Bizoni. Fabula urbană #2, în regia lui Afrim, a încheiat FNT 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/bizoni-fabula-urbana-2-in-regia-lui-afrim-a-incheiat-fnt-2015/

Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XXV-a, s-a încheiat duminică seară cu spectacolul „Bizoni. Fabula urbană #2” după Pau Miro, în regia lui Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Evenimentul, desfăşurat la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a început cu un moment de reculegere şi mesajul UNITER pentru tragedia din clubul Colectiv.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2015

Ultima zi a FNT a fost deschisă de expoziția In memoriam Valentin Nicolau — „Viața și opera”, prezentată la Sala Mică a Teatrului Metropolis, urmată de lansarea cărții „All Inclusive” pe texte de Bogdan Georgescu, la Sala Cafenea a Centrului Cultural European ArCuB de la Hanul Gabroveni.

Printre spectacolele ultimei zile a festivalului s-au numărat „Flori pentru Algernon” după Daniel Keyes, „Aniversarea” de Jeroen van den Berg, „N(AUM)” după textele lui Gellu Naum, „Terorism” de Frații Presniakov, regia Felix Alexa, și „Trădare” de Harold Pinter.

Solidari cu victimele tragediei din 30 octombrie, organizatorii FNT au reprogramat în cursul lunii noiembrie patru dintre spectacolele ultimelor două zile de festival — „Cerere în căsătorie’ — o producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați, reprezentație unică marți, 3 noiembrie, de la orele 20,00; „The History Boys. Povești cu parfum de liceu” — o producție a Teatrului Excelsior, reprogramat pentru 13 decembrie, la ora 18,00; „Steaua fără nume” — o producție a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, reprogramat pentru 9, respectiv 16 noiembrie, de la ora 19,00; și „Coada” — o FNT 2015producție a Teatrului Bulandra, datele de reprogramare a acestui spectacol vor fi anunțate ulterior.

Timp de zece zile — 41 de spectacole reprezentative din întreaga țară, alături de trei producții teatrale invitate din străinatate și peste 50 de evenimente au fost programate în diferite spații din Capitală — Teatrele Odeon, „L.S. Bulandra”, „Nottara”, Metropolis, ACT, UNTEATRU, Comedie, Țăndărică, Excelsior, Mic, de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și ARTMARK.

Spectacolele teatrelor din țară prezentate la FNT au fost selecționate de criticul Marina Constantinescu, director artistic al festivalului.

Festivalul Național de Teatru, desfășurat în perioada 23 octombrie — 1 noiembrie, a fost organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Național ‘I.L.Caragiale’ din București, Primăria Municipiului București și ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis.

Foto: FNT 2015 – fnt.ro

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]