Avanpremieră simbolică, online a Festivalului One World Romania, ediția a 13-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiera-simbolica-online-a-festivalului-one-world-romania-editia-a-13-a/

Vineri, 20 martie, în seara în care ar fi trebuit să aibă loc deschiderea celei de-a 13-a ediţii a Festivalului One World Romania, vă invităm online la un eveniment adaptat situaţiei extraordinare pe care o trăim.

Un articol de |20 martie 2020

Ne-am gândit că o avanpremieră simbolică și virtuală, în ziua în care ar fi trebuit să înceapă cea de-a 13-a ediție One World Romania, ne-ar ajuta pe toți să ne simțim un pic mai optimiști și mai apropiați unii de alții. Așadar, vă invităm vineri, 20 martie, la ora 19:30, pe pagina de Facebook a festivalului, să fiți alături de câțiva membri ai echipei OWR care vă vor dezvălui mai multe despre această ediție, despre ce planuri avem și cum ne putem adapta vremurilor. În spatele acestei ediții amânate se află câteva zeci de oameni, dintre care unii lucrează de câteva luni bune de zile la pregătirea festivalului. Iar ca noi sunt sute și probabil mii de alți artiști, tehnicieni, organizatori și activiști ale căror evenimente s-au văzut anulate sau înghețate. Astăzi ne gândim la ei și la zecile de mii de oameni cărora le erau destinate aceste acțiuni din sectorul cultural independent.

Imediat după această conversație, vă invităm, tot online, să vizionați unul dintre filmele ediției, Curtea din spate (Backyard, 1984), scurtmetrajul de absolvire al lui Ross McElwee – o mică mostră a retrospectivei pe care i-o vom dedica documentaristului american în cadrul ediției de anul acesta a festivalului.

Cineastul începe în acest film să se folosească de aspecte „autobiografice” pentru a spune – cu un pronunțat simț al umorului – o poveste ce nu se rezumă doar la el: o poveste despre masculinitatea bărbaților albi, despre o istorie socială comună traumatică, despre probleme rasiale persistente. Mai multe detalii aici.

Pentru a păstra senzația de unicitate specifică unei proiecții la cinema, filmul nu va putea fi vizionat decât o singură dată, cu ocazia acestui eveniment online. Ulterior, acesta va rula și în cadrul ediției reprogramate a festivalului, pe care sperăm să o putem organiza la începutul verii, cu ocazia retrospectivei Ross McElwee.

Sperăm să intrăm în contact cu cât mai mulți dintre voi prin această mică adunare virtuală, în așteptarea zilelor când vom putea să ne adunăm față în față și să ne strângem mâinile.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.