Biletele pentru Concertul de deschidere și Finala de Pian a Concursului Enescu 2016 s-au epuizat
https://www.ziarulmetropolis.ro/biletele-pentru-concertul-de-deschidere-si-finala-de-pian-a-concursului-enescu-2016-s-au-epuizat/

Biletele pentru concertul de gala care deschide ediţia 2016 a Concursului Enescu (3-25 septembrie, Bucureşti), avându-i ca solişti invitaţi pe laureaţii Anna Țifu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian) şi biletele pentru Finala de Pian a competiţiei s-au epuizat. Publicul mai poate achiziţiona bilete la mai multe recitaluri extraordinare, precum şi la galele finale de Vioară şi Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2016

Desfășurat într-un nou concept, Concursul Internațional George Enescu 2016 aduce pe scena Ateneului Român între 3 și 25 septembrie, alături de 174 de tineri artiști din întreaga lume, care intră în competiție, nume consacrate ale scenei mondiale, laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare.

Publicul mai poate găsi bilete la recitaluri extraordinare, precum și la câteva finalele cu orchestră desfășurate în cadrul competiției. Prețul unui bilet variază între 40 și 50 de lei.

În premieră, trei artiști consacrați, deopotrivă membri ai juriului acestei ediții a Concursului Enescu vor susține recitaluri extraordinare pe scena Ateneului Român în zilele de 7, 16 și 22 septembrie, astfel:

Pe 7 septembrie, de la ora 19.00, va susține un recital extraordinar violoncelistul David Geringas, acompaniat la pian de Ian Fountain.  De origine lituaniană, violoncelistul David Geringas este unul dintre cei mai apreciați artiști concertiști la nivel internațional.

Violonistul român Florin Croitoru, acompaniat la pian de Verona Maier va urca pe scena Ateneului Român, pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Recunoscut drept unul dintre cei mai talentați violoniști români ai generației sale, Florin Croitoru a prezidat mai multe ediții la rând Secțiunea Vioară a Concursului Enescu.

“Există un permanent simț al integrității și al inteligenței în muzica sa”, scrie prestigiosul The Guardian despre stilul pianistului englez Peter Donohoe, care va susține un recital extraordinar în cadrul Concursului Enescu 2016 pe 22 septembrie, de la ora 19.00.

Cunoscut pentru alegerile sale speciale – compozitori preferați precum Olivier Messiaen, Béla Bartók, Igor Stravinsky, Sergei Prokofiev, Alban Berg, George Gershwin, Benjamin Britten și Serghei Rahmaninov, Peter Donohoe a început să înregistreze lucrări ale compozitorilor Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski, Frédéric Chopin, Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven abia spre mijlocul carierei sale muzicale.Concursul Internațional George Enescu

Din anul 1988 până în 1993 a înregistrat exclusiv pentru EMI Records. Înregistrarea sa cu Concertul Nr.2 pentru Pian Op. 44 de Ceaikovski a fost desemnată de celebra revistă Gramophone “Înregistrarea anului” în 1988. Înregistrarea Sonatei în si minor de Liszt i-a adus Prix du Disque în 1993.

Alături de artiștii consacrați, publicul îi poate descoperi  într-o nouă ipostază, în trei recitaluri extraordinare, și pe artiștii câștigători ai ediției din 2014 a Concursului Enescu, aflați în plină afirmare pe scena internațională a muzicii clasice.

Un copil minune al viorii, violonistul Ștefan Tarara, născut din părinți români la Munchen, va urca pe scena Ateneului pe 18 septembrie, de la ora 19.00,  alături de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara, desemnată cea mai bună acompaniatoare a Sonatei a III-a de George Enescu în competiția din 2014.

Pianistul îndrăgostit de muzica lui George Enescu, spaniolul Josu de Solaun – care pe durata competiției din 2014 a locuit într-un apartament închiriat de pe strada George Enescu chiar  sub cel în care a locuit însuși George Enescu la sfârșitul anilor ‘30 și începutul anilor ‘40, înainte de a se muta permanent în camerele din spate ale Palatului Cantacuzino – va urca pe scena Ateneului Român pe 24 septembrie, de la ora 19.00.

Bilete disponibile se mai găsesc și pentru Finala de Violoncel din competiție, programată pentru 13 septembrie, cu începere de la ora 18.00, sub bagheta dirijorului Alex Boch, precum și pentru Finala de Vioară, care va avea loc pe 19 septembrie și va fi dirijată de Christoph Poppen.

Etapele Concursului Enescu 2016 sunt de asemenea deschise publicului larg, fiind organizate astfel: etapa I (desfășurată la Universitatea Națională de Muzică București); etapa a II-a, etapa a III-a – semifinala pentru fiecare din cele trei  categorii de concurs  desfăşurate la Ateneul Român.

Este pentru prima dată când are loc o preselecție în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri: în total 317 tineri artiști din 48 de țări s-au înscris pentru a participa la ediția 2016 a Concursului, cu 40% mai mult față de ediția 2014.

Dintre aceştia, 174 de tineri artiști din întreaga lume au fost selectați de juriul de specialitate pentru a intra în competiție în cadrul Concursului Enescu 2016.

Tinerii artiști selectați provin din țări precum Germania, Coreea de Sud,Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica, Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia. Un număr de 12 tineri artiști provin din România

Tema Concursului Enescu 2016 este puterea de a da viață visurilor noastre, putere care îi animă și pe tinerii concurenți să se pregătească, să muncească și să dea ce e mai bun din ei pe scenă, în fața juriului și a publicului.

Foto: Concursul Internațional George Enescu – concurs.festivalenescu.ro/ro/concurs-2016/editia-2016

23
/12
/19

Piesa „Dor de casă” interpretată de Cuza de la „Noaptea Târziu”, George Hora, Irina Rimes și actrița Carmen Tănase, și care a fost lansată pe 17 decembrie, a devenit în câteva zile imnul nostalgic al tuturor românilor plecați la muncă în străinătate, și care și-ar dori mai mult decât orice pe lume să ajungă acasă de Sărbători.

17
/12
/19

Hiturile anilor ’80-’90 vor fi live la cea mai mare petrecere dintre ani din București – „Revelion 2020. Disco Night Fever” – organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. Printre artiștii care vor urca marți, 31 decembrie, de la ora 18, pe scena din Piața Constituției se numără O-Zone, Haddaway și Milli Vanilli.

15
/12
/19

Vineri, 20 decembrie 2019, artistul Alexandru Andrieș va urca pe scena Unteatru pentru deja tradiționalul concert de Crăciun „Andrieș la Unteatru”.

10
/12
/19

Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu, va interpreta, alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012).

08
/12
/19

VUNK a lansat videoclipul baladei de dragoste 5,3. Cântecul este extras de pe cel mai nou album al formației, „Domnul Portocaliu și Mașina Timpului“.

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.