BERLINER, cel mai nou film semnat de Marian Crișan, cu Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan, acum în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-cel-mai-nou-film-semnat-de-marian-crisan-cu-ion-sapdaru-si-ovidiu-crisan-acum-in-cinematografe/

„Comedia amară” – cum o numeşte regizorul – BERLINER, rulează acum în cinematografele din ţară deschise în acest moment. Cel mai nou film semnat de Marian Crişan îi are în rolurile principale pe îndrăgiţii actori: Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan şi Maria Junghietu.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2021

Aflat în plină campanie electorală, Mocanu, „un lup bătrân care încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” (Ion Sapdaru) rămâne blocat în Salonta, un mic orășel de provincie, de unde își va continua campania chiar din casa unuia dintre săteni a cărui viață o invadează încet, încet. Viorel (Ovidiu Crișan) este tractorist de meserie iar viața lui și a soției sale (Maria Junghietu) va prinde un alt ritm după venirea politicianului. „Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” le spunea jurnaliștilor Ovidiu Crișan în conferința de presă de la Fstivalul Internațional de Film de la Moscova (MIFF) unde filmul a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation.

Spectatorii din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema), Bacău (Happy Cinema), Bistrița (Cinema Dacia), Buzău (Happy Cinema), Focșani (Cinema Balada, Happy Cinema), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa deCultură) și Oradea (Cinema Palace) vor fi printre primii care vor putea vedea filmul pe marele ecran. De îndată ce măsurile de siguranță în vigoare o vor permite, filmul va ajunge și în alte localități din țară. „Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sala de cinema.” spune Marian Crișan și continuă: „vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul”. Pe pagina filmului (https://www.facebook.com/berliner2020) vor fi anunțate toate evenimentele la care va fi prezentă echipa.

BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută. „Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media? BERLINER este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta” declară Marian Crișan. 

Distribuția filmului este completată de: Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.


Iată o serie de secvențe care nu și-am mai găsit locul în economia montajului final al filmului:


BERLINER | THE CAMPAIGN are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele de Anca Miron și Sonia Constantinescu iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.

Premiera mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Au urmat apoi Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.