Berlinul vrea să construiască un muzeu al capodoperelor din pictura secolului al XX-lea
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinul-vrea-sa-construiasca-un-muzeu-al-capodoperelor-din-pictura-secolului-al-xx-lea/

Primăria din Berlin a acceptat, miercuri, să construiască un nou muzeu, care va expune capodopere din pictura secolului al XX-lea, precum cele realizate de Rene Magritte şi Salvador Dali, punând astfel capăt unui conflict care dura de mai mulţi ani.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

Primăria din Berlin a acceptat, miercuri, să construiască un nou muzeu, care va expune capodopere din pictura secolului al XX-lea, precum cele realizate de Rene Magritte şi Salvador Dali, punând astfel capăt unui conflict care dura de mai mulţi ani.

Autorităţile culturale din Berlin, un oraş cu datorii foarte mari, au anunţat că vor plăti 130 de milioane de euro pentru acest muzeu nou, care va fi amplasat în apropiere de Postdamer Platz, în centrul Berlinului.

Opere de Max Ernst, André Breton şi Joan Miro, aparţinând unui cuplu de colecţionari bogaţi, Ulla şi Heiner Pietzsch, evaluate la 150 milioane de euro, vor fi expuse în noul muzeu.

Acest acord ar trebui să pună capăt unei dispute vechi de câţiva ani, cauzată de proiectul iniţial de mutare a uneia dintre cele mai frumoase colecţii din lume de tablouri semnate de vechii maeştri într-un alt muzeu, cu scopul de a primi opere moderne.

Capodopere de Rembrandt, Caravaggio şi Dürer vor rămâne astfel la Gemäldegalerie, unul dintre muzeele principale din Berlin, şi nu vor fi deplasate pe Insula Muzeelor, într-o altă parte a oraşului, aşa cum propunea un proiect anterior, notează Mediafax.

Numărul de vizitatori din muzeele berlineze a înregistrat o creştere cu 73% între 2002 şi 2010. Prin comparaţie, această creştere a fost de doar 8% pentru totalul muzeelor germane, potrivit unui studiu publicat anul trecut.

Foto credit: Muzeul Județean Mureș (Facebook)

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.