Foto/Video EXCLUSIV Mari actori în „Bădăranii“, la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotovideo-mari-actori-in-badaranii-la-metropolis/

Spectacolul „Bădăranii“, în regia lui Dan Tudor, se joacă de şapte ori în patru zile, la Teatrul Metropolis. Mircea Albulescu şi alţi mari actori vor să reconstruiască gloria unei comedii prin care Birlic şi Radu Beligan au făcut „ravagii“ în anii `50-`60

Un articol de Dan Boicea|4 Aprilie 2013

Spectacolul „Bădăranii“, în regia lui Dan Tudor, se joacă de şapte ori în patru zile, la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Mircea Albulescu, Costel Constantin, Eusebiu Ştefănescu, Gheorghe Visu, Adriana Trandafir şi Cecilia Bârbora vor să reconstruiască gloria unei comedii prin care Birlic şi Radu Beligan au făcut „ravagii“ în anii `50-`60.

Primul spectacol de la Teatrul Metropolis a fost programat vineri, 5 aprilie, de la ora 19.00, iar următoarele sâmbătă, duminică şi luni, pe 8 aprilie, când va avea loc şi premiera oficială (n.r. la sfârşitul articolului puteţi găsi programul complet).

Înaintea unei repetiţii de la Teatrul Metropolis, actorii din distribuţia actuală şi-au amintit de succesul de acum 60 de ani al marilor actori români.

Spectacolul „Bădăranii“ participase la la Festivalul Carlo Goldoni de la Veneţia şi stârnise admiraţia presei din Italia. Regizorul Sică Alexandrescu a lucrat atunci cu Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, George Calboreanu, Silvia Dumitrescu Timică, Marcel Anghelescu, Cella Dima ş.a.

Citiţi şi: „Bădăranii“, o comedie cu un succes istoric

Costel Constantin: „Am jucat cu Birlic şi Calboreanu“

Costel Constantin: „«Bădăranii» de la sfârşitul anilor `50 a rămas un spectacol de referinţă mai ales pentru că a fost înregistrat pe peliculă. El a fost difuzat de multe ori la televizor şi până şi eu, care sunt din 1969 la Teatrul Naţional din Bucureşti, nu am apucat să văd acest spectacol pe scenă, cu toate că am avut bucuria să joc şi cu Marcel Anghelescu, şi cu Birlic, şi cu Calboreanu, şi mai ales cu Radu Beligan, în foarte multe spectacole.

Amintirea spectacolului şi pecetea pe care au lăsat-o aceşti mari actori sunt foarte importante. E o moştenire culturală valoroasă. Noi nu facem decât să readucem în faţa generaţiei de astăzi minunata piesă a lui Goldoni, citită mai aproape de zilele noastre şi de orizontul nostru cultural. Societatea a căpătat viteză datorită internetului şi televiziunilor.

Ca să se păstreze vie, piesa trebuie să găsească o formă modernă de prezentare. Modernă, dar fără a pierde valorile profunde ale textului. Ăsta este gestul cultural pe care cred că-l face spectacolul lui Dan Tudor“.

„Bădăranii“? O piesă foarte foarte foarte veche, într-o haină foarte foarte foarte nouă. Croitor? Dan Tudor.

Mircea Albulescu
actor

Eusebiu Ştefănescu: „Teatrul e viu şi prezentul nostru nu mai acceptă o abordare muzeistică“

Eusebiu Ştefănescu: „Noi am plecat la acest drum propus de Dan Tudor nu cu un handicap faţă de ce a fost, ci cu o ambiţie. Reperele sunt şi în spatele nostru, dar şi în faţa noastră. Este vorba despre creaţia unor mari actori într-un spectacol de Sică Alexandrescu. Şi ea a marcat într-un fel istoria teatrului românesc din a doua jumătate a secolului trecut.

