BIFF 2015: Cinci proiecții de la care nu trebuie să lipsești
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-2015-cinci-proiectii-de-la-care-nu-trebuie-sa-lipsesti/

Începe cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), iar Ziarul Metropolis a ales cinci proiecţii de la care niciun cinefil – de ocazie sau exersat – nu ar trebui să lipsească.

Un articol de Ionuţ Mareş|20 aprilie 2015

Cea mai simplă și directă recomandare ar fi să vedeți cât mai multe din cele 21 de filme ce vor fi proiectate în cadrul cele de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film Bucureți (BIFF), care începe luni și se încheie duminică.

Dar pentru că timpul sau alte motive întemeiate ar putea sta în calea unei astfel de aventuri, Ziarul Metropolis vă propune o selecție de cinci proiecții, din toate secțiunile, pe care nu s-ar cuveni ca iubitorii de cinema să le rateze. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

”The Look of Silence” (doc., 2014, Joshua Oppenheimer)

Câștigător al mai multor trofee la Veneția, ”The Look of Silence” este continuarea teribilului ”The Act of Killing” (2012), filme de nonficțiune prin care regizorul american Joshua Oppenheimer chestionează într-un mod extrem de original – deopotrivă narativ și vizual – genocidul din anii `60 din Indonezia și efectele sale.

După ce în prima parte i-a făcut pe ucigași să confrunte tragedia ai cărei autori au fost și care a lăsat în urmă peste 500.000 de morți, acum Oppenheimer se oprește asupra unor supraviețuitori, puși față în față cu foștii lor torționari. Film prezentat în cadrul secțiunii Proiecții Speciale.

”Pasolini” (2014, Abel Ferrara)

După ce i-a dezamăgit sau lăsat indiferenți pe critici cu precedentul film, ”Welcome to New York” (despre afacerea Dominique Strauss-Kahn), veteranul Abel Ferrara și-a recâștigat simpatia criticii cu acest nou film în care Willem Dafoe îl joacă pe Pier Paolo Pasolini.

pasolini

Prezentat anul trecut în competiție la Festivalul de la Veneția, ”Pasolini” promite să ofere o viziune inedită, într-o reconstituire liberă, asupra ultimelor zile din viața fostului mare cineast italian, mort în condiții misterioase. Film proiectat în secțiunea paralelă Panorama.

”Mélo” (1986, Alain Resnais)

Privirea înspre trecut pe care BIFF o aruncă în fiecare an prin proiectarea câtorva filme clasice este unul din atuurile sale indiscutabile. La ceva mai mult de un an de la moartea cu adevărat legendarului Alain Resnais (91 de ani), BIFF a ales unul dintre filmele sale mai puțin cunoscute (și, prin urmare, cu atât mai importante) – ”Melo”.

Film precedat de o selecție de scurtmetraje (întotdeauna îndrăznețe) tot ale lui Alain Resnais – ”Guernica”, ”Toute la mémoire du monde”, ”Van Gogh” și ”Le chant du Styrène”. Proiecții în cadrul (mini)secțiunii In memoriam.

”Autoportretul unei fete cuminți” (2015, Ana Lungu)

”Autoportretul unei fete cuminți”, al doilea lungmetraj al Anei Lungu (primul, ”Burta balenei”, din 2010, fusese coregizat cu Ana Szel), este alegerea Ziarului Metropolis dintre cele șase filme de neratat din Competiția ediției din acest an a BIFF.

În primul rând, pentru că este un nou film românesc, într-un an neașteptat de prolific și generos cu cinematografia noastră. În al doilea rând, pentru că propune un stil care, în ciuda minimalismului său asumat și a accentului pus pe dialoguri, își caută propria cale, propria voce, care cu siguranță va surprinde și intriga.

”Far from the Madding Crowd” (2015, Thomas Vinterberg)

Pentru că ”Taxi”, noul film al iranianului Jafar Panahi, este proiectat cu casa plină (pe bază exclusiv de invitații), luni seară, în deschiderea BIFF, Ziarul Metropolis a ales să recomande filmul care va închide festivalul.

