„Bestiaire” și „Who Wants to Kill Jessie” – lumi pe care le ignorăm, lumi care ne acaparează
https://www.ziarulmetropolis.ro/bestiaire-si-who-wants-to-kill-jessie-lumi-pe-care-le-ignoram-lumi-care-ne-acapareaza/

Centrul Ceh vă aşteaptă luni şi de marţi, de la ora 20:00, cu două proiecţii care propun o schimbare de perspectivă – intrăm în lumea animalelor odată cu proiecţia filmului „Bestiaire”, la Documentary Mondays, şi suntem invadaţi de personaje de benzi desenate deodată cu protagoniştii filmului „Who Wants to Kill Jessie”, pe 20 noiembrie, la Fiction Tuesday.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2018

Relațiile dintre oameni și animale s-au desfășurat într-o permanentă tensiune timp de multe secole, însă astăzi pare că am ajuns, cu ajutorul tehnicii, la un echilibru – nu ne mai este frică de ele, pentru că știm cum să le supunem. Spațiile mici, industrializarea, zgomotele puternice au devenit cotidiene pentru noi, însă animalele, puse în prezența acestor elemente, sunt dezorientate și nu sunt în stare să proceseze ce se întâmplă cu ele. Luni vedem în Bestiaire cum regizorul Denis Côté aduce privitorul în intimitatea animalelor. Pe măsură ce documentarul se adâncește într-o excursie prin Parc Safari în Quebec, nu mai e clar cine este observatorul: Côté sau animalele?

Documentarul, care a fost proiectat în acest an la Cannes, nu necesită foarte multe cuvinte, iar singurele intervenții vorbite par să contemple situația în care oamenii și animalele au ajuns să viețuiască pe pământ.

Marți ne desprindem de lumea tăcută din Bestiaire și urmărim la Fiction Tuesday o comedie sci-fi, care surprinde urmările nedorite ale intervenției oamenilor în lumea viselor. Soția inventatorului Jindrich încearcă să-i elimine acestuia coșmarurile, însă o aduce în schimb la viață pe Jessie, supereroina unei benzi desenate. Filmul capătă amploare când realizăm că în lumea noastră au pătruns, odată cu Jessie, și dușmanii săi, iar viața soților se transformă într-un fiasco umplut în timp real de replici din bule de dialog. La o privire mai atentă, Who Wants to Kill Jessie (foto sus), în regia lui Václav Vorlíček, dezvăluie prin satiră dorința unui regim totalitar care ar controla visele și fanteziile oamenilor.

„Bestiaire”

Deși Bestiaire și Who Wants to Kill Jessie par inițial total diferite, ceea ce le leagă este manipularea pe care omul o face cu privire la cele două lumi, transformările pe care acesta le dorește devenind o realitate tristă în cadrul primului film și o distopie, ce-i drept comică, pentru cel de-al doilea.

Centrul Ceh vă așteaptă, așadar, luni pentru Bestiaire și marți pentru Who Wants to Kill Jessie, de la ora 20:00. Intrarea este liberă, se face de la 19:30 și berea este din partea casei!

Evenimente Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.