„Breaking News” la 15 ani. Primul rol, prima performanță a Voicăi Oltean
https://www.ziarulmetropolis.ro/breaking-news-la-15-ani-primul-rol-prima-performanta-a-voicai-oltean/

Filmul „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. O primă avanpremieră a filmului va avea loc duminică, 10 septembrie, la Alba Iulia, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Alba Iulia Music and Film Festival.

Un articol de Liliana Matei|9 septembrie 2017

Protagoniști sunt Andi Vasluianu și o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul unuia dintre cele mai mari festivaluri de film, cel de la Karlovy Vary: Voica Oltean.

După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria?

Breaking News este primul film al tinerei actrițe Voica Oltean. Avea doar 15 ani și era elevă a Liceului „Dinu Lipatti” din București când a dat casting pentru film. 16 ani a împlinit în ultima zi de filmare a lungmetrajului. „În seara aia, Iulia (Rugină) n-a vrut să-mi facă surpriză la 12.00 noaptea, se gândea că o să mă aștept la asta. Așa că, pe la 22.30, a pus Otis Redding tare, la boxe, și în cameră a intrat un tort cu două etaje, plin de poze de la filmare, făcute din marțipan. Și acum, aproape doi ani mai târziu, încă am în frigider cinci poze din marțipan. N-am putut să le arunc”, povestește Voica. Anul acesta, la doar 17 ani, tânăra a primit Mențiunea Specială a juriului pentru performanța de pe marele ecran, la Festivalul de la Karlovy Vary.

Despre lucrul cu regizoarea Iulia Rugină, Voica povestește că a început ca o prietenie. „Am ieșit mult împreună și am vorbit despre viețile noastre înainte să înceapă să-mi povestească despre personaj. Am cunoscut-o mai întâi ca om pe Iulia, și apoi ca regizor, iar asta m-a ajutat enorm.”

Voica a descoperit personajul încetul cu încetul, din nenumărate discuții atât cu Iulia Rugină, cât și cu partenerul de joc, actorul Andi Vasluianu. Până la final, Simona Paraschiv, personajul din scenariul semnat de Iulia Rugină, Ana Agopian și Oana Răsuceanu, s-a dovedit a fi aproape copia fidelă a tinerei actrițe care o interpreta. La premiera mondială a filmului de la TIFF, după proiecție, părinții Voicăi au exclamat: „Voica, asta ești tu! Tu trântești ușile așa prin casă!”, își amintește tânăra, după care mărturisește: „Am regăsit foarte multe părți din Simona în mine, pe unele chiar încerc să le schimb în perioada asta”.

Sunt două secvențe care i-au dat bătăi de cap Voicăi, de care i-a fost tare frică și pe care probabil nu le va uita prea curând. Ele au nume de cod „beția” și „Otis Redding”. Despre ambele spune acum că sunt tare frumoase. „Cu Otis Redding a fost greu, pentru că eram la început și îmi era greu să mă deschid și să-mi dau seama ce se întâmplă cu adevărat în mine”, povestește ea. „Iar înainte de secvența cu beția mi-era foarte frică de cum o să cad, dacă o să mă lovesc”. Acolo a intervenit Andi Vasluianu, care i-a tot repetat să se calmeze, să nu-și mai pună atâtea întrebări și o să vadă că lucrurile vin de la sine, ceea ce s-a și întâmplat.

Autoarele scenariului sunt Ana Agopian, Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, iar scenografia, de Andreea Popa. Alături de Andi Vasluianu și Voica Oltean, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Constantin Cojocaru.

Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun.

Breaking News este distribuit în România de Transilvania Film, din 29 septembrie. Următiți și pagina de Facebook: Breaking News-The Movie

Foto: Adi Marineci

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.