Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) și Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach și Maren Ade.

Agentul internațional de vânzări este MK2 Films.

Foto: La Gomera -Vlad Cioplea

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.