Aventura Minimest, în cel mai bogat program pentru copii de până acum
https://www.ziarulmetropolis.ro/aventura-minimest-%c3%aen-cel-mai-bogat-program-pentru-copii-de-p%c3%a2n%c4%83-acum/

Vacanţa s-a terminat, dar pentru cei mici adevărata aventură e pe cale să înceapă. Cât ai zice Minimest, între 4 şi 13 octombrie, Bucureştiul se transformă în capitala distracţiei pentru copii.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2019

Amuzante, fascinante și educative, filmele și atelierele din cea mai bogată selecție de până acum sunt gata să-i cucerească pe tinerii cinefili, la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Atenție: accesul părinților la proiecții și evenimente va fi posibil doar cu acordul copiilor!

Abonamentele care asigură accesul la toate evenimentele Animest.14 au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest

9 lungmetraje de animație vor face deliciul micilor iubitori de film și alte 28 de scurtmetraje vor concura pentru premiul secțiunii, oferit în baza notelor acordate de către cei mai exigenți jurați. Aventura va începe chiar din prima zi de festival, cu povestea băiatului curajos din Iacob, Mimi și câinii vorbitori, care se hotărăște să-și folosească toată istețimea din dotare pentru a salva parcul orașului de la demolare. De și mai multe peripeții vor avea parte personajele din Cirkeline, Coco și rinocerii sălbatici, două fetițe hotărâte să viziteze Africa și să le demonstreze micilor cinefili că prietenia adevărată nu ține cont de culoarea pielii. Filmul a fost inclus în competiția pentru Ursul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și este recomandat tuturor copiilor de peste 3 ani.

Tot de la Berlinală vin și personajele nostime din Gordon și Paddy, un detectiv care visează la pensionare și curajoasa lui succesoare, gata să răspundă tuturor provocărilor neașteptate pe care noul său rol i le așază în cale. Nebănuite sunt și detaliile pe care le descoperă Vitello în căutarea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată. Dorința lui de a afla adevărata poveste a familiei sale îl va face mai recunoscător pentru viața pe care o are.

Din Estonia, țara invitată la cea de-a 14-a ediție Animest, ajung la București Căpitanul Morten și Regina-păianjen, despre călătoria fantastică a unui băiat care visează să devină marinar, și trilogia care urmărește aventurile adorabilei Lotte, o cățelușă care depășește orice obstacol, grație prietenilor ei. Despre o altfel de prietenie, Povestea Prințesei Emmy ilustrează relația profundă dintre oameni și necuvântătoare, spre încântarea micuților care-și doresc, în secret, să comunice cu animalele.

Sosite din toată lumea, filmele noi și foarte premiate incluse anul acesta în competiția de scurtmetraje Minimest abordează subiecte diverse, de la familie, acceptare și unitate, și până la natură și protecția mediului înconjurător. Altele fac trimiteri la povești clasice, iar în câteva dintre ele, spectatorii fideli vor regăsi eroi pe care i-au cunoscut la edițiile anterioare. Câștigătorul Minimest va fi desemnat de juriul format din trei copii îndrăgostiți de poveștile animate.

Filmelor dedicate celor mici li se alătură, pe lista de recomandări, bine cunoscutul Missing Link, cel mai recent lungmetraj de animație produs de celebrul studio Laika și The Queen’s Corgi, aventura simpaticului cățel al Reginei Marii Britanii. O mulțime de alte povești potrivite pentru întreaga familie vor fi anunțate în curând, odată cu programul complet al acestei ediții. 

Proiecțiile organizate anual la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie vor fi completate în acest an de evenimentele programate în două noi spații-gazdă. Muzeul de Artă Recentă și Opera Comică pentru Copii se vor alătura circuitului Minimest, oferindu-le copiilor și mai multe ocazii de a explora lumea fantastică a filmului de animație și de a învăța lucruri noi, jucându-se în voie la workshop-urile dedicate lor. La fiecare proiecție de film pentru copii, vom păstra 10% din capacitatea sălii cu acces gratuit, pentru cazurile speciale pe care ni le veți semnala.

Programul complet al secțiunii va fi disponibil în curând pe site-ul festivalului, în secțiunea Minimest. Pentru înscrieri la atelierele de stop-motion și bandă desenată, ne puteți scrie la: [email protected]  (pentru clase sau grupuri de copii) sau [email protected]   (pentru înscrieri individuale). 


***

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette și Club Control.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.