Belmondo, Cardinale, Perkins, Schneider, Ventura, în ianuarie, la TV5MONDE
https://www.ziarulmetropolis.ro/belmondo-cardinale-perkins-schneider-ventura-in-ianuarie-la-tv5monde/

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloşi: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2017

Alături de rendez-vous-urile cinematografice din fiecare joi și duminică, de la ora 22:00, canalul francofon TV5MONDE vă propune o nouă întâlnire, în fiecare vineri, de la 19:30, pentru a vedea sau a revedea filmele dorite.

O selecție a filmelor à voir absolumentdin a doua jumătate a lui ianuarie, mai jos.

LA BANQUIÈRE / BANCHERA

Marți, 17 ianuarie, de la ora 01:20

În Parisul perioadei interbelice, Emma Eckhert (Romy Schneider) se afirmă într-un spațiu dominat de bărbați, cel al finanțelor. Provenind dintr-un mediu modest, ea atrage marii clienți care doresc să economisească, oferindu-le dobânzi excepționale. În egală măsură, Emma își etalează gustul pentru lux și aventuri homosexuale. Cât de scump le va plăti…?

Filmul se bazează pe viața Marthei Hanau, alias « La banquière des années folles » / « Banchera anilor nebuni »

Regia: Francis Girod (Franţa, 1980)

Distribuţia: Romy Schneider (Emma Eckhert), Jean-Louis Trintignant (Horace Vannister), Jean-Claude Brialy (Paul Cisterne), Claude Brasseur (Largué), Jean Carmet (Duvernet), Marie-France Pisier (Colette Lecoudray), Daniel Mesguich (Rémy Lecoudray), Thierry Lhermitte (Devoluy), Daniel Auteuil (Duclaux)…

INFO. Romy Schneider a primit 2 Premii César pentru Cea mai bună actriță, în 1976 și în 1979.

LE PROCÈS / PROCESUL

Marți, 24ianuarie, de la 00:55

Într-o dimineață, Joseph K. este trezit de un bărbat care îl anunță că este arestat. Stupefiat, acesta descoperă treptat că este victima unui adevărat complot. Toată lumea îl acuză, prietenii și dușmanii deopotrivă. Obosit, în cele din urmă, acesta sfârșește prin a se îndoi el însuși de nevinovăția sa…

Regia: Orson Welles (Italia/Germania/Franța, 1962)

După o operă de Franz Kafka.

Distribuția: Anthony Perkins (Joseph K.), Jeanne Moreau (Marika Burstner), Romy Schneider (Leni), Madeleine Robinson (Dna Grubach), Elsa Martinelli (Hilda), Suzanne Flon (Dra Pittl), Orson Welles (maestrul Albert Hassler)

INFO. Orson Welles a fost onorat de două ori la Festivalul de film de la Cannes: cu Grand Prix, pentru Othello, în 1952, și cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru Compulsion, în 1959. În 1970, el primește Premiul special pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului de film de la Veneția.

LE VOLEUR / HOȚUL

Joi, 26ianuarie, de la 22:00 (În reluare: luni, 30 ianuarie, de la 01:03)

  1. Georges Randal, un orfan cu descendență burgheză, se vede lipsit de moștenirea sa prin complotul unchiului și tutorelui său. Acesta îi refuză și mâna fiicei sale, Charlotte, promisă unui bărbat mai bogat. Însetat de răzbunare, Georges debutează într-o promițătoare carieră de hoț, vrând să înceapă cu părinții logodnicului pomenit mai sus…

Regia: Louis Malle (Franţa/Italia, 1966)

Distribuţia: Jean-Paul Belmondo (Georges Randal), Geneviève Bujold (Charlotte), Marie Dubois (Geneviève Delpiels), Françoise Fabian (Ida), Julien Guiomar (Lamargelle), Paul Le Person (Roger La Honte), Martine Sarcey (Renée), Marlène Jobert (Broussaille), Bernadette Lafont (Marguerite), Pierre Etaix

INFO. Când era foarte tânăr, Belmondo se distra furând laptele din fața casei vecinilor lui, legendarul cuplu al literaturii franceze, Jean-Paul Sartre și Simone De Beauvoir?

Foto: TV5MONDE – tv5monde.com/ro

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.