BIFF 2015: Cinci proiecții de la care nu trebuie să lipsești
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-2015-cinci-proiectii-de-la-care-nu-trebuie-sa-lipsesti/

Începe cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), iar Ziarul Metropolis a ales cinci proiecţii de la care niciun cinefil – de ocazie sau exersat – nu ar trebui să lipsească.

Un articol de Ionuţ Mareş|20 aprilie 2015

Cea mai simplă și directă recomandare ar fi să vedeți cât mai multe din cele 21 de filme ce vor fi proiectate în cadrul cele de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film Bucureți (BIFF), care începe luni și se încheie duminică.

Dar pentru că timpul sau alte motive întemeiate ar putea sta în calea unei astfel de aventuri, Ziarul Metropolis vă propune o selecție de cinci proiecții, din toate secțiunile, pe care nu s-ar cuveni ca iubitorii de cinema să le rateze. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

”The Look of Silence” (doc., 2014, Joshua Oppenheimer)

Câștigător al mai multor trofee la Veneția, ”The Look of Silence” este continuarea teribilului ”The Act of Killing” (2012), filme de nonficțiune prin care regizorul american Joshua Oppenheimer chestionează într-un mod extrem de original – deopotrivă narativ și vizual – genocidul din anii `60 din Indonezia și efectele sale.

După ce în prima parte i-a făcut pe ucigași să confrunte tragedia ai cărei autori au fost și care a lăsat în urmă peste 500.000 de morți, acum Oppenheimer se oprește asupra unor supraviețuitori, puși față în față cu foștii lor torționari. Film prezentat în cadrul secțiunii Proiecții Speciale.

”Pasolini” (2014, Abel Ferrara)

După ce i-a dezamăgit sau lăsat indiferenți pe critici cu precedentul film, ”Welcome to New York” (despre afacerea Dominique Strauss-Kahn), veteranul Abel Ferrara și-a recâștigat simpatia criticii cu acest nou film în care Willem Dafoe îl joacă pe Pier Paolo Pasolini.

pasolini

Prezentat anul trecut în competiție la Festivalul de la Veneția, ”Pasolini” promite să ofere o viziune inedită, într-o reconstituire liberă, asupra ultimelor zile din viața fostului mare cineast italian, mort în condiții misterioase. Film proiectat în secțiunea paralelă Panorama.

”Mélo” (1986, Alain Resnais)

Privirea înspre trecut pe care BIFF o aruncă în fiecare an prin proiectarea câtorva filme clasice este unul din atuurile sale indiscutabile. La ceva mai mult de un an de la moartea cu adevărat legendarului Alain Resnais (91 de ani), BIFF a ales unul dintre filmele sale mai puțin cunoscute (și, prin urmare, cu atât mai importante) – ”Melo”.

Film precedat de o selecție de scurtmetraje (întotdeauna îndrăznețe) tot ale lui Alain Resnais – ”Guernica”, ”Toute la mémoire du monde”, ”Van Gogh” și ”Le chant du Styrène”. Proiecții în cadrul (mini)secțiunii In memoriam.

”Autoportretul unei fete cuminți” (2015, Ana Lungu)

”Autoportretul unei fete cuminți”, al doilea lungmetraj al Anei Lungu (primul, ”Burta balenei”, din 2010, fusese coregizat cu Ana Szel), este alegerea Ziarului Metropolis dintre cele șase filme de neratat din Competiția ediției din acest an a BIFF.

În primul rând, pentru că este un nou film românesc, într-un an neașteptat de prolific și generos cu cinematografia noastră. În al doilea rând, pentru că propune un stil care, în ciuda minimalismului său asumat și a accentului pus pe dialoguri, își caută propria cale, propria voce, care cu siguranță va surprinde și intriga.

”Far from the Madding Crowd” (2015, Thomas Vinterberg)

Pentru că ”Taxi”, noul film al iranianului Jafar Panahi, este proiectat cu casa plină (pe bază exclusiv de invitații), luni seară, în deschiderea BIFF, Ziarul Metropolis a ales să recomande filmul care va închide festivalul.

După două drame contemporane plasate în Danemarca (”Submarino” și ”Jagten”), Thomas Vinterberg ia, surprinzător, un roman clasic al scriitorului britanic Thomas Hardy și oferă o ecranizare despre o poveste din epoca victoriană, plină de staruri internaționale (Carey Mulligan, Juno Temple, Michael Sheen, Matthias Schoenaerts).

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).