Baroque||Urban, ediția a II-a, aduce la Timișoara uimitoarele sculpturi ale artistului Virgilius Moldovan
https://www.ziarulmetropolis.ro/baroqueurban-editia-a-ii-a-aduce-la-timisoara-uimitoarele-sculpturi-ale-artistului-virgilius-moldovan/

Cunoscut mai mult peste Ocean şi în Europa – cu precădere in Austria, în a cărei capitală locuieşte si lucrează de mai bine de trei decenii – artistul Virgilius Moldovan este protagonistul expoziţiei de artă contemporană „MEATING” din cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Baroque||Urban.

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2017

Lucrările artistului, prezentate anterior în galerii, muzee, târguri și bienale de artă din Amsterdam, Beijing, Brașov, Cluj, Craiova, Florența, Frankfurt, Köln, Linz, Miami, Nashville, Praga, Rotterdam, sau Viena, ajung pentru prima dată la Timișoara, în cadrul evenimentului găzduit în perioada 21 iulie – 12 septembrie de Muzeul de Artă din Timișoara și organizat de Asociația Festivalul Baroc, Muzeul de Artă Timișoara și META Gallery, cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, al Primăriei Timișoara și al Consiliului Județean Timiș.

Selecția cuprinde 24 de lucrări de sculptură monumentale – și ca dimensiuni și ca valoare artistică – realizate din rășină, ghips, silicon și bronz de către maestrul Virgilius Moldovan și patru lucrări de pictură în ulei pe pânză ale acestuia. Catalogate drept hiper-realiste și supradimensionate, sculpturile lui Virgilius Moldovan reprezintă tipologii umane și personaje istorice sau politice în ipostaze inedite, nude.

Titlul expoziției – MEATING – un termen cu sensuri multiple, face trimitere pe de o parte la întâlnirea cu arta (deși ortografia diferă în mod intenționat) și pe de altă parte la carnalitatea ce constituie tematica artistică aleasă pentru această ediție.

Baroque || Urban 2017 aduce în prim plan relația dintre artă și public, propunându-și racordarea Timișoarei la practicile internaționale din domeniul artelor vizuale, promovarea educației culturale, a identității și valorilor culturale locale și europene și nu în ultimul rând formarea unui public iubitor, consumator și cumpărător de artă. Caracterul participativ al unor lucrări din expoziție, atelierele de pictură în stil baroc pentru copii – ce se vor desfășura în aer liber în luna august și vor fi susținute de artiști locali – precum și dialogul dintre artiștii și organizatorii locali și cei internaționali vin în întâmpinarea acestei misiuni.

Expoziția este însoțită de texte critice semnate de curatoarea Ana-Daniela Sultana, absolventă a Universității de Artă Aplicată din Viena.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 iulie la ora 18:30 în prezența artistului, a directorului Muzeului de Artă din Timișoara, a curatoarei, a organizatorilor Asociația Festivalul Baroc Timișoara și META Gallery, precum și a partenerilor și sponsorilor proiectului.

Expoziția va fi amplasată la etajul II al Muzeului de Artă din Timișoara și va avea dedicate cinci încăperi, incluzând și sala barocă. Organizatorii au mai pregătit și alte acțiuni adiacente proiectului, cum ar fi ateliere de modelaj pentru copii, dezbateri și evenimente speciale. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de Facebook Baroque||Urban.

Accesul vizitatorilor expoziției se supune orarului muzeului (Marți – Duminică: 10:00-18:00) și nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

Foto: Kopacz Kund

28
/08
/23

Dacă vă întrebați cum să vă distrați în ultimele zile de vacanță, am o veste bună pentru voi: BIAF Kids este locul pe care nu trebuie să-l ratați! BIAF Kids este un eveniment special unde puteti să descoperiți magia cărților, a filmelor și a teatrului, într-un cadru plin de culoare și veselie.

23
/08
/23

Anul acesta, Timișoara s-a transformat într-un tărâm plin de magie, un ținut în care cultura își expune farmecele în cele mai radiante forme ale sale. Un loc în care vibrațiile interioare aproape că sunt palpabile, iar întru-poveste este o formă de a fi. În acest context, Galatic Tick Festival, își așază pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a premierelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își desfată zborul.

22
/08
/23

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute, pe cele 3 scene concept, de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

21
/08
/23

Dezbaterea „Dimitrie Cantemir – un prinț român în Europa Luminilor”, susținută în limba engleză, de Ștefan Lemny, fost responsabil al colecțiilor de istorie la Biblioteca Națională a Frantei, și de Anna Svenbro, șefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris, se va desfășura luni, 21 august 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

21
/08
/23

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România.

18
/08
/23

Actorul american Armand Assante, cunoscut și aclamat la nivel mondial pentru rolurile sale din filme precum Gotti, The Odyssey sau American Gangster, vine la Buzău, ca invitat de onoare al Buzău International Arts Festival. Publicul BIAF va avea parte de o întâlnire memorabilă cu actorul ce a cucerit inimile a milioane de cinefili: pe data de 10 septembrie, ora 21.00, în spațiul dedicat din Piața Dacia, actorul va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?