Bookfest 2016. Bilanţ & topuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/bookfest-2016-bilant-topuri/

Cea de a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurată în perioada 1 – 5 iunie la Romexpo, şi-a închis porţile, organizatorii şi reprezentanţii editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediţia din 2015 a târgului.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2016

„Față de anul trecut am realizat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut”, spune Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER), organizatorul salonului, precizând că 100.000 de vizitatori au trecut pragul Bookfest.

Mitrică a menționat că această creștere a venit din zona cărții pentru copii, dar și din buna prestație a Israelului, țara invitat de onoare a Bookfest 2016.

Top Humanitas

La Humanitas, într-un Top 5 al celor mai vândute titluri, primul loc este ocupat de „Strania istorie a comunismului românesc și nefericitele ei consecințe” de Lucian Boia, urmat de „Nebunia de a gândi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu, „Neliniști vechi și noi”, noua carte a lui Andrei Pleșu, „Cum gândesc politicienii” de Radu Paraschivescu și volumul colectiv în coordonarea arhitectei Gabriela Tabacu — „Bucureștiul meu”.

Top Humanitas Fiction

La Humanitas Fiction, Top cinci începe cu „Iuda” de Amos Oz, a doua poziție fiind ocupată de romanul lui Boualem Sansal „2084 Sfârșitul lumii”, carte care a primit Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.

Pe cea de-a treia poziție s-a situat celebra carte a lui Franz Kafka „Scrisoare repetată”, pe patru — „Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr (o carte care a primit Pulitzer în 2015), iar pe cinci cartea scrisă de Amos Oz împreună cu fiica lui, „Evreii și cuvintele”. Tot pe locul cinci,  la diferență de doar câteva cărți, se află „Rosa Alchemica şi alte scrieri” de W.B. Yeats.

Top Polirom

Polirom a înregistrat vânzări cu 10% mai mari decât anul trecut, primele patru locuri fiind ocupate în ordine de „Sexualitate și societate. Istorie, religie, literatură” de Andrei Oișteanu; „Durere” de Zeruya Shalev; „Ea și El. Biografia unei relații” de Aurora Liiceanu și „Lumea în Si bemol” de Dan Grigore în dialog cu Dia Radu.

Top Cartea Românească

În Top 5 Cartea Românească, ordinea este următoarea: „Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă” de Matei Vișniec; „Darul lui Serafim” de Simona Antonescu; „Pascal desenează corăbii” de Radu Niciporuc; „Lâna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română” de Mircea Anghelescu și „Anii ’30. Extrema dreaptă românească de Zigu Ornea.

Top Litera

Întâlnire cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului "Evreii şi cuvintele" (Editura Humanitas Fiction)

Întâlnire cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului „Evreii şi cuvintele” (Editura Humanitas Fiction)

La Litera, pe primele două locuri în Top 5 se află cărțile-mărturie semnate de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015: „Războiul nu are chip de femeie” și „Ultimii martori”.

Pe locul trei se situează scriitorul norvegian Karl Ove Knausgard, cu al doilea volum din celebra serie autobiografică „Lupta mea. Cartea a doua. Un bărbat îndrăgostit”, locul patru fiind ocupat de cea mai nouă apariție în seria Kronika, semnată de Paul Dobrescu, profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, București, „Crizele de după criză”. In Top 5 se regăsește si cel mai nou titlu din imprintul Introspectiv, „Mindware, Instrumente pentru o gândire inteligentă” de Richard E. Nisbett.

Top Litera Mică

La Litera Mică, pe primul loc al vânzărilor se află „Soy Luna, Marea aventură, Disney!”, următoarele locuri fiind ocupate de „Iepurașul care voia să adoarmă” de Carl-Johan Forssen Ehrlin, „Henry și puterea imaginației” de Skye Byrne, „Star Wars. Trezirea forței” și „Descendenții. Insula pierduților” de Melissa de la Cruz.

Nemira, care a aniversat 25 de ani de la înființare, a înregistrat vânzări cu 40% mai mari decât anul trecut.

Top Nemira

Cea mai vândută carte Nemira la Bookfest 2016 a fost „Viața mea” de Charles Chaplin, pe locul doi s-a situat al doilea volum din seria Outlander, „Talismanul” de Diana Gabaldon, apărut în colecția Nautilus, locul al treilea fiind ocupat de „Misterul regelui. Despre scris” de Stephen King.

Pe locul al patrulea s-a situat „Fata cu toate darurile” de M.R. Carey, iar pe locul al cincilea „Marea șansă” de Olivia Manning, primul roman din Trilogia Balcanică, apărut în colecția Babel.

La carţi pentru Copii, editura Nemira a avut următorul top: „Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson; „De ce vă certați, Matei?” de Brigitte Weninger și „Alice în țara Minunilor”, adaptare de Emma Chichester Clark.

Top Corint

La Corint, care a înregistrat vânzări cu 35% mai mari decât în 2015, cele mai vândute titluri au fost: „Islamism” de Glenn Beck, „Poveștile Peleșului” de Carmen Silva, „Amărâte și vesele. Vieți de jupânese și cucoane” de G. Gane.

Top Curtea Veche Publishing

La Curtea Veche Publishing, topul celor mai bine vândute titluri are pe primele două locuri cărțile polițistului Marian Godină „Flash-uri din sens opus” și „În misiune cu Marian”, urmate de „Cea mai frumoasă poveste. Nu vom putea evada din istoria noastră” de Adrian Cioroianu.

Top Editura All

Lansare de carte: Călătoria spre obârşie. Biografia lui GGM, de Dasso Saldivar

Lansare de carte: Călătoria spre obârşie. Biografia lui GGM, de Dasso Saldivar

La standul Editurii All, care a vândut aproximativ la fel ca anul trecut, în topul celor mai bine vândute cărți s-au situat „Central Park” de Guillaume Musso, seria „Pisicile războinice” de Erin Hunter, „Sub acoperire. Povestea poliției secrete britanice” de Rob Evans și Paul Lewis, „Ultimul vis al Cleopatrei” de Christian Jacq și „Așa ceva nu s-ar putea întâmpla niciodată” de Jon McGregor.

Top Paralela 45

Pentru Paralela 45, cele mai vândute cărți au fost din colecțiile „Opera poetică” și „Qpoem”, volumul „Lumea imaginată de…”, ultimul succes internațional semnat de Keri Smith, precum și volumele din colecția „Portalul magic”. De succes la public s-au bucurat și volumele bilingve român-englez, român-francez, român-german.

Top Editura TREI

La Editura TREI, pe primul loc se află „Carieră malefică” de Robert Galbraith (aka J.K. Rowling), urmată de „Cartea clanului din Baltimore” de Joel Dicker, „Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo, „Convinge-mă” de Lee Child și „Povestea unui nou nume” de Elena Ferante.

Top RAO

La RAO, primul loc a fost ocupat de cartea lui Gabriel Garcia Marquez „Călătorie spre obârșie”, urmată de „Capătul Veșniciei” de Ken Follet; „În bucătăria lui Joseph” de Joseph Hadad; „Biblia pierdută” de Igor Bergler și „Cartea vinurilor” de Marinela Vasilica Ardelean.

Foto: Bookfest 2016 – facebook

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.