Ben Hur. Poveştile lui Dede’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/ben-hur-povestile-lui-dedes/

Ca în vremurile bune, când oamenii erau obişnuiţi să plătească atunci când doreau să vadă un film, sâmbătă seara am mers la cinematograf. O carte şi un film făcut după ea cu mult înainte să mă nasc au reprezentat combustibilul care m-a pus în mişcare. Nu puteam rata noua ecranizare a romanului „Ben Hur”!

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|30 august 2016

Nu fac comparații nici cu pelicula celebră, îngropată sub statuete Oscar, cu Charlton Heston în rolul principal, și nici cu cartea, deși tentația există, mai ales că pelicula cea nouă, regizată de rusul Timur Bekmambetov, conține câteva erori demne de semnalat, dar pe care vă las să le descoperiți singuri.

Efectele speciale sunt la locul lor, dar nu obosesc spectatorul  prin frecvență, povestea e spusă cursiv, chiar și miracolul din final este suficient tușat.

Cu gândul la o glumă din anii adolescenței („tu ai văzut cartea sau ai citit filmul?”) îmi permit să fac o recomandare: citiți cartea, care a fost binecuvântată de Papa Leon al XIII-lea,  a rivalizat cu Biblia în ceea ce privește vânzările și  s-a aflat într-o adevărată cursă, pe palierul popularității, cu „Pe aripile vântului” (Margaret Mitchell).

Asta nu înseamnă că filmul trebuie ocolit.


Foto: Ben Hur – dedes.ro

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.