„Be-Brașov” construiește harta emoțională a orașului
https://www.ziarulmetropolis.ro/be-brasov-construieste-harta-emotionala-a-orasului/

Organizatorii proiectului „Be-Braşov: retrocedarea emoţiilor I memoria oraşului” lansează un apel către toţi braşovenii care doresc să contribuie la construirea unei hărţi emoţionale a oraşului, alcătuită din imagini din arhivele lor personale.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2022

Astfel, cei care dețin imagini din orașul Brașov și doresc să contribuie la alcătuirea unei instalații din imagini noi și vechi din oraș, o pot face trimițând fotografiile lor la adresa [email protected] până la data de 15 octombrie.

„Proiectul deschide un album al comunității Brașovului, scris în timp real și ghidat de memoria afectivă a participanților. Be-Brașov apelează la un tip de patrimoniu emoțional, intim, construit din experiențele fiecărui om, sub o lentilă vulnerabilă și sinceră – genul care ne bucură pentru că generează produse valoroase ale proiectului. Încercarea de a desena harta emoțională a Brașovului sper să devină – cât de curând – o hartă emoțională națională, însoțită de un ghid de trăit conștient și prezent. Ne lipsește acest tip de raportare la elementul urban, avem însă timpul și resursele să compensăm”, declară Daniela Apostol, managerul Asociația Docuart, organizatorul proiectului.

„Be-Brașov” este un proiect de dezvoltare durabilă ce implică un număr de 35 de tineri cursanți, prezenți la un program de dezvoltare personală, prin participarea lor la 3 ateliere practice de film(documentar), teatru(documentar) și fotografie documentară pe parcursul a 40 de ore/curs, precum și crearea unei comunități interesate de păstrarea și valorificarea patrimoniului afectiv, cultural și arhitectural local (forme importante de practicare a turismului cultural).

Cursurile se vor finaliza pe 16 octombrie cu un film documentar, o expoziție de fotografie și o piesă de teatru alcătuită din monologuri dezvoltate în cadrul cursului de către participanți. Producțiile primei ediții a proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului vor fi expuse și prezentate printr-o serie de evenimente în oraș, în cursul lunii octombrie, precum și online, pe platforma online dedicată proiectului.

„Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului” este un proiect organizat de Docuart, finanțat din bugetul Municipiului Brașov.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.