Dar noi, cei care intrăm astăzi în lumina de scenă, i-am văzut cu ochii noştri pe aceşti monştri sacri. Şi atunci, sigur că nu intrăm într-o competiţie cu ei. Nici nu e cazul şi nici nu ştim dacă noi am face faţă. Dar, pentru că s-au schimbat reperele în teatru, propunerea pe care o face Dan Tudor este de a actualiza nişte relaţii de familie universal valabile. E o comedie de moravuri şi actualizarea şterge praful de pe galbenele file. Teatrul e viu şi prezentul nostru nu mai acceptă o abordare muzeistică.“

Dan Tudor, regizor: „E unul dintre acele spectacole regizate de mine, pe care le-aş privi fără să-mi fie ruşine“

Dan Tudor: „Sper ca spectatorii să accepte convenţia, pentru că noi am schimbat foarte mult anul şi locul desfăşurării acţiunii. E un lucru în care fantezia face casă bună cu marea comedie, iar actorii cu mare nume, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Gheorghe Visu, Gabriela Popescu se întâlnesc cu tinerii actori şi asigură un transfer de experienţă.

Ei arată că nu a existat niciodată conflictul între generaţii. Pe scenă e o armonie pe care n-ai cum să n-o observi. Domnul Albulescu mi-a fost profesor de actorie, cu Costel Constantin şi cu Cecilia Bârbora lucrez la Teatrul Naţional, cu Gheorghe Visu am făcut o premieră la Teatrul de Comedie, cu Adriana Trandafir am făcut trei spectacole, am fost şi coleg cu ea acum 16 ani la Teatrul Odeon. E unul dintre acele spectacole regizate de mine, pe care le-aş privi fără să-mi fie ruşine, la fel ca «Gaiţele», tot de la Teatrul Metropolis, spectacol care merge cel mai bine în provincie.

La Teatrul Naţional din Iaşi, «Gaiţele» s-a jucat de două ori într-o zi, într-o săptămână în care un spectacol mediatizat de la un teatru din Capitală s-a suspendat, pentru că a făcut doar o jumătate de sală. Dacă la «Gaiţele» nu am ieşit prea mult din convenţia scriiturii, aici este o propunere care poate să fie acceptată sau nu de către critică. Dar publicul sunt sigur că va accepta această idee de înnoire“.

Adriana Trandafir: „Mi-aş dori ca aceste spectacole să fie văzute de cât mai mulţi spectatori“

Adriana Trandafir: „Regizorul Dan Tudor vine cu o propunere şi face un arc peste timp. Eu cred că această propunere este foarte valabilă, pentru că este mai apropiată de percepţia pe care spectatorul de astăzi o are asupra textului. Textul a fost periat şi a fost adus într-o perioadă, poate mai interesantă.

Pornind de la un spectacol care a avut mare succes naţional şi internaţional, noi nu putem decât să ne dorim ca peste 40 de ani cei care vor monta Goldoni să ne ia pe noi ca punct de reper. Sunt fericită că am fost distribuită, pentru că nu am jucat Goldoni până acum. Am studiat la Facultate şi iată că am aşteptat 57 de ani ca să fac rolul ăsta. Sunt şi la al treilea proiect cu Dan Tudor şi la a doua colaborare cu Teatrul Metropolis.

Până să ajung să joc în «Nevestele vesele din Windsor» mă gândeam cu dragoste să ajung să joc pe scena acestui teatru. Este singurul teatru de proiect care investeşte în decor, care investeşte în actor şi care ne respectă statutul, ne oferă condiţii şi bucurii pe măsură.

Îmi pare rău de un singur lucru, că sala nu este mai mare. Mi-aş dori ca aceste spectacole să fie văzute de cât mai mulţi spectatori, dar o să jucăm mai des.

Miriam Rizea: „E cel mai important rol al meu din teatru

Miriam Rizea: „E minunat să mă aflu aici. Nici nu-mi vine să cred. Am fost primită mult mai frumos decât mă aşteptam. Fiecare dintre actori m-a ajutat şi niciunul n-a fost indiferent la rugăminţile mele. Cel mai mult lucrez cu doamna Adriana Trandafir, chiar şi seara, la telefon. Ne sunăm, ne mai vine câte o idee. Acum ne spunem doar mamă şi fiică, nu ne mai putem spune altfel. Cred că s-a născut o relaţie pe viaţă şi n-o să mai scăpăm una de alta. E cel mai important rol al meu din teatru, de până acum“.

