Bilet de lup – expoziţie de fotografie la Dianei 4
https://www.ziarulmetropolis.ro/bilet-de-lup-expozitie-de-fotografie-la-dianei-4/

Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Asociaţia Stindard şi Televiziunea Română vă invită la vernisajul expoziţiei Bilet de lup.

Un articol de Andrada Văsii|14 decembrie 2013

Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Asociaţia Stindard şi Televiziunea Română vă invită la vernisajul expoziţiei Bilet de lup. 

Evenimentul va avea loc miercuri la Dianei 4, 18 decembrie 2013, începând cu orele 18:00.

Fotografiile au fost realizate de-a lungul a trei ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova pentru realizarea filmului documentar ,,Bilet de lup”.

Lucrările, realizate de Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă, Cătălin Dobre şi Manuela Morar, prezintă drumul echipei de filmare prin peisajul de tranziţie al fostului URSS, în timp ce documentează în ,,portrete de familie” destinele foştilor deţinuţi politici care trăiesc în regiunea Kolyma – Ust-Nera – Susuman – Ust-Omchag – Yagodnoe – Magadan – o “zonă închisă” înainte de 1991, situată în Estul Extrem al Rusiei.

Bilet de lup

Fotografie din seria Bilet de lup

Faptele relatate încep în perioada instaurării regimului de teroare care a decis organizarea Moldovei ca Republică socialistă după anul 1940, când numeroşi români basarabeni cad victime denunţurilor şi sunt arestaţi de NKVD. Acuzaţi de activism antisovietic sau colaboraţionism cu armata română, aceştia sunt condamnaţi la detenţie în lagăre în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur de pe Kolyma.

La eliberarea din lagăre, majoritatea deţinutilor nu s-au mai putut întoarce acasă. Biletul de Lup – viza din paşaportul fiecăruia – le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe. În schimb, puteau să-şi intemeieze o familie şi să se stabileasca într-una din coloniile muncitoreşti ridicate în apropierea lagărelor. Călătoria echipei de filmare călăuzite de fostul deţinut politic Vasile Kovaliov reprezintă o incursiune prin istoria intimă a Kolymezilor şi pretextul pentru a descoperi “geografia” unei societăţi arestate pe locul fostelor lagăre sovietice din Siberia.

Filmul documentar ,,Bilet de lup” va avea premiera în prima parte a anului 2014.

Foto credit: Bilet de lup

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.

27
/09
/21

Pavilionul de Artă București Art Safari își prelungește programul cu o săptămână, de marți 28 septembrie până duminică 3 octombrie, pentru a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).

16
/09
/21

„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale, care își propune să ajungă la un public nou din comunitățile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezență notabilă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

16
/09
/21

În 2021, toamna începe oficial și fabulos, odată cu ediția anuală a celui mai mare eveniment de artă românească, Art Safari. Cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București va avea loc în perioada 16-26 septembrie în duplex, atât la Palatul Dacia-România, cât și la Arcub – Hanul Gabroveni.