După două drame contemporane plasate în Danemarca (”Submarino” și ”Jagten”), Thomas Vinterberg ia, surprinzător, un roman clasic al scriitorului britanic Thomas Hardy și oferă o ecranizare despre o poveste din epoca victoriană, plină de staruri internaționale (Carey Mulligan, Juno Temple, Michael Sheen, Matthias Schoenaerts).

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.

17
/12
/15

Trebuie spus din start şi fără ocolişuri: noul „Star Wars”, varianta 2015, adică inevitabil 3D şi IMAX, este un triumf al genului SF. Nu doar raportat la direcţia pe care a trasat-o întreaga serie (de altfel, uşor supraevaluată), începând din 1977, ci pentru tot ceea ce înseamnă blockbuster în prezent.

17
/12
/15

Regizorul şi scenaristul american Quentin Tarantino va fi recompensat la sfârşitul lunii decembrie cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood. Steaua lui Tarantino va fi inaugurată pe 21 decembrie, cu doar 4 zile înainte de lansarea noului său film "The Hateful Eight".

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

15
/12
/15

Dorel Vişan a debutat târziu în cinema, după vârsta de 35 de ani, însă a devenit rapid unul dintre cei mai distribuiţi actori români, activ şi astăzi. În patru decenii de carieră cinematografică, a făcut zeci de roluri în filme şi a lucrat cu mari regizori din generaţii diferite.

15
/12
/15

Filmul „Genius”, regizat de Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law si Nicole Kidman in distributie, va avea premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, in luna februarie. Acest lungmetraj, realizat pe baza unui scenariu scris de John Logan, prezinta o poveste inspirata din viata reala si descrie relatia complexa dintre doi uriasi ai universului literar – romancierul Thomas Wolfe si celebrul editor Max Perkins.

13
/12
/15

Jean-Paul Belmondo, numit şi « Bébel », este una dintre cele mai mari vedete ale cinematografului francez și campion incontestabil al box-office-urilor vremii, alături de Louis de Funès și Alain Delon… De-a lungul a cincizeci de ani de carieră, actorul a atras în săli mai mult de 130 de milioane de spectatori, jucând atât în filmele Noului Val, cât și în comedii de public sau în filme de acțiune.

11
/12
/15

Actorul britanic Benedict Cumberbatch i-a trimis săptămâna aceasta o scrisoare lui Moș Crăciun. Epistola a fost publicată pe site-ul letterslive.com, cu ocazia Zilei Naționale a Scrisului de Scrisori, care se sărbătorește în Marea Britanie pe 7 decembrie.

11
/12
/15

În fruntea nominalizărilor anunțate de Asociația presei străine de la Hollywood pentru a 73-a ediție a Globurilor de Aur se află filmul "Carol", la cinci categorii. Pentru titlul de cel mai bun film dramatic se luptă peliculele "Carol", de Todd Haynes , "The Revenant" (Alejandro Gonzales Inarritu), "Mad Max: Fury Raod (George Miller), "Room" (Lenny Abrahamson) și "Spotlight" (Tom McCarthy).

11
/12
/15

Al optulea Cineclub FILM, organizat de Arhiva Naţională de Filme în colaborare cu revista FILM, are loc vineri, 11 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Eforie a Cinematecii Române. Va fi proiectat – într-o copie nouă (35mm) – filmul IACOB (1988) de Mircea Daneliuc. Cu această ocazie, vor fi prezentate două volume recent apărute, dedicate marelui cineast român.

10
/12
/15

Două luni, două filme în premieră și 13 orașe din România. Proiectul "Filme pentru liceeni" a adus împreună peste 6.673 de liceeni și 393 de profesori din România care au vizionat și discutat despre două filme europene în premieră. Cele 62 de evenimente care au deschis catalogul filmelor bune au avut loc în București, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Râșnov, Toplița, Moinești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Târgoviște, Moreni, Corabia.

08
/12
/15

Actorii Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc, regizorul Stere Gulea şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile au vorbit luni seară, la Teatrul Act, despre „Moromeţii”, celebrul film ai cărui autori principali au fost, despre o posibilă continuare şi despre starea actuală a cinematografiei române.