VIDEO „Bădăranii“, o comedie cu un succes istoric
https://www.ziarulmetropolis.ro/badaranii-o-comedie-cu-un-succes-istoric/

În 1957, Teatrul Naţional din Bucureşti dădea lovitura la Veneţia cu spectacolul „Bădăranii“, regizat de Sică Alexandrescu. În 2013, regizorul Dan Tudor şi actorii Mircea Albulescu, Costel Constantin, Eusebiu Ştefănescu, Gheorghe Visu reiau piesa lui Goldoni la Teatrul Metropolis

Un articol de Dan Boicea|2 aprilie 2013

În 1957, Teatrul Naţional din Bucureşti dădea lovitura la Veneţia cu spectacolul „Bădăranii“, regizat de Sică Alexandrescu. În 2013, regizorul Dan Tudor şi actorii Mircea Albulescu, Costel Constantin, Eusebiu Ştefănescu, Gheorghe Visu reiau piesa lui Goldoni pe scena Teatrului Metropolis şi caută gloria umorului de atunci.

Revista „Teatrul“ din septembrie 1957 dedica mai multe pagini unui succes răsunător al teatrului românesc în Italia. Spectacolul „Bădăranii“ participase la la Festivalul Carlo Goldoni de la Veneţia. Se împlineau 250 de ani de la naşterea dramaturgului italian Carlo Goldoni (1707-1793).

Pentru a prinde festivalul, regizorul Sică Alexandrescu a alcătuit o echipă de vis şi a montat spectacolul în 12 zile, avându-i pe afiş pe Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, George Calboreanu, Silvia Dumitrescu Timică, Marcel Anghelescu, Cella Dima ş.a.

În festival, actorii au jucat în aer liber şi n-au lăsat nici măcar ploaia să le saboteze spectacolul. Presa italiană a fost în delir. La întoarcerea în România, spectacolul a făcut săli pline, iar în echipă a fost cooptată şi Carmen Stănescu, actriţa înlocuind-o pe Nina Diaconescu. Carmen Stănescu a trebuit să recupereze rolul lui Felice în doar trei zile. Pentru a lăsa să nu se piardă acest succes, realizatorii au făcut şi o adaptare pentru marele ecran, în 1960.

Regizorii filmului au fost Sică Alexandrescu și Gheorghe Nagy. Conform statisticilor Centrului Naţional al Cinematografiei, producţia a fost vizionată de aproape 3 milioane de spectatori.

Presa italiană, în extaz

Alberto Bertolini, de la publicaţia italiană „Il Gazzetino“, remarca într-un articol, pe 25 iulie 1957, „cvartetul“ de bădărani. „Alexandru Giugaru, caracterizat de un temperament fără îndoială dramatic, s-a dovedit un Lunardo viguros, masiv, plin de o mânie expresivă; George Calboreanu, artist al poporului, a compus un Simon de o nu mai puţin viguroasă evidenţă şi nu mai puţin cufundat în grosolănia lui; înţelept comicizat, Maurizio oferit de Marcel Anghelescu; bine schiţat în sfioasa lui grosolănie, Canciano, interpretat de Grigore Vasiliu Birlic, şi el artist al poporului. Câteva bune note de un patetism comic, la Radu Beligan (Filippeto)“.

Iar un jurnalist de la „Il Giorno“ a scris că „românii au adus la Veneţia, poate, spectacolul cel mai convingător din câte au fost prezentate la Festivalul goldonian de la Bienală“.

La Teatrul Metropolis din Bucureşti, actorii Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Bârbora, Gabriela Popescu vor juca într-un spectacol pus în scenă de regizorul Dan Tudor şi vor încerca să se ridice la înălţimea acelei comedii. Scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu, muzica este compusă de Vlaicu Golcea iar mişcarea scenică este asigurată de Florin Fieroiu.

Spectacolul durează o oră şi 50 de minute. Au fost programate şapte reprezentaţii, între 5 şi 8 aprilie, la Teatrul Metropolis.

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu, nr. 89)

Bădăranii
de Carlo Goldoni

Regia: Dan Tudor
Cu: Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Bârbora, Gabriela Popescu, Miriam Rizea, Adrian Anghel, Sergiu Flesner, Alexandru Stanciu, Horia Muntean, Walid Ellenthey, Dan Apăvăloaiei

Preţ online: 24.84 lei
Preţ casa de bilete: 21.60 lei
Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)

Când se joacă:

Vineri, 5 aprilie, ora 19.00
Sâmbătă, 6 aprilie, ora 15.00
Sâmbătă, 6 aprilie, ora 19.00
Duminică, 7 aprilie, ora 11.00
Duminică, 7 aprilie, ora 15.00
Duminică, 7 aprilie, ora 19.00
Luni, 8 aprilie, ora 19.00

15
/02
/17

Joacă la Teatrul Excelsior în #EmojiPlay, un spectacol admirabil semnat Gigi Căciuleanu. Adrian Nour – talentat actor, dansator, cântăreț – vorbește despre spectacol, despre creatorul acestuia, despre emoticoane – „colegi” de scenă… Vă îndemnăm să vedeți această creație în 16 februarie – de la ora 19:00. Cu dragoste de teatru în luna în care e sărbătorită dragostea!

15
/02
/17

De peste 25 de ani nu mai stau la cozi. Prefer să pierd trenul, dar coadă nu servesc. Am trăit într-o vreme când nu puteai să cumperi o pâine fără să stai o oră la coadă, așa că…

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

14
/02
/17

Pe 17 februarie, de la ora 20.00, la Sala Atelier din Matei Voievod 75-77 se joacă ''Medeea'', un spectacol scris și regizat de Andreea Iacomiță. Este cea mai nouă producție a Laboratorului de creație inițiat de Iaco și echipa sa de tineri actori. Vă invităm să o descoperiți pe Andreea Iacomiță în interviul următor.

14
/02
/17

MEMORIA CULTURALĂ „Sînt actor, deci liber de a fi oricînd adolescent“, mărturisea Grigore Vasiliu Birlic, într-o scrisoare adresată teatrului şi publicului. „Cei trei pereţi între care ne mişcăm sînt din carton vopsit, dar simbolizează adevărul, binele şi frumosul. Iar voi — onorat şi iubit public — consideraţi-vă invitaţi la cel mai nobil banchet: totul s-a făcut pentru voi, prin voi“. Ziarul Metropolis vă prezintă un text emoţionant, publicat de marele actor, acum 60 de ani, în revista Teatrul.

14
/02
/17

A interpretat într-un mod cu totul original personaje aflate la granița dintre tragic și comic. A rămas în memoria cinefililor prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme și a fost, de asemenea, un excepțional pedagog, printre studenții săi numărându-se Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Valeria Seciu (cea care avea să-i devină soție), Dan Condurache și Maria Ploae. 

13
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

13
/02
/17

Expoziția solo „Contagiune”, de Dumitru Gorzo, va avea vernisajul în data de 14 februarie, deschizând Programul Expozițional 2017 de la ARCUB.

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.