”B.LOVED”, prima ediție a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/b-loved-prima-editie-a-festivalului-international-al-filmului-de-dragoste-la-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Film de Dragoste ”B. LOVED” a început ieri (luni, 20 noiembrie), la Bucureşti. Până duminică, Festivalul reuneşte manifestări artistice dedicate publicului de toate vârstele, fiind organizat pe două secţiuni: de matineu – între orele 11.00 şi 13.00, respectiv de seară – între orele 18.00 şi 20.00. Intrarea este liberă.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2017

Organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB și susținut de Teatrul Metropolis, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 3, Festivalul ”B.LOVED” este unul inedit pentru România, aceasta fiind prima sa ediție.

În Bulgaria există un astfel de festival de 25 de ani (LOVE IS FOLLY), la care participă producători și realizatori de filme de gen din toată lumea. Președintele Festivalului LOVE IS FOLLY, Alexander Grozev, este invitatul special al primei ediții a Festivalului ”B.LOVED”.

Membră a juriului festivalului din Bulgaria este actrița și jurnalista Lavinia Șandru, ea fiind acum unul dintre maeștrii de ceremonie ai festivalului ”B.LOVED”. ”Dacă m-ar întreba cineva de ce filmul de dragoste are, din acest an, un festival, aș spune că viața întreagă, de la prima până în ultima clipă, e ca un film de dragoste. Unii trăiesc romanțe, alții filme de acțiune, dar există și drame. Fiecare etapă a vieții are modul său de exprimare a unui sentiment atât de frumos. Indiferent câte forme ar îmbrăca în cămăruțele sufletelor noastre, dragostea merită descrisă în culorile soarelui, așa încât copiii să o aprecieze și să o exprime deschis de la cele mai mici vârste”, a declarat Lavinia Șandru pentru ”Ziarul Metropolis”.

Dacă vrem să avem mai târziu oameni buni, solidari cu nevoile semenilor și implicați în viața societății, trebuie să începem azi educația pentru sentimente. De aceea cred eu că Bucureștiul merită să aibă un festival de dragoste. Ca să învățăm sau, dacă am uitat, să ne reamintim cum să iubim, cum să fim mai buni. –  Lavinia Șandru

Până duminică, în cadrul festivalului, vor fi difuzate 14 filme de dragoste – de la cele mai vechi producții celebre, premiate la festivaluri de notorietate până la cele mai noi, abia lansate pe piața cinematografiei. La secțiunea matinal, copiii sunt invitați să vizioneze filme cu un rol educativ, tematica fiind iubirea, fie că sentimentul este împărtășit cu membri ai familiei, fie cu prieteni din lumea necuvântătoarelor. Seara, romanticii au ocazia să vizioneze cele mai frumoase povești de dragoste, realizate la Hollywood, în ultimii ani.

Dincolo de film, publicul are ocazia să participe la concursuri tematice, workshopuri artistice, dezbateri cu invitați străini, realizatori de filme participante la festivaluri internaționale. Unul dintre acești invitați, Richard Blank, filosof, scriitor și regizor german, a participat la Gala de deschidere a Festivalului ”B.LOVED”. Parte a galei de inaugurare a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste a fost comedia romantică ”Flirt”, cu Mihai Baranga și Andreea Duță, după o idee de Mihai Baranga, scenariu – Andreea Păduraru, coregrafia – Andreea Duță, sunet și lumini – Ionuț Nitulescu.

Proiectul artistic și cultural ”B.LOVED” este conceput să ofere un aport cultural categoriilor sociale care nu își permit participarea frecventă la evenimente culturale, de aceea intrarea este liberă la toate filmele și manifestările artistice și educative ale Festivalului, ce se va desfășura în incinta noii săli multifuncționale de spectacole ”Gloria”, din sectorul 3 al Capitalei (Str. Bucovina nr. 6).

Filmele prezentate în cadrul Festivalului BE LOVED sunt următoarele:

CENUȘĂREASA – AG – 2015 – Cu: Cate Blanchett, Lily James // 1 nominalizare Oscar

DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRADA – AG – 2006 – Cu: Anne Hathaway, Meryl Streep // 2 nominalizări Oscar

DOAMNA ȘI VAGABONDUL – AG – 1955 – Disney clasic / o nominalizare BAFTA

CHOCOLAT – PG 13 USA – 2000 – Cu: Juliette Binoche, Johnny Depp // 5 nominalizări Oscar

MALEFICENT – AG – 2014 – Cu:Angelina Jolie, Sam Riley // 1 nominalizare Oscar

MAMMA MIA ! – AG – 2008 – Cu: Meryl Streep, Pierce Brosnan // 2 nominalizări Globul de Aur

ENCHANTED (Magie in New York) – AG – 2008 – Cu: Amy Adams, Patrick Dempsey // 1 nominalizare Oscar

O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD – AG – 2014 – Regia: Radu Gabrea , Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaș // 5 nominalizări Premiile Gopo

ȚESTOASA ROȘIE – AG – 2016 – animație, coproducție: Japonia, Franța, Belgia // 1 nominalizare Oscar, 1 premiu Cannes

REGELE ARTHUR – AG – 2004 – Cu: Clive Owen, Keira Knightley

FRUMOASA ȘI BESTIA – AG – 2017 – Cu: Luke Evans, Emma Watson

ANNA KARENINA – AP 12 – 2012 – Cu: Keira Knightley, Jude Law // 1 premiu și 3 nominalizări Oscar

CÂINELE, ADEVĂRATUL MEU PRIETEN – AG – 2017 – Cu: Britt Robertson, Dennis Quaid

JURNALUL – AG – 2004 – Ryan Gosling, Rachel McAdams

Foto: B.LOVED – facebook

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.