Bizoni. Fabula urbană #2, în regia lui Afrim, a încheiat FNT 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/bizoni-fabula-urbana-2-in-regia-lui-afrim-a-incheiat-fnt-2015/

Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XXV-a, s-a încheiat duminică seară cu spectacolul „Bizoni. Fabula urbană #2” după Pau Miro, în regia lui Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Evenimentul, desfăşurat la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a început cu un moment de reculegere şi mesajul UNITER pentru tragedia din clubul Colectiv.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2015

Ultima zi a FNT a fost deschisă de expoziția In memoriam Valentin Nicolau — „Viața și opera”, prezentată la Sala Mică a Teatrului Metropolis, urmată de lansarea cărții „All Inclusive” pe texte de Bogdan Georgescu, la Sala Cafenea a Centrului Cultural European ArCuB de la Hanul Gabroveni.

Printre spectacolele ultimei zile a festivalului s-au numărat „Flori pentru Algernon” după Daniel Keyes, „Aniversarea” de Jeroen van den Berg, „N(AUM)” după textele lui Gellu Naum, „Terorism” de Frații Presniakov, regia Felix Alexa, și „Trădare” de Harold Pinter.

Solidari cu victimele tragediei din 30 octombrie, organizatorii FNT au reprogramat în cursul lunii noiembrie patru dintre spectacolele ultimelor două zile de festival — „Cerere în căsătorie’ — o producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați, reprezentație unică marți, 3 noiembrie, de la orele 20,00; „The History Boys. Povești cu parfum de liceu” — o producție a Teatrului Excelsior, reprogramat pentru 13 decembrie, la ora 18,00; „Steaua fără nume” — o producție a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, reprogramat pentru 9, respectiv 16 noiembrie, de la ora 19,00; și „Coada” — o FNT 2015producție a Teatrului Bulandra, datele de reprogramare a acestui spectacol vor fi anunțate ulterior.

Timp de zece zile — 41 de spectacole reprezentative din întreaga țară, alături de trei producții teatrale invitate din străinatate și peste 50 de evenimente au fost programate în diferite spații din Capitală — Teatrele Odeon, „L.S. Bulandra”, „Nottara”, Metropolis, ACT, UNTEATRU, Comedie, Țăndărică, Excelsior, Mic, de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și ARTMARK.

Spectacolele teatrelor din țară prezentate la FNT au fost selecționate de criticul Marina Constantinescu, director artistic al festivalului.

Festivalul Național de Teatru, desfășurat în perioada 23 octombrie — 1 noiembrie, a fost organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Național ‘I.L.Caragiale’ din București, Primăria Municipiului București și ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis.

Foto: FNT 2015 – fnt.ro

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.