Belmondo și Gabin, în februarie, la TV5 MONDE
https://www.ziarulmetropolis.ro/belmondo-si-gabin-in-februarie-la-tv5-monde/

TV5 MONDE dedică luna februarie legendelor cinematografiei franceze Jean-Paul Belmodo şi Jean Gabin, printr-o privire asupra filmelor în care au jucat, dar şi asupra vieţii din afara platoului de filmare. Programul special include două documentare de excepţie, cu subtitrare în limba română.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2018

BELMONDO PAR BELMONDO

Marți, 30 ianuarie, de la 19:40

Reluare: Sâmbătă, 3 februarie, de la 15:00

Paul  Belmondo povestește despre Jean-Paul Belmodo; părintele se încredințează fiului. Ocazie de a revedea cariera actorului francez și de a-l întâlni pe Alain Delon sau chiar pe Ursula Andress.  Din Copacabana pe străzile Romei, trecând prin Normandia și peste acoperișurile pariziene, familia Belmondo revizitează locurile mitice în care a filmat Bébel.

★★★★ « Un documentarexcepțional. »

– Sens critique

FILME CELEBRE

À bout de souffle (1960)

L’homme de Rio (1964)

Le professionnel (1981)

UNA DINTRE REPLICILE CELEBRE ALE LUI BELMONDO:

«M-am săturat să fiu iubit pentru mine însămi; mi-aș dori să fiu iubit pentru baniimei.» Doctor Popaul,de Claude Chabrol (1972)

UN FRANÇAIS NOMMÉ GABIN

Miercuri, 7 februarie, de la 22:00

Reluare: Luni, 12 februarie, de la 15:00

Un documentar magnific, puternic apreciat de critică,care ilustrează viața și cariera lui Jean Gabin: visele sale din copilărie, cele 95 de filme în care a jucat, săruturile și palmele memorabile din filmele sale, caracterul scrupulos și carisma… Un actor al timpurilor sale, un erou discret, în același timp, extraordinar, un mit al cinematografului francez.

★★★★ « Un portretsensibilșifărăprețiozitate al Regeluicinematografieifranceze. »

– Le Monde

FILME CELEBRE

La Grande Illusion (1937)

La traversée de Paris (1956)

Le Président (1961)

UNA DINTRE REPLICILE CELEBRE ALE LUI GABIN:

« T’as d’beaux yeux, tu sais » / « Ai ochifrumoși, știi… » Spusă lui Michèle Morgan, înLe Quai des Brumes,de Marcel Carné (1938)

Foto: Belmondo și Gabin – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.