Gabriela Popescu: „Mi-a făcut mare plăcere să mă întâlnesc cu prieteni dragi“

„În «Bădăranii» de la Teatrul Metropolis, spectatorii vor întâlni nişte vedete care le sunt foarte dragi şi o piesă în care toţi românii se vor regăsi, chiar dacă se numeşte «Bădăranii» (râde). Femeile vor fi foarte fericite să le-o «tragă» bărbaţilor. Va fi uşor de adus aproape de sufletul tinerilor, pentru că aceştia se vor recunoaşte pe scenă. Dan Tudor a făcut un spectacol viu, prin puterea lui de a aduna echipa.

S-a lucrat deschis, am repetat toată iarna într-o sală, undeva, foarte departe. Mi-a făcut mare plăcere să-mi regăsesc prieteni dragi. Adriana Trandafir este o colegă de promoţie cu care nu m-am întâlnit de peste 30 de ani. În sfârşit, am reuşit să ne dăm nişte replici într-un spectacol. La fel şi cu Cecilia Bârbora, cu ea nu m-am mai întâlnit de peste 20 de ani“.

Cecilia Bârbora: „E ceva aparte şi cred că va avea succes“

Cecilia Bârbora: „Textul lui Carlo Goldoni este montat într-o manieră inedită, cu acţiunea plasată între anii `40-`50. Am avut repetiţii superbe, este un teatru în care actorul se simte extraordinar de bine şi chiar îmi pare rău că se termină repetiţiile. Este pentru prima oară când lucrez la Teatrul Metropolis. Sunt extrem de bucuroasă, mi-am dorit asta foarte tare. Sperăm ca publicul să vină şi să vadă acest spectacol şi să fie încântat. E ceva aparte şi cred că va avea succes.

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu, nr. 89)

Bădăranii
de Carlo Goldoni

Regia: Dan Tudor
Cu: Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Bârbora, Gabriela Popescu, Miriam Rizea, Adrian Anghel, Sergiu Flesner, Alexandru Stanciu, Horia Muntean, Walid Ellenthey, Dan Apăvăloaiei

Preţ online: 24.84 lei
Preţ casa de bilete: 21.60 lei
Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)

Când se joacă:

Vineri, 5 aprilie, ora 19.00
Sâmbătă, 6 aprilie, ora 15.00
Sâmbătă, 6 aprilie, ora 19.00
Duminică, 7 aprilie, ora 11.00
Duminică, 7 aprilie, ora 15.00
Duminică, 7 aprilie, ora 19.00
Luni, 8 aprilie, ora 19.00

Fotografii de la repetiţii: Petrică Tănase (Petrica Tanase Photography)

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

15
/10
/16

Povestea uluitoare a unui film, „Şi va fi...” (1992), realizat în România de un regizor basarabean, Valeriu Jereghi, cu bani de la Moscova şi în timp ce URSS se prăbuşea. Film relansat duminică, la sala de cinema a Muzeului Ţăranului, într-o proiecţie cu intrare liberă în cadrul „Les Films de Cannes a Bucarest”.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

30
/08
/14

Eugen Doga va susține primul său concert în aer liber la București, duminică, 31 august, la ora 18.00, în Parcul Titan. Cele mai frumoase compoziții ale sale vor putea fi ascultate în cadrul Zilei limbii române, eveniment organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, al Primariei sectorului 3.

27
/08
/14

Suntem o societate de consum în care rareori produsele pe care le cumpărăm ne trebuie cu adevărat. Ignorăm propriile puteri și ne lăsăm controlați de reclame ascunse sub un concept. Ce facem când teatrul ne aduce toate aceste elemente pe scenă?

Page 1 of 3123