Berlinala 2018. Debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, la Berlin Critics’Week
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinala-2018-debutul-in-lungmetraj-al-mihaelei-popescu-la-berlin-criticsweek/

Filme de Steven Soderbergh şi Alonso Ruizpalacios se numără între cele mai noi cinci producţii selectate în competiţia Festivalului de Film de la Berlin, unde „În pronunţare”, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics’ Week. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea loc între 15 şi 25 februarie.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2018

Nouăsprezece dintre cele 24 de filme vor concura pentru Ursul de Aur şi trofeele Ursul de Argint.

„7 Days in Entebbe” (SUA), de José Padilha, „Ága” (Bulgaria), de Milko Lazarov, „Ang panahon ng halimaw (Season of the Devil)” (Filipine), de  Lav Diaz, „Museo” (Mexic), de Alonso Ruizpalacios, „Unsane” (SUA), de  Steven Soderbergh, au fost anunţate luni de organizatorii Berlinalei ca incluse în competiţiea celei de-a 68-a ediţii a festivalului.

Alte două producţii care vor participa în competiţie vor fi anunţate pe 6 februarie.

Tot astazi (luni), organizatorii au anunţat şase titluri, între care „The Happy Prince” (Germania), de Rupert Everett, şi „Unga Astrid (Becoming Astrid)” (Suedia), de Pernille Fischer Christensen – care vor participa la programul Berlinale Special, care cuprinde 12 lungmetraje şi 7 seriale.

Până în prezent, în programul competiţional participă filme din Austria, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Iran, Irlanda, Italia, Luxemburg, Mexic, Norvegia, Paraguay, Filipine, Polonia, România, Rusia, Serbia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Uruguay şi Statele Unite.

România va fi reprezentată în competiţie de „Nu mă atinge-mă”, lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie. El va fi prezentat pe 22 februarie.

„În pronunţare”, debutul Mihaelei Popescu

Filmul Mihaelei Popescu va fi prezentat pe 17 februarie, la cea de-a patra ediţie a Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week*.

Avându-i în rolurile principale pe actorii Dorotheea Petre şi Cuzin Toma, „În pronunţare” este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacţie şi o căsnicie eşuată.

Mihaela Popescu şi-a început cariera în cinema ca producător asociat al filmului „Periferic”, regizat de Bogdan George Apetri.

Primul său proiect de scurtmetraj, „Plimbare”, a avut premiera internaţională la Locarno IFF, fiind selectat în secţiuni ale unor festivaluri ca FIFF Namur, Bruxelles, Slamdance, Transilvania IFF, Ankara IFF şi Making Waves (New York).

În prezent, ea lucrează la primul său lungmetraj documentar – „The Living Bridge” -, care îşi propune să ofere o perspectivă asupra modului în care Brexit afectează viaţa cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie.

* Woche der Kritik Berlin/ Berlin Critics’ Week este un eveniment organizat de Asociaţia Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul de la Berlin.

Foto: În pronunţare – facebook

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.