”B.LOVED”, prima ediție a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/b-loved-prima-editie-a-festivalului-international-al-filmului-de-dragoste-la-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Film de Dragoste ”B. LOVED” a început ieri (luni, 20 noiembrie), la Bucureşti. Până duminică, Festivalul reuneşte manifestări artistice dedicate publicului de toate vârstele, fiind organizat pe două secţiuni: de matineu – între orele 11.00 şi 13.00, respectiv de seară – între orele 18.00 şi 20.00. Intrarea este liberă.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2017

Organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB și susținut de Teatrul Metropolis, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 3, Festivalul ”B.LOVED” este unul inedit pentru România, aceasta fiind prima sa ediție.

În Bulgaria există un astfel de festival de 25 de ani (LOVE IS FOLLY), la care participă producători și realizatori de filme de gen din toată lumea. Președintele Festivalului LOVE IS FOLLY, Alexander Grozev, este invitatul special al primei ediții a Festivalului ”B.LOVED”.

Membră a juriului festivalului din Bulgaria este actrița și jurnalista Lavinia Șandru, ea fiind acum unul dintre maeștrii de ceremonie ai festivalului ”B.LOVED”. ”Dacă m-ar întreba cineva de ce filmul de dragoste are, din acest an, un festival, aș spune că viața întreagă, de la prima până în ultima clipă, e ca un film de dragoste. Unii trăiesc romanțe, alții filme de acțiune, dar există și drame. Fiecare etapă a vieții are modul său de exprimare a unui sentiment atât de frumos. Indiferent câte forme ar îmbrăca în cămăruțele sufletelor noastre, dragostea merită descrisă în culorile soarelui, așa încât copiii să o aprecieze și să o exprime deschis de la cele mai mici vârste”, a declarat Lavinia Șandru pentru ”Ziarul Metropolis”.

Dacă vrem să avem mai târziu oameni buni, solidari cu nevoile semenilor și implicați în viața societății, trebuie să începem azi educația pentru sentimente. De aceea cred eu că Bucureștiul merită să aibă un festival de dragoste. Ca să învățăm sau, dacă am uitat, să ne reamintim cum să iubim, cum să fim mai buni. –  Lavinia Șandru

Până duminică, în cadrul festivalului, vor fi difuzate 14 filme de dragoste – de la cele mai vechi producții celebre, premiate la festivaluri de notorietate până la cele mai noi, abia lansate pe piața cinematografiei. La secțiunea matinal, copiii sunt invitați să vizioneze filme cu un rol educativ, tematica fiind iubirea, fie că sentimentul este împărtășit cu membri ai familiei, fie cu prieteni din lumea necuvântătoarelor. Seara, romanticii au ocazia să vizioneze cele mai frumoase povești de dragoste, realizate la Hollywood, în ultimii ani.

Dincolo de film, publicul are ocazia să participe la concursuri tematice, workshopuri artistice, dezbateri cu invitați străini, realizatori de filme participante la festivaluri internaționale. Unul dintre acești invitați, Richard Blank, filosof, scriitor și regizor german, a participat la Gala de deschidere a Festivalului ”B.LOVED”. Parte a galei de inaugurare a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste a fost comedia romantică ”Flirt”, cu Mihai Baranga și Andreea Duță, după o idee de Mihai Baranga, scenariu – Andreea Păduraru, coregrafia – Andreea Duță, sunet și lumini – Ionuț Nitulescu.

Proiectul artistic și cultural ”B.LOVED” este conceput să ofere un aport cultural categoriilor sociale care nu își permit participarea frecventă la evenimente culturale, de aceea intrarea este liberă la toate filmele și manifestările artistice și educative ale Festivalului, ce se va desfășura în incinta noii săli multifuncționale de spectacole ”Gloria”, din sectorul 3 al Capitalei (Str. Bucovina nr. 6).

Filmele prezentate în cadrul Festivalului BE LOVED sunt următoarele:

CENUȘĂREASA – AG – 2015 – Cu: Cate Blanchett, Lily James // 1 nominalizare Oscar

DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRADA – AG – 2006 – Cu: Anne Hathaway, Meryl Streep // 2 nominalizări Oscar

DOAMNA ȘI VAGABONDUL – AG – 1955 – Disney clasic / o nominalizare BAFTA

CHOCOLAT – PG 13 USA – 2000 – Cu: Juliette Binoche, Johnny Depp // 5 nominalizări Oscar

MALEFICENT – AG – 2014 – Cu:Angelina Jolie, Sam Riley // 1 nominalizare Oscar

MAMMA MIA ! – AG – 2008 – Cu: Meryl Streep, Pierce Brosnan // 2 nominalizări Globul de Aur

ENCHANTED (Magie in New York) – AG – 2008 – Cu: Amy Adams, Patrick Dempsey // 1 nominalizare Oscar

O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD – AG – 2014 – Regia: Radu Gabrea , Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaș // 5 nominalizări Premiile Gopo

ȚESTOASA ROȘIE – AG – 2016 – animație, coproducție: Japonia, Franța, Belgia // 1 nominalizare Oscar, 1 premiu Cannes

REGELE ARTHUR – AG – 2004 – Cu: Clive Owen, Keira Knightley

FRUMOASA ȘI BESTIA – AG – 2017 – Cu: Luke Evans, Emma Watson

ANNA KARENINA – AP 12 – 2012 – Cu: Keira Knightley, Jude Law // 1 premiu și 3 nominalizări Oscar

CÂINELE, ADEVĂRATUL MEU PRIETEN – AG – 2017 – Cu: Britt Robertson, Dennis Quaid

JURNALUL – AG – 2004 – Ryan Gosling, Rachel McAdams

Foto: B.LOVED – facebook

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.