Balkanik Festival, la Grădina Uranus și The Ark
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanik-festival-la-gradina-uranus-si-the-ark/

3 zile şi 3 nopţi de muzică – Balkanik Festival, la Grădina Uranus şi The Ark / Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival îşi deschide porţile în acest weekend, 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus şi The Ark, din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2015

Începând de vineri, festivalul a pregătit 3 zile și 3 nopți de muzică, avându-i drept headlineri pe clarinetistul Ivo Papasov & His Wedding Band, Kocani Orkestra, Roots Revival Romania, Fanfare Ciocărlia și Shantel.

Festivalul se deschide cu DOINA REVIVAL, un spectacol în premieră, cu o singură reprezentație, semnat de Roots Revival Romania, proiectul muzical inițiat de tânărul artist iranian Mehdi Aminian, alături de Maria Casandra Hauși – voce (România) și invitați din Spania, Iran și Franța.

Pentru prima dată în România, vine legendarul IVO PAPASOV & HIS WEDDING BAND (Bulgaria), supranumit Miles

Ivo Papasov

Ivo Papasov

Davis al clarinetului balcanic, încoronat regele muzicii de nuntă (Stambolovo).

KALYI JAG (“foc negru” în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către

romi vlahi originari din Satu Mare, continuă seria premierelor.

Balkanik5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponenții cu tradiție ai stilului Balkan brass band, răspândit în țările din fosta Iugoslavie și descendenți direcți ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turcești.

FANFARE CIOCĂRLIA, „bestia cu 24 de picioare”, „trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă”, va veni la București pentru unul dintre foarte puținele concerte pe care le susține în România.

Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul și, în același timp, de a păstra viu spiritul muzicii de la Zece Prăjini.

SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR înseamnă reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel și a celor 8 membri de naționalități diferite ai Bucovina Club Orkestar.

Vor mai concerta Kottarashky & The Rain Dogs, Ion din Dorobanți (Steaua de Mare, Raze de Soare), Amsterdam Klezmer Band, Lemon Bucket Orkestra.

Pe lângă concerte, o atmosferă de carnaval, dansuri vulcanice și petrecerile până în zori, se pregătesc numeroase expoziții permanente de pictură, fotografie și sculptură inspirate din folclorul și realitățile balcanice. Lucrările sunt realizate de artiști români renumiți precum Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Gheție.

La Balkanik Festival 2015 nu poate lipsi târgul meșteșugăresc ce reunește meșteri din toate colțurile țării. Mesteshukar Butiq, o întreprindere socială ce revalorizează obiectele făcute de meșteșugarii romi, va aduce ibrice din cupru, platouri din lemn, coșuri împletite, bijuterii din argint, cupru și alamă, obiecte de vestimentație din materiale tradiționale rromani la modă. Participanții la festival vor putea interacționa și învăța meșteșug de la argintari, sticlari, împletitori în papură, ceramiști care au păstrat tradiţia ceramicii de Cucuteni şi Gumelniţa, dar și arta chiromantiei și tarotului.

Balkanik Festival – PROGRAM

Vineri, 11 septembrie, se deschid porțile Grădinii Uranus (str. Uranus, 144) de la ora 14.00

Scena mare – Gradina Uranus

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, targ, expozitii de fotografie, sculptura, pictura

17.30 – 19.00 – PREMIERA – Roots Revival – spectacolul Doina Revival in premiera

19.30 – 21.00 – Kalyi Jag

21.30 – 23.00 – Ivo Papasov & His Wedding Band

Afterparty – scena The Ark (str. Uranus, 150)

23.30 – 01.00 – Kottarashky & The Rain Dogs

Balkanik Festival01.00 – 05.00 – Dj Click

Sâmbătă, 12 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, expozitii de fotografie, sculptura, pictura

16:30 – Vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București, în prezența sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu.

17.30 – 19.00 – Lemon Bucket Orkestra

19.30 – 21.00 – Kocani Orkestra

21.30 – 23.00 – Fanfare Ciocarlia

Afterparty – scena The Ark

23.30 – 01.00 – Cumbus Cemaat

01.00 – 03.00 – Ion din Dorobanti (Future Nuggets)

03.00 – 05.00 – Dj Sielat (Norvegia)

Duminică, 13 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, Ateliere mestesugaresti, Expozitii de fotografie, sculptura, pictura

17:30 la The Ark – avanpremiera filmului „Dincolo de calea ferată”, în prezența regizorului Cătălin Mitulescu

19.30 – 21.00 – Amsterdam Klezmer Band

21.20 – 23.00 – Shantel & Bucovina Club Orkestar

Foto: Balkanik Festival – balkanikfestival.ro/en/

17
/09
/18

Cei trei tineri muzicieni intrați în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018, Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) și Orest Smovzh (Ucraina), vor aduce publicului luni, 17 septembrie, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară și Orchestră de Brahms și Concertul în Re Major de Ceaikovski.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

22
/08
/18

Joi, 23 august, și vineri, 24 august, tinerii muzicieni, beneficiari ai bursei SoNoRo-Intereferențe, vor susține două concerte în Germania, la Grassau și la Traunstein, la finalul unei săptămânii de pregătire, în care vor lucra alături de muzicieni și profesori de la renumite școli de muzică din Europa.