Basmania, lansare de carte la Teatrul „Gong” din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/basmania-lansare-de-carte-la-teatrul-gong-din-sibiu/

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu şi Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărţii „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu şi Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

Un articol de Petre Ivan|3 decembrie 2014

Basmania / Pornind de la basmele tradiţionale, Valentin Nicolau creează un tărâm special unde se fabrică poveştile oamenilor, iar eroii pornesc în lupte pe viaţă şi pe moarte pentru a salva lumea imaginaţiei, a visului şi a lui „cred, deci exist”.

Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar înceta să mai viseze? Lumea ar exista în continuare, activităţile noastre ar continua ca şi până acum – veţi spune. Oare? Proiectul şi în acelaşi timp experimentul „Basmania. Răspântia gândurilor” contrazice această idee. În termeni clasici „Basmania” este un Basmaniabasm.

În termeni moderni l-am putea numi roman fantasy. Oricum i-am zice, povestea porneşte de la premisa că suntem imaginaţi, visaţi de o conştiinţă superioară. Scriitorul şi dramaturgul Valentin Nicolau pune în mişcare un întreg arsenal oniric şi o galerie fabuloasă de personaje în sprijinul acestei idei, demonstrând că adevărata luptă dintre bine şi rău nu are loc de fapt pe pământ, ci în cu totul altă lume.

Evenimentul are loc în cadrul reprezentației extraordinare a spectacolului „Broscuța Fermecată” în regia lui Lilly Krauss Kalmar, ce va avea loc la ora 10:00.

Toate biletele pentru acest spectacol au fost epuizate.

Foto: Basmania – Teatrul „Gong” şi și Editura Nemira

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.

15
/12
/22

Pentru că unele dintre cele mai inspirate cadouri sunt cărțile, vă prezentăm o selecție de titluri noi, de la Grupul Editorial Trei, numai bune de pus sub bradul de Crăciun. Veți regăsi printre acestea volume ca „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, sau „Război” de Louis‑Ferdinand Céline.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

12
/12
/22

Viața Prințului Harry ni se dezvăluie nu numai în seria documentară „Harry & Meghan”, recent intrată pe Netflix, ci și prin intermediul autobiografiei sale, „Rezervă”, care va fi disponibilă și în limba română, la Editura Nemira, din 10 ianuarie 2023.

07
/12
/22

Institutul Cultural Român va fi prezent la ediția din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, desfășurată în perioada 7-11 decembrie, cu o ofertă de peste 50 de titluri: volume din sfera memorialistică, albume de artă sau literatură, pe care cititorii prezenți la Romexpo le vor putea cumpăra cu o reducere de 30 %.

24
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie, s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, la Editura ap! (ACT și Politon). Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).